Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ομαλότητα

Του Pedro Olalla*
Από το περασμένο Σάββατο, τα ΜΜΕ της Ευρώπης κυνηγούν απεγνωσμένα στους δρόμους της Αθήνας την εικόνα του χάους. Αναμφίβολα, αν η ελληνική κυβέρνηση είχε υπογράψει την πρόταση της Ευρωομάδας, θα επικρατούσε η ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ. Και η Ελλάδα δε θα ήταν στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων. Οι τράπεζες θα ήταν ανοικτές και θα επικρατούσε ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ: ένα χρέος του 175% του ΑΕΠ που μεγαλώνει κάθε μέρα αφού ξοδεύτηκαν 460 δις για την εξυπηρέτησή του, 25% μείωσης του ΑΕΠ στα χρόνια των «διασώσεων», 26% ανεργία (πάνω από 55% στην περίπτωση των νέων), 30% των επιχειρήσεων κλειστές, 38% μείωση μισθών, 45% μείωση συντάξεων, 300.000 νέοι με κατάρτιση και προσόντα στην ξενιτιά, 500.000 οικογένειες που τρώνε κάθε μέρα στα συσσίτια στης Εκκλησίας, 42% αύξηση παιδικής θνησιμότητας, το μεγαλύτερο σχέδιο αποκρατικοποίησης του κόσμου, και σχεδόν δύο αυτοκτονίες κάθε μέρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλα ΟΜΑΛΑ. Και πρέπει να πούμε ΝΑΙ για να μην μας κλείσουν τις τράπεζες (τις οποίες εξακολουθούμε να ανακεφαλαιώνουμε από το στέρημα μας) και να συνεχίσουν να κυλάνε όλα ΟΜΑΛΑ...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ λένε ξεκάθαρα τι είναι σε όποιον δεν αρνείται να το ακούσει: ένα οικοδόμημα για να μετατραπεί η defactoεξουσία ορισμένων ελίτ σε μια συμπαγή deiureεξουσία, παρακάμπτοντας κάθε μορφή αντίστασης: τα παραδοσιακά κράτη, την εθνική κυριαρχία, την Πολιτική ως υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος, την ίδια τη δημοκρατία, και ακόμα και τα δικαιώματα και τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ δεν συμβιβάζονται με αυτά, και έτσι το αποδεικνύει η στάση τους. Ήρθε η ώρα η ελληνική κοινωνία –και αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών– να παραμερίσει τον φόβο που της εμφυσήθηκε, να θαρρέψει και να πάρει το ρίσκο που πρέπει να πάρει, και να αποφασίσει επιτέλους αν θέλει να κρατάει τα ηνία της μοίρας της ή αν θα τα εμπιστευτεί ξέγνοιαστη στα χέρια των αμφιλεγόμενων δανειστών της. Φτάνει πια η ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ. Ας πούμε ΟΧΙ, και ας πάρουμε το ρίσκο.



*Pedro Olalla (Πέδρο Ολάγια)
Ο Pedro Olalla González de la Vega (Οβιέδο, Ισπανία 1966) είναι συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής φιλόλογος, μεταφραστής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής, και σε αυτούς τους τομείς συνεργάζεται τακτικά με εκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες του κόσμου. Εδώ και τριάντα χρόνια, διατηρεί μια έντονη σχέση με την Ελλάδα και το 1994 μετοίκησε στην Αθήνα με σκοπό να ασχοληθεί με την έρευνα, τη δημιουργία και τη διδασκαλία. Η κύρια απασχόλησή του είναι η συγγραφή: 30 πρωτότυπα έργα λογοτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου (βιβλία, σενάρια, οπτικοακουστικό υλικό) σε διάφορες γλώσσες, καθώς και μια μακρά σειρά από δημοσιογραφικά άρθρα και μεταφράσεις Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων. Δίδαξε νέα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο και, στην Ελλάδα πλέον, διατέλεσε για χρόνια διευθυντής του Πολιτιστικού Δελτίου της Ισπανικής Πρεσβείας, αρχισυντάκτης του δίγλωσσου μηνιαίου περιοδικού “El Sol de Atenas” και καθηγητής στο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1994 έως σήμερα, εργάζεται ως καθηγητής στο Instituto Cervantes της Αθήνας και στη Βουλή των Ελλήνων. Ως φωτογράφος έχει πραγματοποιήσει εκδόσεις, οπτικοακουστικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και περισσότερες από σαράντα ατομικές εκθέσεις σε διάφορες χώρες. Ως λεξικογράφος, είναι συγγραφέας του «Νέου Ελληνο-Ισπανικού Λεξικού» (εκδ. Texto), για το οποίο δούλεψε για χρόνια με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη». Ως ερευνητής και φωτογράφος, έχει συνεργαστεί με εξειδικευμένους εκδοτικούς οίκους όπως National Geographic, Thames & Hudson, Altaïr, Planeta, Road Editions, κ.α. καθώς και με διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες παραγωγής.

Στα τελευταία του έργα συγκαταλέγονται ο «Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας» –πόνημα που χορηγήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάσης και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, και για το οποίο έχει διανύσει πάνω από εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ελλάδα ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων μύθων–, η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Οι τόποι των μύθων» –μια παραγωγή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΤ1) για το Ειδικό Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004–, η ταινία ντοκιμαντέρ «Νυμφαίο της Μίεζας: Ο κήπος του Αριστοτέλη» –μια περιήγηση στον χώρο όπου ο φιλόσοφος δίδασκε τον νεαρό Αλέξανδρο–, το βιβλίο «Ευδαίμων Αρκαδία» –ένα μεγάλο νοερό ταξίδι στο δυτικό πολιτισμό ιχνηλατώντας το αρκαδικό στοιχείο–, το τελευταίο του βιβλίο «Ελλάδος Ελάσσων Ιστορία» -μια ιστορική και λογοτεχνική ματιά στη διαμόρφωση και την επιβίωση της ουμανιστικής στάσης- και το τελευταίο οπτικοακουστικό του έργο, η ταινία "Με τον Καλλιγιάννη", υποψήφια στο "Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης" της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύει τακτικά σε ξένες εφημερίδες άρθρα για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, τα οποία συγκαταλέγονται στο Blog αυτού του ιστότοπου. Για τη δουλειά του στο χώρο της μελέτης και της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού, αναγορεύτηκε Πρεσβευτή του Ελληνισμού από το ελληνικό κράτος, Associate Member του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University, Επίτιμος Δημότης Κλείτορος Αρκαδίας, Χίου και Οινουσσών, και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής από πλήθος φορέων και ΜΜΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγαίου, Μακεδονίας, Θράκης, College Year in Athens, Onassis Foundation New York, Fulbright Foundation, Universidad Autónoma de México, Διεθνές Πανεπιστήμιο Menéndez Pelayo, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κ.α.) Επίσης υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής στην Ελλάδα (ΕΠΑΜ), ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της International Society for Arcadia και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης.







Δεν υπάρχουν σχόλια: