Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η τοποθέτηση του Ευ. Στρατούρη, στην ετήσια εκδήλωση κοπής της πίτας του Εμπορoεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συναδέλφισες & Συνάδελφοι, Φίλες & Φίλοι, Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση κοπής της πίτας για τα μέλη του Εμπορoεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου και των καλεσμένων μας.
Είθισται στη σημερινή εκδήλωση να γίνεται απολογισμός του έργου και της δράσης της Διοίκησης κατά το προηγούμενο έτος.
 Ως νέα Διοίκηση όμως  θα παρουσιάσουμε στη σημερινή εκδήλωση τις σκέψεις,το πρόγραμμα δράσης και τις προτεραιότητες για τη νέα αυτή περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας...

Εύχομαι σε σας και τις οικογένειες σας καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο .
Εύχομαι το 2017 να είναι ο χρόνος που θα γίνει το ξεκίνημα για μια καλύτερη πορεία, μακριά από την κρίση και θέλω να πιστεύω,ότι ζούμε την τελευταία φάση της ελληνικής οικονομικής τραγωδίας .
Το εμπόριο είχε το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης από την αρχή της.
Και αυτό γιατί η ίδια η φύση της εμπορικής δραστηριότητας την καθιστά έκθετη στα σκαμπανεβάσματα της οικονομικής   κίνησης.


Ο επαγγελματικός μας χώρος λοιπόν,αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη  και παρατεταμένη κρίση,η οποία αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στη λειτουργία όλων των εμπορικών επιχειρήσεων.Tων καταστημάτων μας, που αποτελούν κομμάτι της ύπαρξής μας και συμπυκνώνουν τους κόπους και τις αγωνίες μιας ολόκληρης ζωής.


Τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που συνοδεύουν την καθημερινότητά μας  τα τελευταία χρόνια ,έχουν επηρεάσει εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μαςστο βωμό μιας κυβερνητικής πολιτικής,τη λογική της οποίας,εμείς οι άνθρωποι  του εμπορίου δεν τη δεχόμαστε ούτε την επικροτούμε.


Στις  εκλογές για την ανάδειξη  Νέου Δ.Σ  του Ε.Σ.Ν. της 5ης ΙΟΥΝΙΟΥ2016,  που διεξήχθηκαν   υπό το βάρος αυτής της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης και μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και επιδεινούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ αυξημένη –όπου η προσέλευση ξεπέρασε το 50% διπλασιάζοντας την συμμετοχή σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις, αυξάνοντας τις ευθύνες μας και τις προσδοκίες μας .
Πιστεύω ότι επειδή ο κόσμος καταλαβαίνει τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες του κλάδου,ψήφισε με μαζικότητα, διότι έχει αντιληφθεί ότι όλοι μαζί ενωμένοι, πρέπει να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατόν για τον εμπορικό κόσμο
και εμείς πρέπει αναλόγως να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους.
Εμείς σαν πρωτοβάθμια οργάνωση θα προωθήσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας  στην Ομοσπονδία μας που σήμερα ο πρόεδρος κ Παύλος  Πολιτάκης  μας τιμά με την παρουσία του και από κει και πέρα θα φτάνουν στην ΕΣΕΕ που είναι ο κύριος εκφραστής του κλάδου μας που έχει τις επαφές με την κυβέρνηση και τους φορείς.


Σε αυτή  την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τον κλάδο μας που λόγω της  παρατεταμένης  κρίσης η μικρομεσαία επιχείρηση βάλλεται με τρόπο ανελέητο, οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί για να διαφυλάξουμε την επαγγελματική μας συνοχή και να πράξουμε ότι είναι δυνατό για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας.
Πιστεύω ακράδαντα,πως η μαζική συμμετοχή και η ενότητα θα δώσει δύναμη στον ιστορικότερο και μεγαλύτερο εμπορικό σύλλογο ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, στο πλαίσιο των παρεμβατικών και διεκδικητικών προσπαθειών, που απαιτούν εγρήγορση και συνεχή παρακολούθηση.
Ενός σωματείου που γεννήθηκε το 1926,ενηλικιώθηκε μαζί με την γενέτειρα του την ΝΑΞΟ και γιορτάζει  τα ενενήντα χρόνια αδιάλειπτης  παρουσίας στην συνδικαλιστική, κοινωνική,οικονομική,πολιτιστική ζωή του  τόπου  μας, χρονικήπερίοδο κατά την οποία συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την πρόοδό του.
Το έργο του Συλλόγου στηρίζεται σε κάποιους ανθρώπους, που πραγματικά προσπάθησαν και αγωνίστηκαν για την στήριξη της αγοράς της πόλης και την προάσπιση των συμφερόντων του εμπορίου .
Ευελπιστούμε η πορεία του προς την εκατονταετία που ξεκίνησε παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, να δικαιώσει τον συνεχή και καθημερινό αγώνα όλων των μελών του  για την ουσιαστική εκπλήρωση της αποστολής του.
Οι βασικές προτεραιότητες, δράσεις και διεκδικήσεις του Ε.Σ. ΝΑΞΟΥ για το επόμενο χρονικό διάστημα, αρχικά σε τοπικό και κατά δεύτερον  σε εθνικό επίπεδο σας τις παρουσιάζω  συνοπτικά :


1)Αναβάθμιση της ιστοσελίδας του συλλόγου για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των μελών για θέματα που αφορούν τον κλάδο μας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως αγωγός επικοινωνίας για πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο ανταλλαγής απόψεων,προτάσεων, ιδεών και παρατηρήσεων,
δημιουργώντας και αναπτύσσοντας μια σχέση αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
2)Δημιουργία Ηλεκτρονικού Επιχειρηματικού Οδηγού των μελών του Συλλόγου.
3)Πραγματοποίηση επιμορφωτικών ημερίδων και σεμιναρίων.
4) Αξιοποίηση και υλοποίηση προγραμμάτων.
5)Σύνταξη ερωτηματολογίων που θα απευθύνεται στους εμπόρους και καταναλωτές για την χαρτογράφηση της ΝΑΞΙΩΤΙΚΗΣ αγοράς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας.
6)Εκδρομές με σκοπό την ψυχαγωγία,τη σύσφιξη σχέσεων, την ανταλλαγή απόψεων.
7)Νησιωτικότητα Να <αντισταθμιστεί> η απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με ισοδύναμα μέτρα
8)Διάφορες δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς για την ανάδειξη της κοινωνικής μας ευθύνης.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ  ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:
1) Φορολογία, Η επαναφορά του αφορολόγητου  που  σημαίνει επαναφορά της αξιοπρέπειας σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες,
2) Ασφάλιση-Υγεία, Όσο αφορά το ασφαλιστικό ,Θέμα το οποίο  μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια, πάγιο αίτημα μας ήταν  να πληρώνει ο επαγγελματίας την ασφαλιστική του εισφορά βάση του τζίρου του, έγινε αποδεκτό και τα αποτελέσματα  αποτυπώνονται στα νέα ειδοποιητήρια  του  ΕΦΚΑ που λαμβάνουμε.
Ένα  ακόμα αίτημα  μας που παραμένει  σε εκκρεμότητα είναι το πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών  προς τον ΟΑΕΕ , διότι ένας επαγγελματίας που δυσκολεύεται να είναι ενήμερος με τα τρέχοντα δεν μπορεί να πληρώσει και δόσεις .
3) Ρευστότητα - Χρηματοδότηση
4) Πλαίσιο Λειτουργίας της αγοράς
5) Παραεμπόριο , το οποίο δυστυχώς  έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας για την αγορά μας και η  πάταξη του πρέπει να είναι καθοριστική για  να στηριχθεί επιτέλους  το νόμιμο εμπόριο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα την τρέχουσα περίοδο,όπου τα λουκέτα στην αγορά αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Συναδέλφισες  και συνάδελφοι,
Ο  Ε.Σ.ΝΑΞΟΥ αποτελεί μία σοβαρή συνδικαλιστική οντότητα που πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις περιστάσεις της εποχής.
Επιβάλλεται  μέσα από το σημαντικό θεσμικό του ρόλο να διαφυλάξει, να περιφρουρήσει, αλλά και να διεκδικήσει  με κάθε τρόπο τη στήριξη των μελών του για την επίτευξη των στόχων του.


Όλοι εμείς ΣΤΟ Δ.Σ. που ήμασταν  υποψήφιοι σε ξεχωριστά  ψηφοδέλτια, το ρόλο του συλλόγου μας δεν τον αντιλαμβανόμαστε με κριτήρια συντεχνιακά και συνδικαλιστικά μόνο.


Θεωρούμε ότι έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους που εκπροσωπούμε αλλά και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία να λειτουργούμε σαν ένα ενιαίο θεσμικό όργανο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας.


Έχοντας πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων και την εμπειρία των ευθυνών που απορρέουν από τη θέση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Νάξου, σας καλώ να στηρίξετε την προσπάθειά μας  για μια καλύτερη και δυναμικότερη διεκδίκηση που απαιτείται μέσω της  εκπροσώπησής μας  στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Για να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας και ακόμη περισσότερα.
Οι άνθρωποι δίνουν αξία και νόημα στους θεσμούς και όχι οι θεσμοί και οι καρέκλες στους ανθρώπους.
Σας ευχαριστώ πολύ εύχομαι καλή χρονιά δύναμη και κουράγιο σε όλους σας.  

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: