Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Η Αγγλοαμερικανική Τράπεζα στη Νάξο και η χρεωκοπία της το 1929

Το καθεστώς και η λειτουργία των τραπεζών πριν 100 χρόνια δεν είναι όπως σήμερα, η εκμετάλλευση όμως και τα τερτίπια των τραπεζών ήταν και είναι τα ίδια, μόλις μάζευαν τις οικονομίες των μικροκαταθετών είτε χρεοκοπούσαν, είτε εξαγοράζονταν και έτσι έχαναν μεγάλο μέρος της αξίας τους και πάντα χαμένοι ήταν οι μικροκαταθέτες. Μια τέτοια ιστορία υποκαταστήματος τραπέζης εξελίσσεται στην Νάξο από το 1926 μέχρι το 1929.
Διαβάζουμε στην εφημερίδα Ναξιοτυπία το 2012 σε επιμέλεια της φιλολόγου και υπεύθυνης του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου Νάξου Μαρίας Παπαγιάννη με τίτλο Αγγλοαμερικανική Τράπεζα στη Νάξο:
''Ο πρόεδρος της κοινότητας Νάξου Γ. Γιαννακόπουλος" ευρίσκεται στην ευχάριστον θέσιν να ''βροντοφωνήσει" στους κατοίκους του νησιού ότι "ορίζοντες νέας προόδου" ανοίγονται για τη Νάξο με την ίδρυση στο...

νησί υποκαταστήματος της Αγγλοαμερικάνικης Τράπεζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αγαθά που "εκ τούτου [θα] πηγάσωσι" εφόσoν "ουδενός την αντίληψιν διαφεύγει" ότι σε κάθε τόπο φορείς "των προς πρόοδον και εκπολιτισμόν μέσων" δεν είναι άλλοι από τα τραπεζικά ιδρύματα. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει ο πρόεδρος απευθυνόμενος στους συμπολιτες του και επικαλούμενος "τα ευγενή και φιλοπρόοδα" τους αισθήματα, παρακαλούνται όλοι οι Ναξιώτες, "απηλλαγμένοι πρωτίστως πολιτικών προλήψεων," να υποστηρίξουν το νεοσύστατο υπκατάστημα της Αγγλοαμερικάνικης Τράπεζας στη Νάξο και να παραστούν στα εγκαίνιά του την επόμενη, 28 Μαρτίου 1926. Στα εγκαίνια, σύμφωνα με το έγγραφο, θα παραβρεθούν ο διευθυντής της τράπεζας κ. Στυλιανός Μαλαφούτης και ο Μητροπολήτης Παροναξίας.

27 Μαρτίου 1926, Αρχείο Κοινότητας Νάξου φ. 58 ‘’


Τη συνέχεια αυτής της χαρμόσυνης είδησης τη βρίσκουμε στο βιβλίο του φιλόλογου και πρώην βουλευτή Νίκου Ι. Λεβογιάννη Νεότερη Ιστορία της Νάξου, τόμος Β , τεύχος 3ο , στο χρονολόγιο του βιβλίου:
‘’Στις 12 Μαΐου 1929 η αγγλοαμερικανική τράπεζα που είχε υποκατάστημα στην Νάξο κήρυξε πτώχευση. Μόλις το πληροφορήθηκαν οι ναξιώτες καταθέτες έσπευσαν να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους, αλλά βρήκαν τα γραφεία κλειστά, έλαβαν όμως διαβεβαιώσεις ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Υπολογίζονται σε 6 περίπου εκατομμύρια δραχμές οι καταθέσεις Ναξιωτών και Παριανών στη τράπεζα αυτή, Η επιστροφή των χρημάτων στους καταθέτες άρχισε στη Νάξο τον Φεβρουάριο του 1930 . ‘’





Δεν υπάρχουν σχόλια: