Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Πως κτίσθηκε η Βρύση του Αγά στη Χώρα της Νάξου

Βρύση του Αγά 1978
Ο βοεβόδας Ισμαήλ Χασάν διοικητής Νάξου ήρθε στη θέση του το 1758 από το πασαλίκι της Ρόδου σε αντικατάσταση του Ερσέδ Αγά. Ήταν ωραίος άντρας άλλα όχι τόσο νέος. Αυτό τον στεναχωρούσε. Είχε ένα μικρό χαρέμι αποτελούμενο από τις Φατιμά, Γκιουλοζά και Εδιρνέ Χανούμ. Με τη δεύτερη είχε παντρευτεί λίγο πριν έρθει στη Νάξο. Η Εδιρνέ ήταν καλλονή από καλή οικογένεια Τούρκων της Ρόδου. Φοβούμενος τις δύο πρώτες ο Αγάς διέμενε με την Εδιρνέ στον πύργο του τις Εγγαρές για...
μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ο δρόμος προς τις Εγγαρές δεν ήταν όπως σήμερα. Ένα απλό μονοπάτι που γινόταν επικίνδυνο το χειμώνα. Ξεκινούσε από την Φουντάνα, περνούσε από το λόφο της Αγίας Παρασκευής, κατέβαινε στον όρμο των Αη Γιάννιδων και ανέβαινε το μονοπάτι προς τις Εγγαρές. Λέγεται πως ο αυτός ο Χασαν Αγάς έφτιαξε το μονοπάτι αυτό λιθόστρωτο και πιο ομαλό πράγμα που ευεργέτησε και τους ντόπιους χωρικούς που αναγκαζόταν παλαιότερα όταν το μονοπάτι καταστρεφόταν να πηγαίνουν στις Εγγαρές μέσω Αγίου Πολυκάρπου και Αγίου Θαλαλαίου.
Ένα βραδύ του Απριλίου του 1759 ερχόταν προς τη πόλη ο Χασάν με την Εδιρνέ. Το προηγούμενο βράδυ η Εδιρνέ είχε δει άσχημο όνειρο και είχε μεγάλη ανησυχία και κακό προαίσθημα, είχε εκδηλώσει την επιθυμία να παραμείνει στο πύργο στις Εγγαρές αλλά ο Χασάν δεν την άφησε. Στο δρόμο το άλογο του Χασάν στη θέση ακριβώς που βρίσκεται σήμερα η Βρύση έσκυψε να ποτισθεί στην υπάρχουσα πηγή. Κάτι όμως το τρόμαξε και αφήνιασε με αποτέλεσμα να παρασύρει και το άλογο που ακολουθούσε και μετέφερε την Ερδινέ. Η Ερδινέ έπεσε από το άλογο και άφησε την τελευταία της πνοή στο χαντάκι του μονοπατιού.
Ο Χασάν περίλυπος γύρισε στη πόλη. Το πτώμα της ωραίας τουρκοπούλας ενταφιάστηκε πλησίον του τόπου εκείνου, σύμφωνα με τα έθιμα της θρησκείας τους. Ο Χασάν υφίσταται πλέον τις θλίψεις για την απώλεια της αγαπημένης του. Οι χωρικοί εκμεταλλευόμενοι της καταστάσεως του Χασάν του ζήτησα να κάνει τη Βρύση σε ανάμνηση της αγαπημένης του, εκείνος το δέχτηκε και σε δύο μήνες ήταν έτοιμη η Βρύση, η πλάκα που μπήκε στη Βρύση έγραφε:
ΧΑΣΑΝ ΑΓΑΣ Ο ΕΝΔΟΞΟΣ
ΒΟΪΒΟΔΑΣ ΝΑΞΙΑΣ
ΤΗΝ ΒΡΙΣΙΝ ΤΑΥΤΗΝ ΕΚΤΙΣΕΝ
ΜΕΤΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΠΟΙΗΣΕ
ΕΔΟ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΗ
ΝΑ ΣΥΓΧΟΡΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ
ΚΑΘΕ ΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΙΝΕΙ
1759 ΙΟΥΝΙΟΥ 26


Τα παραπάνω έχει γράψει ο Γεώργιος Βαρδής το 1929.

Δημοσίευση σχολίου