Μια σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νάξο την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014 το βράδυ προς τιμήν του αείμνηστου Ναξιώτη επιφανούς θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και Ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου που φέρει τιμητικά το όνομά του στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Νάξου.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρακολουθήσαμε το εντυπωσιακό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο του διδάκτορα Χορολογίας (Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών) κ. Σταύρου Σπηλιάκου φτιαγμένο με τις επιταγές της σύγχρονης Τεχνολογίας, το οποίο με βίντεο, φωτογραφίες και κείμενο παρουσίαζε βιογραφικά στοιχεία και σκηνές από τη ζωή του μεγάλου πνευματικού δημιουργού Ιάκωβου Καμπανέλλη καθώς και πολλές πληροφορίες για το θεατρικό, κινηματογραφικό και ποιητικό έργο του.
Κατόπιν (στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης) μια πολυμελής χορωδία από γνωστούς Ναξιώτες συμπολίτες ερμήνευσαν τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Χατζιδάκη και Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έχουν γίνει και πανελλήνιες ακόμη και διεθνείς επιτυχίες.
Εμπνευστής και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του πολιτιστικού-κοινωνικού φορέα ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης-Σαραντηνός.
Η Νάξος είχε αποτελέσει για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη πηγή αγάπης, έμπνευσης και δημιουργίας και το νησί μας αντλεί τιμή από αυτόν και το έργο του και οι κάτοικοί του αισθάνονται υπερήφανοι για το μεγάλο τέκνο της Νάξου που πρόβαλε διεθνώς τα γράμματα, την τέχνη, τον πολιτισμό, αλλά και τη Νάξο.
Σημειώνουμε ότι ο ΝΟΠΠΑΠΠΑ σε συνεργασία με την κόρη του μεγάλου δημιουργού την κ. Κατερίνα Καμπανέλλη έχουν αρχίσει από καιρού και συνεχίζουν τις προσπάθειεις για τη δημιουργία θεατρικού μουσείου του Ιάκωβου Καμπανέλλη στη Νάξο και συγκεκριμένα στο (ανακαινισμένο) κτίριο των παλαιών Σφαγείων της Γρόττας της Χώρας και -όπως ανακοίνωσε η κ. Κατερίνα Καμπανέλλη (που ήταν παρούσα στην προαναφερθείσα πολιτιστική εκδήλωση) η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε καλό δρόμο και έχουν ξεπεραστεί διάφορα (γραφειοκρατικής φύσεως) εμπόδια.
Άλλες πληροφορίες για την προαναφερθείσα πολιτιστική εκδήλωση
Η χορωδία που ερμήνευσε τραγούδια σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη στην εκδήλωση ονομαζόταν “Χορωδία Βετεράνων Νάξου”, είχε διευθυντή (και πιανίστα) τον κ. Βαγγέλη Κακλαμάνο (ο οποίος είναι και διευθυντής της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) και μέλη της χορωδίας ήταν οι εξής (των οποίων αξίζει να καταγράψουμε τα ονόματα για χάρη -τουλάχιστον- της τοπικής ιστορίας): (Πρώτες φωνές οι ακόλουθοι:) Θανάσης Καραβίας, Ειρήνη Κοντοπίδη, Δημήτρης Κορρές, Καίτη Κωστοπούλου-Βιτζηλαίου, Χριστίνα Περιστεράκη, Μαρία Τσελέντη, Πόπη Φρατζέσκου, Αγάθη Χάλκου. (Δεύτερες φωνές): Άννα Κοντοπίδη, Κυριάκος Κοντοπίδης, Γιάννης Μαργαρίτης, Μιρέλλα Ναυπλιώτη, Πόπη Φουτάκογλου. (Βαθύφωνοι οι:) Νίκος Βασαλάκης, Στράτος Φουτάκογλου και Γιάννης Φρατζέσκος. Συμμετείχε και ο κιθαρίστας Νίκος Καραβίας.
Αξίζει να επισημανουμε τη συμμετοχή της κ. Μιρέλλας Ναυπλιώτη η οποία και με το θεατρικό της τάλαντο έκανε αξιόλογη εισαγωγική παρουσίαση σε τραγούδια που ακολουθούσαν και έτσι έδωσε ένα ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση.
Τα έργα που αποδόθηκαν ήταν τα εξής: “Καλήν εσπέραν αφεντάδες”, “Ο κυρ Μιχάλης”, “Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι”, “Στρώσε το στρώμα σου για δυο”, Αντώνης”, “Μαργαρίτα Μαγιοπούλα”, “΄Ασμα ασμάτων”, “Το προσκύνημα”, “Δόξα τω Θεώ”, “Έκτορας και Ανδρομάχη”, “'Οταν τελειώσει ο πόλεμος”, “Ο Δραπέτης”, “Το ψωμί' ναι στο τραπέζι”, “Φίλοι κι αδέρφια”.
Η χορωδία έκανε την πρώτη της εμφάνιση και ελπίζουμε να συνεχίσει την ύπαρξή της γιατί η κοινωνία του νησιού εκτίμησε την προσπάθειά της και την έχει και στο εξής ανάγκη.
Καμπανέλλεια 2014. Σημειώνουμε ότι ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει ένα κύκλο πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων με τίτλο “Καμπανέλλεια 2014”. Στα πλαίσια αυτά (μεταξύ άλλων) διεξήχθη στη Νάξο (στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης) την Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Απριλίου 2014 η τελική φάση (final four) του Παγκυκλαδικού Πρωταθλήματος Πετοσφαίρισης (βόλλεϋ) Κορασίδων (και ας σημειωθεί με την ευκαιρία αυτή ότι πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Φοίνικα Σύρου).
Σχόλιο. Η προαναφερθείσα πολιτιστική εκδήλωση ήταν ελάχιστη απόδοση τιμής στον μεγάλο Έλληνα πνευματικό δημιουργό καλλιτέχνη, λογοτέχνη και Ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη. Και θα πρέπει η Νάξος να αξιοποιήσει το πολύτιμο κεφάλαιο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” και να ωφελεθεί πολλαπλά (πολιτιστικά αλλά και οικονομικά και τουριστικά) και η ίδια. Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους προς τον σκοπό αυτό. Π.χ. Όσοι ναξιακοί θίασοι (μονιμότεροι ή ευκαιριακοί ακόμη και σχολικοί) όταν ανεβάζουν έργα τους χρήσιμο θα είναι χρήσιμο να προτιμούν τα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Επίσης όταν μετακαλούνται θίασοι από την Αθήνα ή άλλα μέρη της Ελλάδας για θεατρικές παραστάσεις στη Νάξο στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και του Δήμου ή άλλων φορέων, να προτιμώνται κατά κύριο λόγο οι θίασοι που θα παρουσιάζουν έργα Ιάκωβου Καμπανέλλη και για να γνωρίσουμε περισσότερο το έργο του και για να αποδείξουμε στη πράξη πόσο τιμούμε τον μεγάλο αυτό πνευματικό δημιουργό. Αλλά και με κάθε άλλο τρόπο να προβάλλουμε το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (π.χ. με συνέδρια, σεμινάρια θεάτρου κλπ.).
Γιάννης Λογαράς
Φιλόλογος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου