Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Πώς να ξοδέψεις 32 εκατ. ευρώ για ένα μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων που δεν φτιάχτηκε ποτέ

Ευχαριστούμε  Ελλάδα, ευχαριστούμε Αθήνα!
Ποια χώρα είναι τόσο large που έχει δαπανήσει 32.000.000 μέσα σε 10 χρόνια και ακόμα πληρώνει για ένα άχρηστο μουσείο που ποτέ δεν λειτούργησε; Καλά το μαντέψατε.
Σύμφωνα με άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ τα τελευταία χρήματα για αυτό το μουσείο, δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2015 άλλα δεν ξοφλήθηκε ακόμα, καθώς υπάρχει... άγνωστος αριθμός αποφάσεων και προσφυγών της αναδόχου εταιρείας “ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε” που διεκδικεί χρήματα και τόκους σε διάστημα δεκαετίας από το το ελληνικό δημόσιο. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Με το νόμο 3342/2005 περί μεταολυμπιακής αξιοποίησης των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων (3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) θεσπίστηκε η δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου σε ένα τμήμα του κτηρίου του IBC, δηλαδή δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο (στο χώρο του εμπορικού κέντρου Golden Hall). Μετά από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό (στις 15/12/2005) με συμμετοχή επτά εταιρειών, ανάδοχος του έργου ορίστηκε η εταιρεία «ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.» στις 28 Νοεμβρίου 2007. Ο αρχικός προϋπολογισμός αυτού ανερχόταν σε 48.147.961 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, μετά την έκπτωση (προβλεπόταν η κατασκευή, αλλά και η κάλυψη του τεχνολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού) και η εργολαβική σύμβαση περιλάμβανε τη μετατροπή του Ολυμπιακού Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) σε Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων εμβαδού 17.290 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και Μουσείο Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού εμβαδού 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Ειδικές μελέτες είχαν εκπονηθεί πριν την ψήφιση του νόμου, επί κυβέρνησης Καραμανλή, με πρωτοβουλία της τότε Αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πετραλιά. Το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με τις μελέτες, προέβλεπε τη δημιουργία δύο διαδραστικών Μουσείων σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, τα οποία θα συνδέονταν με το ΟΑΚΑ. Ο συμβατικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου ορίστηκε στους 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης την 27η Νοεμβρίου 2009.
To 2010, η ανάδοχος εταιρεία σταμάτησε τις εργασίες γιατί το ελληνικό κράτος είχε σταματήσει να τους πληρώνει. Μέχρι τότε το δημόσιο είχε πληρώσει για το μουσείο 20.800.000 ευρώ και η ανάδοχος εταιρεία είχε ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος των εργασιών της. Τότε η εταιρία διεκδίκησε νομικά άλλα 16.500.000 για εργασίες που υποστηρίζει πως έκανε χωρίς να τις έχει πληρωθεί. Τελικά το 2010 επιδικαστικαν στην “ΕΡΕΤΒΟ” 10.000.000 ευρώ τα οποία και πληρώθηκαν από το κράτος ενώ εκκρεμεί απόφαση για καταβολή άλλων 4 εκατομμυρίων από απόφαση μέσα στο 2016.
Το ελληνικό κράτος αφού είδε το 2011 ότι αρκετά “έπαιξε” με το Μουσείο, αποφάσισε φυσικά να διακόψει τις εργασίες του έργου γιατί τελείωσαν τα χρήματα που είχε για να ρίξει σε αυτό το πηγάδι δίχως πάτο που ονομάζεται Ολυμπιακά ακίνητα. Το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στο σφυρί το ακίνητο, με τον όρο να γίνει τελικά ένα μουσείο μόνο 3.000 τετραγωνικών μέτρων, όπως μας ενημερώνει το ρεπορταζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων:
Πλειοδότης στο διαγωνισμό για εκμετάλλευση του χώρου για 90 χρόνια αναδείχτηκε η εταιρεία LAMDA Development, η οποία δημιούργησε το εμπορικό κέντρο Golden Hall. Από τα αρχικά προβλεπόμενα 17.290 τετραγωνικά μέτρα για «Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων» και έχοντας ήδη σπαταλήσει 20.800.000 ευρώ, το ελληνικό κράτος μείωσε στα 3.000 μέτρα την έκτασή του, το οποίο -όπως αποφασίστηκε τότε- θα ονομαζόταν σε «Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Με εκθέματα δηλαδή μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας! Η δημιουργία του αρχικά προβλεπόμενου δεύτερου Μουσείου, αυτό για τον Παγκόσμιο Κλασσικό Αθλητισμό, 5.000 τετραγωνικών μέτρων εγκαταλείφθηκε οριστικά.

12 χρόνια και 32 εκατομμύρια αργότερα, το μόνο που υπάρχει από το Ολυμπιακό Μουσείο είναι τέσσερις τοίχοι στη δυτική πλευρά του Golden Hall. Μπορεί η LAMDA Development να δεσμεύεται για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας, αλλά δεν υπάρχει κρατικός φορέας διαχείρισης του μουσείου, κάποιος φορέας για να πάρει αποφάσεις για το τι χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα τέτοιο μουσείο, του οποίου μάλιστα οι εργασίες κατασκευής του -ναι μεν έχουν διακοπεί- αλλά φυσικά το πληρώνει ακόμα, μη ξέροντας πόσα εκατομμύρια ακόμα χρωστάει στην “ΕΡΕΤΒΟ”και που δεν έχει καν ιδιόκτητο κτίριο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: