Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Εκδρομή της πολιτιστικής εταιρείας "Νικάνδρη" σε βυζαντινούς ναούς της Νάξου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 το πρωί η εκδρομή της πολιτιστικής εταιρείας "Νικάνδρη" σε βυζαντινούς ναούς της Νάξου και συγκεκριμένα στους ναούς:
Παναγία Δροσιανή (στην περιοχή του χωριού Μονή) και Άγιο Γεώργιο Διασορείτη και Παναγία Πρωτόθρονη στην περιοχή Χαλκίου Τραγαίας Νάξου. 
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα σπουδαία αυτά θρησκευτικά μνημεία που αποτελούν τμήμα της σημαντικής ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου, μερικά από τα χαρακτηριστικά δείγματα των θρησκευτικών μνημείων που συνετέλεσαν ώστε οι περιοχές Τραγαίας-Μονής και Σαγκρίου-Μπαούζη να χαρακτηρίζονται ως ο Μυστράς του Αιγαίου. 
Στους ναούς που επισκεφτήκαμε πολύτιμοι ξεναγοί ήταν μια κυρία στη Μονή της Δροσιανής καθώς και στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας στους ναούς του Αγ. Γεωργίου Διασορείτη και στην Παναγία Πρωτόθρονη στο Χαλκί. Πολύ αναλυτικός στην ξενάγησή του στην Πρωτόθρονη ο κ. Γιάννης Μουρκουτάς αλλά υπήρχε εκεί και ξενόγλωσση ενημέρωση από κάποιον κύριο Γάλλο στην εθνικότητα και κάτοικο Τραγαίας. Όσοι συντελούν ώστε να είναι ανοικτοί και επισκέψιμοι οι προαναφερθέντες ναοί, επιτελούν πολύτιμο θρησκευτικό και πολιτιστικό έργο και συμβάλλουν στην ανάδειξη των μνημείων της θρησκείας και της ιστορίας και πανελληνίως και διεθνώς. Ιδιαίτερη ήταν η τύχη μας που ο βυζαντινός ναός του Αγ. Γεωργίου Διασορείτη ήταν ανοικτός εφέτος και επίσης μας εντυπωσίασε το πλήθος των επισκεπτών στον ναό αυτό Ελλήνων και ξένων. Είναι μια ευκαιρία, όσον καιρό είναι ανοικτός αυτός ο ναός, να τον επισκεφτούν και όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπατριώτες μας Ναξιώτες.
Καλή εντύπωση μάς έκανε και το ίδιο το χωριό Χαλκί με τα όμορφα νεοκλασσικά και άλλα σπίτια του που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη με πολλά καταστήματα: καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα με έργα τέχνης και τουριστικά είδη κλπ. και εξελίσσεται σε ένα σημαντικό τουριστικό πόλο της Νάξου. Σπουδαία ως προς την ανάπτυξη αυτή είναι και η συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας (με πρόεδρο τον κ. Λεωνίδα Κυπραίο) με το πλήθος των εθελοντών που διαθέτει στους δύο βυζαντινούς ναούς της Πρωτόθρονης και του Αγίου Γεωργίου Διασορείτη και με τις πάσης φύσεως άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσει και αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση και για ανάλογες δράσεις και σε άλλα χωριά της Νάξου. (Σημείωση: Μια από τις πρόσφατες δραστηριότητές του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας ήταν η διοργάνωση της επιτυχούς εκδήλωσης για τα 120 χρόνια της ποτοποιίας Βαλληνδρά στις 20-8-2016 στο Χαλκί).
Συμπληρωματικά σχετικά με την προαναφερθείσα εκδρομή της "Νικάνδρης" Νάξου στις 19-8-2016, προσθέτουμε ότι μετά το τέλος των επισκέψεων στους ναούς, οι συμμετέχοντες σ' αυτήν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το αναψυκτικό, τον καφέ τους κλπ. στις καφετέριες στα γραφικά δρομάκια του Χαλκίου και πολλοί επίσης επισκέφτηκαν το αποστακτήριο που παρασκευάζει το εκλεκτό και χαρακτηριστικό ναξιακό προϊόν "κίτρο" της ποτοποιίας Βαλληνδρά στο χωριό αυτό.
Η εταιρεία "Νικάνδρη" ενδιαφέρεται για τη γνωριμία των μελών, φίλων και συνεργατών της με τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου και επίσης για την ανάδειξη και προβολή των μνημείων αλλά και των μουσείων και των λοιπών εκθεσιακών χώρων του νησιού και την αξιοποίησή τους ως σημαντικών μέσων για την περαιτέρω πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Νάξου και καλούμε τον κάθε ενδιαφερόμενο να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου αυτού.


Γιάννης Λογαράς, Φιλόλογος,
Πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας "Νικάνδρη" Νάξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: