Έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε., με αντικείμενο τις προωθούμενες αλλαγές.
Σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος...
Κεντρικό θέμα της κοινής συνεδρίασης ήταν οι προωθούμενες αλλαγές στο Πρόγραμμα “Καλλικράτης”, στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση και τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στην διάρκεια της συζήτησης, επί όσων έχουν γίνει γνωστά από πληροφορίες για τις προτάσεις της Επιτροπής, κοινός τόπος ήταν η αδυναμία του νέου ¨Καλλικράτη” να απαντήσει με τρόπο ουσιαστικό και ρεαλιστικό στις ανάγκες και τις απαιτήσεις και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης και μέσω αυτής, στις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. Βάσει των ίδιων πληροφοριών για τον προσανατολισμό του νέου πλαισίου μεταρρύθμισης, επισημάνθηκε η προχειρότητα σύνταξής του, καθώς και το γεγονός ότι, για μια ακόμη φορά το κεντρικό κράτος υπερασπιζόμενο τον συγκεντρωτικό του χαρακτήρα, δεν έλαβε υπ’ όψιν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από πλευράς της αυτοδιοίκησης.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του επισήμανε την ανάγκη η κοινή συνεδρίαση να οδηγήσει σε κοινή πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία, η οποία θα θέτει σε προτεραιότητα την Οικονομική Αυτοτέλεια, την Διοικητική Αυτοτέλεια και την μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων, που παραμένουν διαχρονικά ζητούμενα για την αυτοδιοίκηση, προκειμένου αυτή να μπορέσει να ασκήσει με τρόπο αποτελεσματικό το ρόλο της, σε επίπεδο τοπικής διακυβέρνησης.
Οι προτάσεις του κ. Χατζημάρκου αποτυπώθηκαν στον «Οδικό Χάρτη» που η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος παρουσίασε στην κοινή συνεδρίαση, με 4 βασικά βήματα που αφορούν:
- Στη σχέση της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, η οποία βασίζεται στην παραδοχή ότι η περιφέρεια δεν είναι εργαλείο του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και πρέπει να έχει κανονιστική αυτονομία και κρατική εποπτεία που να μην εμποδίζει την ελεύθερη πρωτοβουλία και δράση της.
- Στη θεσμική συγκρότηση, την ορθολογική οργάνωση και τη λειτουργία της Περιφέρειας, με υποκατάσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βασιζόμενη σε καλές πρακτικές άλλων χωρών και, αναλαμβάνοντας, τελικά, το ρόλο που της αναλογεί στην περιφερειακή διακυβέρνηση.
- Στην απόκτηση σταθερών και δυναμικών πηγών ίδιων εσόδων, που μπορούν να λειτουργήσουν και στις συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.
- Στην αναπτυξιακή προοπτική που καλείται να συνοικοδομήσει και να υπηρετήσει προς όφελος περιφερειακής οικονομίας και των πολιτών, στηριζόμενη σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηριζόμενη από εξειδικευμένο προσωπικό».
Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κοινό ψήφισμά τους κατέληξαν στις παρακάτω θέσεις – προτάσεις:
- Ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει άμεσα τις επίσημες Κυβερνητικές Προτάσεις για την Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες θέσεις των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες.
- Συστήνεται Κοινή Επιτροπή του Πρώτου και του Δεύτερου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την επεξεργασία θέσεων για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
- Εξουσιοδότησαν τους δύο Προέδρους ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για τη διεξαγωγή κοινού συνεδρίου με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου