Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Tα λιμάνια της Νάξου το 1937

Απόλλωνας 1960
Σε στήλη της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ της 5ης Φεβρουαρίου 1937 αναφέρει:
‘’Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκήρυξε δημοπρασία δια τη μίσθωση ατμόπλοιων προς εξυπηρέτηση των άγονων ατμοπλοϊκών γραμμών. Η δημοπρασία θα γίνει την 27η Φεβρουαρίου, αφορά τις εξής γραμμές:
........9) Πειραιώς – Σύρου – Πάρου – Ναούσης – Νάξου – Τα..άδο – Φολεγάνδρου – Σικίνου – Ίου – Οίας – Θήρας – Ανάφης – Αμοργού – Ηρακλειάς – Δονούσης – Μουτσούνας – Λυώνος – Απόλλωνος – Νάξου – Πάρου – Σύρου – Πειραιώς μετά προσεγγίσεων εις Θηρασιά μεν άπαξ του μηνός, εις Σχοινούσα δε και...

Κουφονήσια κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο κάθε εβδομάδα, την όλης γραμμής εξυπηρετούμενης εναλλάξ, ήτοι την μια βδομάδα για Φολέγανδρο – Σίκινο – Ίο, την δε επόμενη για Νάξο – Αμοργό – Θήρα.’’

Λυώνας 1910

Πριν 80 χρόνια υπήρχε πρόβλεψη εξυπηρέτησης επιβατών και εμπορευμάτων σε περισσότερα του ενός λιμάνια της Νάξου. Ο λόγος φυσικά ήταν η πολύ μεγάλη εμπορική δραστηριότητα των Ναξίων τόσο σε εισαγωγές προϊόντων αλλά και σε πάρα πολλές εξαγωγές.
Από την Τραγαία μέχρι τη Χώρα και τα χωριά των Λιβαδιών τα εξυπηρετούσε το λιμάνι της Χώρας. Την Ορεινή Νάξο όμως την εξυπηρετούσαν ουσιαστικά 3 λιμάνια. Του Λυώνα και της Μουτσούνας ιδιαίτερα για την σμύριδα και του Απόλλωνα για την υπόλοιπη εμπορική δραστηριότητα. Στον Απόλλωνα υπήρχε και τελωνιακό κλιμάκιο και κλιμάκιο του λιμενικού.

Μουτσούνα 1960

Από αφηγήσεις, εμπορεύματα όπως τα κίτρα, τα κρεμμύδια και οι πατάτες που παραγόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες στην Κωμιακή έφευγαν από τον Απόλλωνα τόσο για την Αθήνα όσο και για την Κρήτη και άλλες αγορές.



Πληροφορίες από τον Στράτη Σταυρουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: