Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μην μιλάτε σε εξωγήινους ... προειδοποιεί ο Stephen Hawking !

Οι εξωγήινοι βρίσκονται εκεί έξω και η Γη θα έκανε καλά να προσέχει, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Stephen Hawking. Όπως είχε σημειώσει, οι εξωγήινοι είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχουν – αλλά από το να τους ψάχνουμε, θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε κάθε επαφή μαζί τους.
 Οι προτάσεις αυτές διατυπωθήκαν σε μία νέα σειρά ντοκιμαντέρ όπου ο Hawking, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο, είπε όλα όσα πιστεύει σχετικά με τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος.
Η εξωγήινη ζωή, όπως αναφέρει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι υφίσταται σε πολλά σημεία του σύμπαντος: όχι μόνο σε πλανήτες, αλλά ίσως και στο κέντρο αστεριών ή ακόμα αιωρούμενη στον διαπλανητικό χώρο.

“Για το μαθηματικό μυαλό μου, τα νούμερα μόνο με κάνουν να πιστεύω για εξωγήινους απόλυτα λογικούς” λέει. “Η πραγματική πρόκληση είναι να σκεφτούμε σε τι θα μπορούσαν να μοιάζουν πιθανώς οι εξωγήινοι”. Η απάντηση, προτείνει, είναι ότι οι περισσότεροι πιθανότατα θα έχουν μορφή μικροβίων ή ζώων – όπως η μορφή ζωής που κυριάρχησε στη Γη κατά το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής της.
Μία σκηνή στο ντοκιμαντέρ του Discovery Channel δείχνει κοπάδια από δίποδα φυτοφάγα να βόσκουν σε μία εξωγήινη πλαγιά όπου τους επιτίθενται ιπτάμενα, κίτρινα, σαυροειδή αρπακτικά. Μία άλλη σκηνή δείχνει φωσφορίζοντα υδρόβια ζώα να σχηματίζουν τεράστια κοπάδια στους ωκεανούς που πιστεύεται ότι υπάρχουν κάτω από το παχύ στρώμα πάγων της Ευρώπης, ενός από τους δορυφόρους του Δία.
Τέτοιες σκηνές είναι αξιοπρόσεκτες, αλλά ο Hawking τις χρησιμοποιεί για να οδηγήσει τον θεατή σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: ότι κάποιες μορφές ζωής μπορεί να είναι ευφυείς και να αποτελούν απειλή. Ο Hawking πιστεύει ότι η επαφή με ένα τέτοιο είδος θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα. Λέει πως οι εξωγήινοι ίσως θα έκαναν επιδρομή στη Γη για τους πόρους της και στη συνέχεια θα συνέχιζαν προς άλλους πλανήτες στόχους: “Αρκεί μόνο να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να δούμε σε τι θα μπορούσε να εξελιχθεί μία εξωγήινη μορφή ζωής, κάτι που ίσως δεν θα θέλαμε να συναντήσουμε. Φαντάζομαι ότι μπορεί να ζουν μέσα σε τεράστια διαστημόπλοια, έχοντας χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους του μητρικού τους πλανήτη. Τέτοιοι ανεπτυγμένοι εξωγήινοι ίσως εξελίσσονταν σε νομάδες, κοιτάζοντας να κατακτήσουν και να εκμεταλλευτούν όσους πλανήτες μπορούν να φτάσουν”. Καταλήγει στο ότι το να προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινες φυλές είναι “κάπως παρακινδυνευμένο”. Όπως είπε: “Αν οι εξωγήινοι μας επισκέπτονταν κάποτε, το αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο με την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, κάτι που δεν είχε θετικές συνέπειες για τους ιθαγενείς Αμερικάνους”.
Η ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ αποτελεί έναν θρίαμβο για τον Hawking, σήμερα 69 ετών, παράλυτος από ασθένεια των κινητήριων νευρώνων με πολύ περιορισμένες δυνάμεις επικοινωνίας. Το project χρειάστηκε τρία χρόνια δουλειάς από αυτόν και τους παραγωγούς, διάστημα κατά το οποίο σύστησε διόρθωση μεγάλου μέρους του γραπτού σεναρίου και έλεγχο της διαδικασίας κατασκευής της ταινίας.
Ο John Smithson, παραγωγός του Discovery, είπε: “ήθελε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα ήταν διασκεδαστικό τόσο για ένα επιστημονικό κοινό, όσο και για το ευρύτερο κοινό και αυτό είναι μία δύσκολη δουλειά, αν λάβουμε υπόψη την πολυπλοκότητα των ιδεών που περιέχονται”.
 Ο Hawking είχε μιλήσει για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και στο παρελθόν αλλά οι απόψεις του έγιναν πιο ξεκάθαρες μετά από μία σειρά επιστημονικών ανακαλύψεων, όπως η ανακάλυψη, από το 1995, περισσότερων από 450 πλανητών οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μακρινούς αστέρες, δείχνοντας ότι τα πλανητικά συστήματα είναι ένα κοινό φαινόμενο. Μέχρι τώρα, όλοι οι νέοι πλανήτες είναι πολύ μεγαλύτεροι της Γης, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα τηλεσκόπια που χρησιμοποιούμε για να τους βρούμε δεν αρκούν για να ανακαλύψουμε πλανήτες στο μέγεθος της Γης σε τέτοιες αποστάσεις.
Άλλη μία ανακάλυψη είναι ότι η ζωή στη Γη αποδείχθηκε ικανή να επιβιώσει και στις πιο ακραίες συνθήκες. Αν η ζωή μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε τέτοιες συνθήκες, τότε σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν υπάρχουν όρια ως προς την δυνατότητα ανάπτυξης ζωής σε άλλους πλανήτες.   Η γνώμη του Hawking για την εξωγήινη ζωή έχει και άλλους υποστηρικτές. Στην πρόσφατη σειρά του BBCWonders of the Solar System”, ο καθηγητής Brian Cox υποστήριξε την ιδέα, λέγοντας πως ο Άρης, η Ευρώπη και ο Τιτάνας, δορυφόρος του Κρόνου, είναι καλά μέρη για να ψάξουμε για μορφές ζωής. Παρομοίως, ο Lord Rees, διευθυντής του Βασιλικού Αστεροσκοπείου, προειδοποίησε σε μία διάλεξή του το 2010 ότι οι εξωγήινοι ίσως αποδειχθεί ότι βρίσκονται πέρα της ανθρώπινης κατανόησης. “Υποψιάζομαι ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευφυής ζωή εκεί έξω σε μορφές που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Όπως ένας χιμπαντζής δεν μπορεί να κατανοήσει τη Κβαντική Θεωρία, έτσι και κάποιες μορφές πραγματικότητας ίσως να βρίσκονται πέρα από τα όρια τα οποία μπορεί να αντιληφθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: