Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Επί τάπητος τα προβλήματα της παράκτιας αλιείας

Την Τρίτη 28/4 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση αντιπροσωπείας παράκτιων αλιέων από όλη την Ελλάδα με τον υφυπουργό. Παναγιώτη Σγουρίδη, παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και κατά γενική ομολογία των ψαράδων υπό συνθήκες πολύ καλύτερης αντιμετώπισης εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου σε σχέση με το παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναλυτική αναφορά σε όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους ψαράδες και ειδικότερα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της...
εγκατάστασης των δορυφορικών μηχανημάτων και τη δυνατότητα εξαίρεσης από την τοποθέτησή τους βάσει και του ευρωπαϊκού κανονισμού, τις αποζημιώσεις από την καταστροφή του εξοπλισμού από τα κητώδη (φώκιες, δελφίνια), την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου ανά περιοχή, την εκπαίδευση των αλιέων και το ενδεχόμενο επανασύστασης ειδικής σχολής, τον αλιευτικό τουρισμό, τον ουσιαστικό έλεγχο της νομιμότητας από τις λιμενικές αρχές, την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, το μητρώο των επαγγελματιών αλιέων, την οργάνωση της συλλογικής τους έκφρασης, τις στρεβλώσεις της ερασιτεχνικής αλιείας, τους λεσεψιανούς μετανάστες (λαγοκέφαλο) κ.α.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ζητήματα και δήλωσε ότι άμεσα θα τα εξετάσει ένα προς ένα, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητήσει και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής πολιτικής, λύσεις προς όφελος των παράκτιων αλιέων.



29/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: