Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ένα βήμα πριν το oscar ο ''κυνόδοντας''

Έπειτα από 33 χρόνια και την υποψηφιότητα της «Ιφιγένειας» του Μιχάλη Κακογιάννη στα Όσκαρ (1978), ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Η βρετανική ιστορική ταινία «Ο λόγος του βασιλιά» κέρδισε τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ, όπως αυτές ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς επιλέχθηκε σε 12 κατηγορίες έναντι 10 υποψηφιοτήτων για το «Αληθινό θράσος» (True grit) των αδελφών Κοέν. Εξάλλου η ελληνική ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Η ταινία «The Social Network», που πραγματεύεται τη δημιουργία του φαινομένου Facebook, και το θρίλερ «Inception» με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τη Μαριόν Κοτιγιάρ ακολουθούν με 8 υποψηφιότητες η κάθε μία.

Η ελληνική ταινία «Ο Κυνοδοντας» έχει προταθεί για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας μαζί με το «Biutiful» του Αλεχάντρο Ινιάριτου που είναι υποψήφιο από το Μεξικό, το «Πέρα από το νόμο» (Hors la loi) από την Αλγερία, το «In a better world» από τη Δανία και το «Incendies» από τον Καναδά.
Για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας έχουν προταθεί οι ταινίες: «Μαύρος Κύκνος», «The fighter», «Inception», «127 ώρες», «Ο λόγος του βασιλιά», «The Social Network», «Toy story 3», «Αληθινό θράσος», «Winter's bone», «Τα παιδιά είναι εντάξει».
Για Όσκαρ Πρώτου Ανδικού Ρόλου έχουν προταθεί οι: Χαβιέ Μπαρδέμ για το «Biutiful», Τζεφ Μπρίτζες για το «Αληθινό θράσος», Κόλιν Φερθ για τον «Λογο του Βασιλιά», Τζέιμς Φράνκο για τις «127 ώρες» και Τζέσε Άιζενμπεργκ για το «The Social Network».
Για Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου έχουν προταθεί: η Ανέτ Μπένινγκ για «Τα παιδιά είναι εντάξει», η Νικόλ Κίντμαν για το «Απώλεια» (Rabbit hole), η Νάταλι Πόρτμαν για τον «Μαύρο κύκνο», η Τζένιφερ Λόρενς για τον «Winter's bone» και η Μισέλ Ουίλιαμς για το «Blue Valentine».
Η τελετή απονομής θα γίνει την 27η Φεβρουαρίου.
«Δεν ξέρω πως ακριβώς νοιώθω»
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις τι θα πεις σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν ξέρω ακριβώς πως νιώθω. Είμαι σίγουρα ξαφνιασμένος και χαρούμενος. Σκέφτομαι τους συνεργάτες μου και είμαι περήφανος. Δεν ξέρω τι άλλο. Ίσως αυτό να μη μοιάζει πολύ με επίσημη δήλωση, αλλά είναι».
Με αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά και ιδιαιτέρως σεμνά λόγια, ο Γιώργος Λάνθιμος, υποψήφιος Έλληνας σκηνοθέτης για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2011, υποδέχθηκε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του που έγινε γνωστή στην Ελλάδα, αργά σήμερα το απόγευμα.
Ο Κυνόδοντας θα «ταξιδέψει» από την Ελλάδα στο Kodak Theatre για την 83η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας. Από τις 66 ταινίες που υποβλήθηκαν από κάθε χώρα ως επίσημη συμμετοχή για το Oscar, μόλις 5 ταινίες από όλο τον κόσμο βρίσκονται σε θέση να διεκδικήσουν το χρυσό αγαλματίδιο.
«Πνέει νέος άνεμος»
«Μετά από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, μια ελληνική ταινία είναι υποψήφια στα Όσκαρ. Ένας νέος άνεμος πνέει στο ελληνικό σινεμά, που κάνει όλο και πιο δυνατή την παρουσία του. Ευχή όλων μας, ο «Κυνόδοντας» να βραβευτεί με το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας».
Με αυτά τα λόγια η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει «με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την είσοδο του «Κυνόδοντα» στις πέντε υποψήφιες ταινίες για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και νιώθει περήφανη, που μέσα απ’ τη διαδικασία των πρώτων εθνικών βραβείων που διοργάνωσε, πρότεινε τον «Κυνόδοντα» να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις υποψηφιότητες των Όσκαρ».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: