Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

1η συνάντηση και διαδρομή στο πεδίο της ομάδας εθελοντών για τη συντήρηση των μονοπατιών (επιλεγμένων Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος) στη Νάξο

Συμπεράσματα
Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εθελοντών για δράσεις συντήρησης και καθαρισμού του δικτύου επιλεγμένων μονοπατιών στη Νάξο...

Στην αναγνωριστική πορεία που έγινε από την Τραγαία στη Μονή και επιστροφή (στην με αρ. 4 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος) συμμετείχαν συνολικά 23 άτομα.
Κατά τη διαδρομή - η οποία σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση από πλευράς πρόσβασης και σήμανσης - εκτός από την επισήμανση των πολυάριθμων σημείων και τόπων ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (βυζαντινές εκκλησίες, πύργοι, νερόμυλοι, πηγές, πυκνή κατά τόπους δενδρώδης βλάστηση κ.ά.), η ομάδα διαπίστωσε ορισμένα προβλήματα στην πρόσβαση και ομαλή διέλευση της διαδρομής.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν:
- Κατά τόπους καταπτώσεις στις πλευρικές ξερολιθιές, διάσπαρτες πέτρες και κλαδιά από δέντρα που εμποδίζουν τη διάβαση.
- Ανάγκη καθαρισμού από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση σε μικρό τμήμα του μονοπατιού, μήκους 150-200 μ., και οριοθέτηση του μονοπατιού σε μήκος 40-50 μ., στην κάθοδο προς Άνω Καλόξυλο.
-  Ανάγκη συντήρησης των ξύλινων πινακίδων προορισμού, με φρεσκάρισμα και πέρασμα με ειδικό συντηρητικό ξύλου.
-  Ανάγκη συμπλήρωσης της σήμανσης με τα μεταλλικά πινακίδια σε ελάχιστα σημεία της διαδρομής (5% του συνόλου).
- Απομάκρυνση αντικειμένων από παλαιότερες εργασίες (όπως κάλαθοι απορριμμάτων μέσα στο μονοπάτι κ.ά.) και αποκομιδή αστικών απορριμμάτων.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη κατανομής των εθελοντών σε ομάδες, που θα ασχολούνται με τη συντήρηση συγκεκριμένων τμημάτων του δικτύου μονοπατιών.

Οι εντυπώσεις από την πρώτη συνάντηση ήσαν για όλους εξαιρετικές, με συνέπεια το ενδιαφέρον και την ενθάρρυνση για ουσιαστική εθελοντική δράση.

Επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στο μονοπάτι από Χαλκί προς Άνω Ποταμιά (η με αρ. 5 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος). Με το τέλος της πορείας, τα μέλη της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να συνεννοηθούν από κοινού για την οργάνωση των ενεργειών τους.  

C:\Users\pna_user\Desktop\DSCN4713.JPG

E:\ΝΑΞΟΣ 6-8.2.16\Naxos 4.jpg    F:\ΦΩΤΟ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΙΣΤ. ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΟΠΟΙ\ΔΠΕ ΝΑΞΟΥ\Φωτό Διαδρομών Νάξου\4   Τραγαία - Μονοίτσια - Μονή - Καλόξυλος\Δροσιανή 6.2.16.JPG

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα υπάρχει διαρκής ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός των δράσεών μας κατά το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των προγραμματισμένων συναντήσεων.

  F:\ΦΩΤΟ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΙΣΤ. ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΟΠΟΙ\ΔΠΕ ΝΑΞΟΥ\ΝΑΞΟΣ (οικοσυνοδοί) 19-23.4.13\20.4\IMG_0029.JPG    

Δεν υπάρχουν σχόλια: