Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Επιστολές της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων

Η πρώτη επιστολή αφορά την άρση της απόφασης για τη λειτουργία του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Φιλώτι. Απευθύνεται προς τον κ. Πουλόπουλο και χαρακτηρίζεται ως "ευχαριστήρια επιστολή".


 

Αξιότιμε κ. Πουλόπουλε
Με την επιστολή αυτή,  ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων ( Ο. ΝΑ.Σ.) εκφράζουν την ευχαρίστησή τους προς εσάς και τους υπεύθυνους της Τράπεζας Πειραιώς, για την επανεξέταση της απόφασης  που αφορά στον περιορισμό της λειτουργίας του Καταστήματος της Τράπεζας που εδρεύει στο Φιλώτι της Νάξου.
Το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς  στο Φιλώτι εξυπηρετεί ένα σεβαστό αριθμό του πληθυσμού της Νάξου. Με βάση την τελευταία απογραφή  (2011),  ο –πραγματικός- πληθυσμός της κεντρικής και ορεινής Νάξου φτάνει στους 6285 κατοίκους οι οποίοι κατοικούν σε 38 χωριά. Για την καλύτερη σύνδεση των πληροφοριών ενδεικτικά αναφέρουμε, το Φιλώτι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού με 1800 μονίμους κατοίκους, το Χαλκί, σε απόσταση 3 χλμ πριν από το Φιλώτι, με 545 κατοίκους και την Απείρανθο σε απόσταση 9 χλμ. μετά το Φιλώτι, με 1078 κατοίκους.  
Κατά τους θερινούς μήνες , κυρίως,  ο αριθμός των μονίμων κατοίκων στην περιοχή υπερδιπλασιάζεται, καθώς προστίθενται οι εποχιακοί κάτοικοι και οι επισκέπτες τουριστικών προγραμμάτων.  Κατά τους χειμερινούς μήνες  η μετάβαση των κατοίκων στην Χώρα (πρωτεύουσα του νησιού), πολύ συχνά,  καθίσταται δυσχερής  λόγω των  καιρικών συνθηκών.
Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί από την επιστολή του πολιτιστικού Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, του οποίου τις θέσεις η Ο.ΝΑ.Σ. υποστηρίζει, το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Φιλώτι συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομικοκοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κάτοικοι της κεντρικής και ορεινής Νάξου ασχολούνται, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με το εμπόριο, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τις οικοτεχνικές δραστηριότητες και τον τουρισμό. Κατά συνέπεια, οι οικονομικές συναλλαγές, σε ημερήσια βάση, είναι απαραίτητες  και για να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των οικονομικών συναλλαγών είναι πρωταρχικής σημασίας η ασφάλεια που προσδίδει το Κατάστημα της Τράπεζας, όταν λειτουργεί με πλήρες ωράριο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. θεωρούν θετική εξέλιξη την απόφαση για την εβδομαδιαία λειτουργία του συγκεκριμένου τραπεζικού καταστήματος. Ευελπιστούν την καλή συνεργασία μεταξύ  της Τράπεζας Πειραιώς, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτιστικών φορέων, που στόχο έχουν τη στήριξη και την προαγωγή του πολιτισμού, όπως εκφράζεται αφενός στις τοπικές κοινωνίες των χωριών και αφετέρου συλλογικά στο νησί μας τη Νάξο.

Η δεύτερη επιστολή αφορά την επανεξέταση της απόφασης για την υποβάθμιση του Α.Τ. Δρυμαλίας, με έδρα το Φιλώτι, σε Α.Σ. Δρυμαλίας. Απευθύνεται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και το Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.


ΘΕΜΑ: Παραμονή Αστυνομικού Τμήματος Δρυμαλίας
κ. Υπουργέ
κ. Γενικέ Γραμματέα
κ. Αρχηγέ ΕΛ.ΑΣ.

Με την επιστολή αυτή,  ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.)  εκφράζουν τον προβληματισμό τους  για την υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Δρυμαλίας Φιλωτίου Νάξου σε Αστυνομικό Σταθμό Δρυμαλίας, βάσει του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για την Αναδιάταξη και  Αναδιοργάνωση Περιφερειακών Υπηρεσιών.
Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με –πραγματικό- πληθυσμό 21.143.  Απ’ αυτούς οι  6.285 κάτοικοι καταγράφονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα: Χαλκείου, Απεράθου, Δαμαριώνος, Δανακού, Κεραμωτής, Κορωνίδος, Κορώνου, Μέσης, Μονής, Σκαδού και Φιλωτίου.
Συνολικά, οι κάτοικοι κατανέμονται σε 38 χωριά και οικισμούς τα οποία καταλαμβάνουν τα 2/3 της  έκτασης του νησιού. Κατά τους θερινούς μήνες, κυρίως,  ο αριθμός των μονίμων κατοίκων στην περιοχή υπερδιπλασιάζεται διότι προστίθενται οι εποχιακοί κάτοικοι και οι επισκέπτες τουριστικών προγραμμάτων.  Η περιοχή έχει  μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (πύργους, βυζαντινές εκκλησίες,  μουσεία, κ.α.), τα οποία προσελκύουν –σχεδόν κάθε εποχή- αξιόλογο αριθμό επισκεπτών.  Οι κάτοικοι της κεντρικής και ορεινής Νάξου ασχολούνται, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με το εμπόριο, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τις οικοτεχνικές δραστηριότητες και τον τουρισμό.
Βάσει των στοιχείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, από τα είκοσι δύο Δημοτικά Σχολεία που λειτουργούν στη Νάξο, για την περίοδο 2016-17, τα οκτώ βρίσκονται στην περιοχή  των προαναφερθέντων  Δημοτικών Διαμερισμάτων. Επιπροσθέτως, στην περιοχή λειτουργούν δύο Γυμνάσια (Τραγαία και Σκαδό) και δύο Λύκεια (ΓΕΛ Τραγαίας και ΕΠΑΛ Φιλωτίου).
Κατά συνέπεια, η αστυνόμευση της περιοχής έχει πρωτεύοντα ρόλο για τη διασφάλιση της τάξης και της ηρεμίας  των κατοίκων, την αποτροπή ή και την άμεση διαχείριση της παραβατικότητας και την κοινωνικοοικονομική, πολιτιστική ανάπτυξη των περιοχών. Την αστυνόμευση της περιοχής καθώς και του μεγαλύτερου μήκους των παραλιών του νησιού καλύπτει το Α.Τ. Φιλωτίου από το 1982, έτος λειτουργίας του.
Σε περίπτωση υποβάθμισης του Α.Τ. Φιλωτίου σε Αστυνομικό Σταθμό, ενδεχομένως, το Α.Τ Χώρας Νάξου (πρωτεύουσα του νησιού), ως το μοναδικό Αστυνομικό Τμήμα, να αδυνατεί να καλύψει και να επιτελέσει με επιτυχία το έργο της Αστυνομίας  για όλο το νησί, λόγω της μη έγκαιρης διαχείρισης των περιστατικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απόσταση των 19χλμ από τη Χώρα έως το Φιλώτι και των 28 χλμ από την Χώρα έως την Απείρανθο.  Επιπροσθέτως, το τμήμα του οδικού δικτύου το οποίο εξυπηρετεί τις ορεινές περιοχές καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Έχουμε πληροφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλωτίου ότι, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παραχωρεί στο Χαλκί Νάξου δωρεάν δημοτικό χώρο 200 τ.μ.  με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να στεγαστεί το Αστυνομικό Τμήμα και να συνεχίσει τη λειτουργία του ως Α.Τ. Δρυμαλίας. Κατά συνέπεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει μια πολύ συγκεκριμένη λύση η οποία διευκολύνει και το κράτος αλλά κυρίως την τοπική κοινωνία του νησιού.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. θεωρούμε ότι η υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Φιλωτίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία της περιοχής. Ευελπιστούμε όπως οι ιθύνοντες επαναπροσδιορίσουν την εκτίμηση τους με βάση τα δεδομένα και συνεργαστούν αρμονικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Νάξου, για τη διατήρηση της ασφάλειας στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                                        Η Γ. Γραμματέας
                                       
                       Μάρκος Μαργαρίτης                                                               Ζιούλη Ευανθία

Δεν υπάρχουν σχόλια: