Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

NAXOS UNION - η κορυφαία εταιρεία στον κόσμο της λείανσης

H NAXOS UNION ήταν η κορυφαία εταιρεία στον κόσμο της λείανσης και των μηχανημάτων λείανσης με πρώτη ύλη την σμύριδα Νάξου (Emery, Smeriglio, Rohschmirgel)
Η ίδρυση της εταιρείας πηγαίνει πίσω στο Julius Pfungst, με σύμβαση, με την Société du Véritable Emeri de Naxie η οποία είχε το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης για τη Γερμανία της πραγματικής σμύριδα της Νάξου. Στις 15 Οκτωβρίου του 1871 η νεοϊδρυθείσα NAXOS UNION πήρε το αποκλειστικό δικαίωμα της "κοινωνίας της πραγματικής σμύριδας στη Νάξο"...



                    μύλος σμύριδας ατμού

Την ίδια χρονιά κατασκεύασε μύλους σμύριδας ατμού και ένα χρόνο αργότερα η επέκταση σε άλλες διευκολύνσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες για την περαιτέρω επεξεργασία . Την ίδια δεκαετία του 1870 άρχισε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει μηχανές για τρόχισμα με ετήσια παραγωγή το 1880 250 μηχανημάτων, με 60-70 εργαζόμενους και επεξεργασία εβδομαδιαία περίπου 150 τόνους Rohschmirgel (σμύριδας) .


               μύλος σμύριδας ατμού




Μετά το θάνατο του Ιούλιου Pfungst 1899, η εταιρεία του γιου του ήταν Arthur Pfungst από κοινού με την αδελφή του Μαρία Eleonore Pfungst .. Μετά το θάνατο του Arthur Pfungst 1912 η Marie Pfungst ανέλαβε τη διαχείριση. Το 1918 το εργοστάσιο μετατράπηκε ίδρυμα . Η εταιρία όμως γρήγορα ανέκαμψε και μετά τον πόλεμο και έγινε μια παγκόσμια εταιρεία λειαντικών και μηχανών λείανσης εργοστάσιο.
Το 1942 1944 το εργοστάσιο της εταιρίας χρησιμοποιήθηκε σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης και μετά τον πόλεμο η εταιρία NAXOS UNION ανασυστάθηκε και αλλάζοντας συνεχώς ιδιοκτήτες λειτούργησε μέχρι το 2005 (?) .











Ορεινός Αξώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: