ανεπτυγμένη χώρα σε τέτοια διάρκεια. Τα επεισόδια αυτά γίνονται πλέον όλο και πιο κοινά καθώς η χρήση ανενεώσιμων πηγών επεκτείνεται. Εχει συμβεί ήδη σε μικρότερες διάρκειες στην Αγγλία και στην Γερμανία, για μερικές ώρες. Η Γερμανία να υπενθυμίσουμε, έχει ήδη σχεδιάσει και εφαρμόζει την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050.
Αυτό τον χρόνο το 74,4% της παραγωγής ενέργειας της Πορτογαλίας προέρχεται από πηγές άλλες από τα ορυκτά καύσιμα. Συγκεκριμένα 44,1% από υδροηλεκτρικά, 24,6% από τον άνεμο, 4% από βιομάζα και 1% από ηλιακά (τα οποία τώρα επεκτείνονται), σύμφωνα με την Ενωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας.
Σταδιακά το βάρος των υδροηλεκρικών προβλέπεται ότι θα μειωθεί καθώς έχουν πλήρως εκμεταλλευθεί όλες τις δυνατότητες, ενώ άμεσα επεκτείνονται οι αιολικές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν ήδη κόστος παραγωγής χαμηλότερο ακόμη και από τα ορυκτά καύσιμα (η τεχνολογία είναι σταθερή, ασφαλής και απαιτεί πολύ μικρότερο - αλλά εξειδικευμένο - εργατικό δυναμικό). Η ηλιακή ανέργεια αναμένεται να φθηνήνει αντίστοιχα γύρω στο 2020, και να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών, αναφέρει η El Pais.
Τα υδροηλεκτρικά παρέχουν την αναγκαία σταθερότητα και συνέχεια στο σύστημα, ενώ οι ορυκτές πηγές σταδιακά θα παραμείνουν ως εφεδρείες για περιόδους ανάγκης ή μεγάλης ζήτησης αιχμής, οι οποίες θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες όσο ενοποιούνται τα ευρωπαϊκά δίκτυα διανομής ενέργειας.
Στην Ελλάδα αν μπορούσαμε να κάνουμε τα ψέματα βιομάζα, θα καλύπταμε τη ζήτηση και θα κάναμε και εξαγωγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου