Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Έτοιμες οι λίστες των υπόπτων για φοροδιαφυγή

Μετά την υπογραφή του «μνημονίου» για την πάταξη της φοροδιαφυγής που υπεγράφη από τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη, τη Δευτέρα ανακοινώνονται τα...
μέτρα βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι εντατικοί έλεγχοι που θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής, έχει ήδη ετοιμαστεί μια λίστα με 10.000 φυσικά πρόσωπα (δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι, τραγουδιστές κ.ά.) που θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή και ειδική ομάδα εφοριακών θα αναλάβει τον έλεγχό τους.

Παράλληλα, οι εφορίες θα στέλνουν σε ημερήσια βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων στο υπουργείο Οικονομικών.

Στους νέους ελεγκτικούς στόχους του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου περιλαμβάνονται ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, όπως φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, τραγουδιστές και συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, καταθέτες του εξωτερικού, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητα που απέκτησαν, κατασκευαστές οικοδομών που δεν εμφανίζουν στην εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν, φορολογούμενοι που «κρύβουν» την επιχειρηματική αμοιβή.

Μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν είναι η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ και η συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μέσω της νέας Οικονομικής Αστυνομίας με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Επίσης, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με τις ομάδες εργασίας, βασίζονται σε μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, στοιχεία που προέκυψαν από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν κ.ά.

Στόχος είναι να εισπραχθούν 500 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2011 και άλλα τρία δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2015.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: