Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Αθάνατος το πλουτοφόρο φυτό!

Όλος ο κόσμος ξέρει τον αθάνατο ή την αγαύη , όπως τον λένε οι επιστήμονες , που είναι φυτρωμένος σε τόση αφθονία στη Νάξο, μα ελάχιστοι ή καλλίτερα κανένας από τους γεωργούς μας δεν ξέρει τι σημασία έχει το περιφρονημένο αυτό φυτό.
Στο νησί μας το χρησιμοποιούν μονάχα για φράχτες και αυτό με κακό τρόπο ώστε να κάνουν ζημιές στα κτήματα και στους δρόμους. Τα αθάνατα είναι φυτά που δεν έχουν καμιά απαίτηση. Γίνονται και στα χωράφια στα οποία μονάχα φρύγανα βγαίνουν. Τα χωράφια αυτά που δεν έχουν καμιά αξία σήμερα θα μπορούσαν να δίνουν ένα γερό εισόδημα αν βάζανε αθάνατα.
Τα αθάνατα όπως και τα σπαρτά είναι φυτά που από τα φύλλα τους, εύκολα βγάζουμε κλωστή και φτιάχνουμε σχοινιά, σακιά, χαλιά κ.λ.π. Στη Κεφαλλονιά εκμεταλλεύονται τα αθάνατα και χρησιμοποιούν τον παρακάτω τρόπο για να βγάλουν την κλωστή:
Κόβουν τα φύλλα όταν είναι πολύ πράσινα και οι μύτες τους γέρνουν – τότε είναι ώριμα – και τα βράζουν. Πριν να κρυώσουν τα ξεφλουδίζουν και μένουν οι κλωστές με τη ψίχα . Τα ξαναβράζουν ανακατεύοντας να φύγει η πιο πολλή ψίχα και ύστερα πλένουν την κλωστή με πολύ κρύο νερό . Μετά το πλύσιμο αυτό απλώνεται σε...

καλάμια επάνω για να στεγνώσει στον ήλιο.
Επειδή στη Κεφαλλονιά την κλωστή του αθανάτου τη χρησιμοποιούνε για να πλέκουν δαντέλες, τη βάζουν αφού στεγνώσει σε χλιαρή σαπουνάδα 1 μ 2 ώρες και έτσι γίνεται γυαλιστερή σαν το μετάξι . Τα αθάνατα που χρησιμοποιούν για να βγάζουν κλωστή δε τα αφήνουν να βγάλουν ψηλό στύλο, γιατί τα φυτά εξαντλούνται .
Ο στύλος αυτός στο Μεξικό δεν πάει χαμένος στα ταβάνια στους μυτάτους, που δεν αντέχει και σαπίζει αλλά τον κόβουν χαμηλά φτιάχνουν ένα λακκάκι μικρό και εκεί μαζεύουν το υγρό που βγάζει. Το υγρό αυτό βράζει μέσα σε πιθάρια σαν το κρασί και γίνεται το καλό τους πιοτό που στο Μεξικό το ονομάζουν πούλκε.


Ο Ειδικός / Ναξιακό Μέλλον / 5 Μαρτίου 1940
Αντιγραφή επιμέλεια Ελένη Ι. Σοϊλέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: