Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Τρίποδες

Με ευλάβεια και λαμπρότητα τελέστηκε η εορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε πολλούς ναούς του νησιού μας, αλλά ιδιαίτερα στον...
φερώνυμο ναό της Κοιμήσεως στις Τρίποδες της Νάξου την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 το πρωί.
Την προηγουμένη το βράδυ στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Την ημέρα της εορτής τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου και η θεία λειτουργία. Ιερούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μελισσιανός, οι ιερείς π. Εμμανουήλ Σκουλάτος Εφημέριος Τριπόδων (Βίβλου) Νάξου και ο π. Νικόλαος Κασμάς. Στα Αναλόγια απέδωσαν τους θρησκευτικούς ύμνους οι κ.κ. Μάρκος Σκουλάτος, Μάρκος Παραράς (δεξιά) και Εμμανουήλ Δημητροκάλλης, Νικόλαος Σκουλάτος και Γιάννης Ορφανός (αριστερά). Μετά τη θεία λειτουργία έγινε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας σε κεντρικούς δρόμους του όμορφου αυτού χωριού και έγινε η απόλυση μπρος από τον ναό. Κατόπιν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Βίβλου προσφέρθηκε μικρό κέρασμα στους παρακολουθούντες την πανήγυρη αυτή.
Η εορτή της Απόδοση της Κοιμήσεως (γνωστή και "εννιάμερα της Παναγίας") στο χωριό των Τριπόδων είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές πανηγύρεις της περιοχής του Λιβαδιού και της πεδινής Νάξου.


* Στη Χώρα της Νάξου. Μεταξύ των ναών του νησιού που πανηγύρισαν την εορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως είναι αι δύο γραφικοί ναοί στη Χώρα της Νάξου, ο ναός της Παναγίας της Ελεούσας πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής και ο μικρός ναός στον κήπο του μοναστηριακού ναού της Αγίας Κυριακής πλησίον του Νιο-χωριού και κάτω ανατολικά από το Κάστρο της πόλης.



Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: