Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Εύρεση Καρυάτιδας στις Εγγαρές της Νάξου

Νάξος 28 –5 –1939
Προ πολλού καιρού ο φύλαξ αρχαιοτήτων Νάξου Ν. Γαβαλλάς έχοντας υπόψη του μια αρχαία επιγραφή που είχε βρεθεί στη θέση Λάκες του χωριού Μητρυιά στους πρόποδες του λόφου της Γεννήσεως και η ο οποία έγραφε ΝΥΜΦΕΩΝ ΜΥΧΙΕΩΝ υποπτευόταν ότι εκείνο το μέρος έκρυβε κάποιο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία των Νυμφών.
Από τότε άρχισε να εξερευνά πέριξ μέχρι που έφτασε εκεί που βρίσκεται το παλαιό μοναστήρι των Ταξιαρχών. Άρχισε να ανασκαλεύει το άφθονο μαρμάρινο υλικό από τα γκρεμισμένα κελιά του μοναστηριού και κατόπιν επιμόνων και διαρκών ερευνών, ανακάλυψε στον φράκτη του αυλόγυρου του μοναστηριού εντειχισμένο μαρμάρινο άγαλμα το οποίο μετέφερε στη Νάξο και...

εναπόθεσε μέσα στο Μουσείο.
Το συγκεκριμένο μαρμάρινο άγαλμα είναι ένα ολόκληρο σώμα ακέφαλου αρχαϊκής κόρης πιθανώς Καρυάτιδος. Την γνώμη μας αυτή ενισχύει το γεγονός, πρώτον της καταπληκτικής ομοιότητος του αγάλματος με τις κόρες του Ερεχθείου και δεύτερον το ότι πολύ πριν στηθούν οι Καρυάτιδες υπήρχε διαδεδομένη η κατασκευή τους στις Κυκλάδες όπου στηνόταν στις εισόδους διαφόρων οικοδομημάτων και κυρίως τάφων.
Ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ Χ. Καρούζος είπε πως είναι το πρώτο γλυπτό της κλασικής εποχής που ανακαλύπτεται στη Νάξο και πρέπει να έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα π.χ. όταν λειτουργούσε σε όλη την ακμή του στη Νάξο το περίφημο Ναξιακό Εργαστήριο γλυπτικής ‘’

Το παραπάνω είναι δημοσίευμα του Ναξιακού Μέλλοντος το 1939. Το συγκεκριμένο άγαλμα είναι πιθανότατα αυτό της φωτογραφίας που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Νάξου. Είναι όμως λυπηρό που σε γενικές γραμμές για την συντριπτική πλειοψηφία των Ναξίων και των επισκεπτών της Νάξου είναι παντελώς άγνωστα τα αρχαιολογικά ευρήματα της Νάξου και η ιστορία τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: