Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Tο κάστρο της Χώρας Νάξου όπως ήταν το 1420

Το ενετικό κάστρο της Νάξου το βρίσκουμε σχεδιασμένο για πρώτη φορά το 1420 από τον Christoforo Buondelmonti, ενώ είχε ήδη ηλικία δύο αιώνων. Το Κάστρο παρουσιάζεται δίπλα στην ακτή με τετράγωνο περίβολο και τέσσερις γωνιακούς πύργους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η αρχαιότερη πληροφορία που σώζεται για την εικόνα των οχυρώσεων.
Οι πύργοι δεν σημειώνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ο βόρειος πύργος έχει σχεδιασθεί με γκρεμισμένη την κορυφή του, οι άλλοι δύο προς την πλευρά της ακτής με διαφορετικές στέψεις ο καθένας και ο... ανατολικός ψηλότερος από τους υπόλοιπους. Στην πλευρά του περιβόλου που γειτονεύει με την ακτή έχει σχεδιασθεί η πύλη του Κάστρου.
Ένας δεύτερος τετράγωνος περίβολος σε προέκταση του πρώτου ορίζει στον χάρτη τον Μπούργο, τη δεύτερη συνοικία που κτίσθηκε σε επέκταση του οχυρού. Ο Μπούργος απεικονίζεται πιο κοντά στην ακτή από το κυρίως Κάστρο, με χαμηλότερο τείχος που σαφώς σημειώνεται από τον χαρτογράφο και χωρίς πύργους στον περίβολο του. Στο εσωτερικό των περιβόλων έχουν σχεδιασθεί κτίσματα που συμβολίζουν κατοικίες, ένα για το Κάστρο και τρία για τον Μπούργο.
Στη βάση του Κάστρου προς τα δυτικά, με μια δεύτερη γραμμή ο Buondelmonti διαφοροποίησε την αμμουδιά, από τον λόφο του Κάστρου και σημείωσε τη θέση του λιμανιού, χωρίς να συμπληρώσει άλλα στοιχεία. Στα βορειοανατολικά, αντιδιαμετρικά από το λιμάνι, έχει σχεδιασθεί η Φουντάνα, η πηγή που ύδρευε την πόλη και το λιμάνι. Παρουσιάζεται με τη μορφή εξαγωνικού κτίσματος επάνω σε στρογγυλή βάση και κωνική στέγη.
Τέλος η νησίδα των Παλατιών έχει σημειωθεί σε μικρή απόσταση από την ακτή, με την ονομασία Στρογγυλό. Επάνω της ένα κυβόσχημο κτίσμα συμβολίζει το ναό. Στο συνοδευτικό κείμενο ο Buondelmonti δεν αναφέρει ότι πρόκειται για ναό, αλλά φρούριο, ενώ επίσης δεν αναφέρει στοιχεία για τη σύγχρονή του πόλη.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι από την έκδοσή του Πανεπιστημίου Αθηνών HISTOIRES DU PAYSAGE και το άρθρο του Νίκου Μπελαβίλα με τίτλο ΕΙΚΟΝΕΣ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΚΑΙ 16ΟΥ ΑΙΩΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: