Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τσάβες : ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα θα αυξηθεί 25%

Ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα πρόκειται να αυξηθεί κατά 25% σε δύο δόσεις φέτος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβεζ.
Οι εργάτες θα πάρουν μία αύξηση 15% από την 1η Μαίου και ακόμη 10% από τον Σεπτέμβριο ανεβάζοντας τον μηνιαίο μισθό τους στο ισοδύναμο των 360 δολαρίων (ή 247 ευρώ με σημερινές ισοτιμίες).


Ορισμένοι τομείς της οικονομίας ζήτησαν μία πολύ μεγαλύτερη αύξηση καθώς ο πληθωρισμός ‘τρέχει’ με 27% ετήσιο ρυθμό.
Ο Τσάβεζ, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές του 2012, υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο μέρος των κερδών από την πετρελαϊκή βιομηχανία για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφελήσει αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα.
Ανακοινώνοντας την αύξηση, ο Τσάβεζ επισήμανε πως από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1999 υπήρξαν αυξήσεις μισθών κάθε χρόνο. «Εδώ δεν ψαλιδίζουμε τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε αυξάνουμε το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης» τόνισε.
Σημειώνεται πως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει εξωθήσει στα ύψη τα έσοδα της Βενεζουέλας, όμως η χώρα υποφέρει από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού της Λατ. Αμερικής. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV), ο βασικός σύμμαχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Τσάβεζ (PSUV) ζήτησε μία αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον 40%, όπως αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο Efe.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: