Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Οι Φλώριοι της Απειράνθου και οι Φλώρες της Κορώνου στην Νάξο

Ένα από τα πολλά παράξενα και διαφορετικά που έχει να παρουσιάσει η ποικιλομορφία και μοναδικότητα του πολιτισμού και της λαογραφίας της Ορεινής Νάξου αφορά δύο ονόματα, ένα γυναικείο και ένα αντρικό. Στην Απείρανθο συναντάμε το αντρικό όνομα Φλώριος που κατά περίεργο τρόπο δεν συναντάται πουθενά άλλου στην Νάξο και στην Κόρωνο είναι αρκετά διαδεδομένο το γυναικείο όνομα Φλώρα. Τόσο στην Απείρανθο δεν συναντάμε το Φλώρα όσο και στην Κόρωνο δεν συναντάμε το Φλώριος.
Αν και τα δύο ονόματα γιορτάζουν στις 18 Αυγούστου την ημέρα των Αγίων Φλώρου και Λαύρου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προέλευση τους να...

είναι διαφορετική. Δηλαδή και τα δύο ονόματα να τιμούν κοινό άγιο πριν τον σχίσμα των δύο εκκλησιών πράγμα που επιβεβαιώνει το ότι οι Φλώρες της Κορώνου, τόσο στις ταυτότητες τους, όσο και στα επίσημα έγραφα πριν το 1940 αναφέρονται ως Φλωρεντίες.
Στη Νάξο δεν υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στον Αϊ Φλώρο, υπάρχει μια τοιχογραφία στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου του Διασορίτη στην περιοχή της Τραγαίας και μια εικόνα στην Απείρανθο όπου και γίνεται πανηγύρι την προηγούμενη μέρα της γιορτής μετά τον εσπερινό.
Οι Άγιοι Φλώρος και Λαύρος ήταν δίδυμα αδέλφια, κατάγονταν από το Βυζάντιο και είχαν διδαχθεί το χριστιανισμό και την τέχνη του λιθοξόου από τους Αγίους Πρόκλο (ή Πάτροκλο σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο) και Μάξιμο, οι όποιοι υπέστησαν και μαρτυρικό θάνατο για το Χριστό. Μετά το θάνατο των διδασκάλων τους, ο Φλώρος και ο Λαύρος αναχώρησαν στην Ιλλυρία και διάλεξαν σαν τόπο διαμονής τους την πόλη Ουλπιανά. Στην πόλη αυτή εργάζονταν την τέχνη τους, αλλά συγχρόνως μέσω αυτής προσπαθούσαν για την εξάπλωση του Ευαγγελίου.
Εκεί υπήρχε και κάποιος Ιερέας ειδώλων, ονομαζόμενος Μερέντιος. Ο γιος αυτού Αθανάσιος από το ένα του μάτι έπαθε τύφλωση, που από την ιατρική επιστήμη δε βρήκε θεραπεία. Τότε πλησίασε τους δύο τεχνίτες αδελφούς, οι οποίοι με την επίκληση του ονόματος του Χριστού θεράπευσαν το μάτι του γιου του ειδωλολάτρη Ιερέα, με αποτέλεσμα να πιστέψουν και οι δύο στο Χριστό. Αυτό μόλις το έμαθε ο έπαρχος Λύκων, συνέλαβε τους δύο αδελφούς και αφού τους βασάνισε φρικτά, τους έριξε μέσα σε ένα πηγάδι, όπου και παρέδωσαν το πνεύμα τους. Το σκήνωμα του Αγίου Φλώρου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου στη Βοιωτία και είναι, η οποία μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: