Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Απόβαση Αυστριακών στη Νάξο το 1826

Το 1826 ο πληθυσμός της Νάξου ήταν περίπου 16 000 άτομα εκ των οποίων οι 350 ήταν καθολικοί. Μεταξύ των κατοίκων περιλαμβανόταν και ένας αριθμός Κρητικών και Κασιωτών μετοίκων, από τους οποίους κάποιοι επάνδρωναν τα πειρατικά καράβια της Γραμβούσας. Οι άνθρωποι αυτοί και μετά τη μετοικεσία τους δεν ξεχάσανε την επικίνδυνη αλλά προσοδοφόρα τέχνη τους.
Έτσι την άνοιξη του 1826 κούρσεψαν μερικά αυστριακά εμπορικά καράβια και τα οδηγήσανε στη Νάξο. Ο πρόξενος της Αυστρίας στη Νάξο Φραγκίσκος Γιράρδης επεδίωξε να κατάσχει τα πλοία και τα φορτία τους και να τα...

επιστρέψει στους αυστριακούς. Αμέσως οι Κρητικοί και οι Κασιώτες αντέδρασαν έντονα. Επιτέθηκαν στο σπίτι του προξένου και απαίτησαν να σταματήσει τις όποιες ενέργειες του. Αυτός όμως συνεννοήθηκε με τον πρόξενο της Γαλλίας και ενημέρωσαν για την πειρατεία τις κυβερνήσεις τους. Τότε διατάχθηκε ο ναύαρχος του Αυστριακού στόλου που έπλεε στην Μεσόγειο να ενεργήσει στη Νάξο για να τιμωρήσει τους δράστες της πειρατείας αλλά και όλο το νησί που τους έτρεφε.
Έτσι το πρωί της 25ης Αυγούστου 1826 οι Ναξιώτες είδαν μια μοίρα του στόλου της Αυστρίας να καταπλέει στον όρμο του Αγίου Προκοπίου και να αποβιβάζει στρατό. Φόβος και τρόμος κατέβαλε τους ορθοδόξους κατοίκους του νησιού και όλοι τους τρέξανε να κρυφτούνε. Αποβιβάστηκαν πάνω από εφτακόσιοι άνδρες υπό τον αξιωματικό Κάρολο Ζιμβούργο.
Αμέσως έβαλε φρουρές σε πολλές οχυρές θέσεις και απαγόρευσε την κυκλοφορία των κατοίκων. Καταληφθήκανε τα σπίτια όλων εκείνων που είχανε βοηθήσει, κατά κάποιο τρόπο, τους πειρατές. Οι πρόκριτοι τεθήκανε σε περιορισμό και διαταχθήκανε να πάνε την επομένη στο σπίτι του προξένου της Αυστρίας για να του υποβάλουν τα σέβη τους και να υποσχεθούν ταπεινά και επίσημα ότι εγγυώνται για την προσωπική ασφάλεια όλων των Φράγκων του νησιού.
Επίσης κλήθηκαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού να παραδώσουν τα όπλα τους και να πληρώσουν αποζημίωση για τα πλοία και τα φορτία που κουρσευτήκανε. Όλοι συμμορφώθηκαν φοβούμενοι τα χειρότερα.
Οι Αυστριακοί εγκατέλειψαν τη Νάξο μετά από τρεις μέρες αφού διαπράξανε πολλές βιαιοπραγίες με τη συνεργασία και του προξένου της Γαλλίας Γασπάρ ντε Λαστίκ.


Οι πληροφορίες προέρχονται από το περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ τεύχος 1626 .
Επιμέλεια ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: