Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Θεατρική παράσταση μετά από 2.100 χρόνια στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου

Ανοίγει έπειτα από δύο χιλιετίες σιωπής το Αρχαίο Θέατρο της Δήλου. Στον ιδιαίτερα φορτισμένο συμβολικά αυτό τόπο, ανεβαίνει η παράσταση «Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο».
Η εικόνα του Αρχαίου Θεάτρου της Δήλου μετά την καταστροφή του, το 88 π.Χ., από τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, αλλάζει για δύο βραδιές και φιλοξενεί μετά από 2.100 χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
«Εκάβη είναι όλες οι πρόσφυγες του κόσμου», αναφέρει η σπουδαία ηθοποιός.
Το θέατρο οικοδόμησαν οι Δήλιοι το 3ο αι. π. Χ. ως έκφραση της...

ανεξαρτησίας τους, αλλά και σε ένα χώρο συνάντησης, συνύπαρξης και ανταλλαγής ποικιλόμορφων πολιτιστικών ιδιωμάτων.
Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, για πρώτη φορά μετά από δυο χιλιετίες σιωπής θα ακουστεί σε αυτό τον συμβολικό τόπο, θεατρικός λόγος.
Η παράσταση είναι μια ελάχιστη προσφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα στα νερά του Αιγαίου.
Εκεί εξάλλου, στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, εορτάζονταν οι μεγαλύτερες γιορτές του νησιού, με φημισμένους διονυσιακούς τεχνίτες από κάθε άκρη της ελληνιστικής οικουμένης. Εκεί στεφανώνονταν οι πολυάριθμοι πρόξενοι και ευεργέτες της δηλιακής πόλεως και τελούνταν οι αγώνες της ανεξάρτητης Δήλου.
Εκεί, όπου το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη, όπως λέει ο Ευριπίδης και όπως πληροφορεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Το θεατρικό δρώμενο, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου.
Το θέατρο δεν μπορεί να υποδεχτεί πολύ κόσμο και η παράσταση θα γίνει χωρίς τις συνήθεις ανέσεις μιας άλλης σκηνής.
Η παράσταση ξεκινάει στις 18:00 στο φως της ημέρας και όποιος επιθυμεί να την παρακολουθήσει θα πρεπει να επικοινωνήσει για κρατήσεις στο 210 3250148.




Δεν υπάρχουν σχόλια: