Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Νήσος Νάξος 2011 : Ένα μοναδικό stage-φεστιβάλ στην Ελλάδα, φέτος το καλοκαίρι

Από τις 19 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου 2011

12 ημέρες άνευ προηγουμένου σε έναν επίγειο παράδεισο:

Φανταστείτε, ονειρευτείτε, φύγετε, ταξιδέψτε…

Φανταστείτε ένα ελληνικό νησί στην καρδία του απέραντου γαλάζιου, όπου οι ρίζες του, η ιστορία του, οι μνήμες του και η διαχρονικότητά του πηγάζουν μέσα από τη μυθολογία.

Φανταστείτε επίσης ένα νησί γιορτινό, χαρούμενο, που σφύζει από ζωή ...
 και εξαιρετικά φιλόξενο.

Φανταστείτε ένα ελληνικό νησί, ούτε πολύ μεγάλο, που διατηρεί τον ανθρώπινο χαρακτήρα του, αλλά ούτε και πολύ μικρό, που σας προσφέρει τον πλούτο, την ποικιλία και την καθημερινή απόλαυση της εξερεύνησης καινούριων τοπίων.

Φανταστείτε ένα νησί που έχει μείνει αναλλοίωτο και έχει κρατήσει όλες τις παραδόσεις: μουσική, χορό, πανηγύρια, τη μοναδικότητα της κάθε στιγμής…

Φανταστείτε ένα νησί με δεκάδες άσπρα χωριά, αναλλοίωτα εδώ και αιώνες. Ένα  εύφορο και καταπράσινο νησί με περισσότερες από 400 βυζαντινές εκκλησίες, αλλά και νερόμυλους, ελληνικούς και ρωμαϊκούς αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα βενετικής περιόδου, ελαιοτριβεία, μονοπάτια, λοφίσκους…

Φανταστείτε μια μουσική εξαιρετικής ομορφιάς, γεμάτη βιολί και λαούτο, που κυματίζει όπως το Αιγαίο και φυσάει στην καρδιά μας με τη δύναμη και τη ζεστασιά του μελτεμιού.

Φανταστείτε υπέροχα τοπία που θα σας κόψουν την ανάσα: καταπράσινες πεδιάδες με ελαιόδεντρα και αμπέλια, δαντελωτά βράχια που κρύβουν παραλίες, λιμανάκια που τα χτυπάει το κύμα, βουνά που αναδύουν λουλουδάτες μυρωδιές, σκιερές πλατείες γεμάτες γλυκές μελωδίες…

Φανταστείτε τους ντόπιους βοσκούς, χωρικούς, αμπελουργούς, φυσιοδίφες  και μελισσοκόμους που σας διηγούνται την απλή και θαυμάσια καθημερινότητά τους.

Φανταστείτε 12 ημέρες και 13 καλοκαιρινές, μαγικές νύχτες, σε αυτόν το επίγειο παράδεισο, το εφτασφράγιστο και διαχρονικό κήπο, ανάμεσα στον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα.

Φανταστείτε μαθήματα χορού στην καρδιά των χωριών, με δασκάλους του νησιού, παρέα με τους χωριανούς, που είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι να σας έχουν μαζί τους και να μοιράζονται το νησί τους μαζί σας.

Φανταστείτε τα διαλείμματα των μαθημάτων, όπου οι νησιώτες σας πλησιάζουν και γεύονται μαζί σας κρασί, ρακί και τυρί από τα χεράκια τους, ή φρούτα γεμάτα ήλιο από το κηπάρι τους.

Φανταστείτε να επισκέπτεστε κάθε μέρα ένα διαφορετικό χωριό, με ντόπιο ξεναγό και να ανακαλύπτετε σε κάθε στενό και από ένα ξεχασμένο επάγγελμα, υφαντήριο, σιδεράδικο, κατάστημα με βότανα από τους γύρω λόφους, φούρνο με ξύλα, ή ακόμα μια υπέροχη μικρή εκκλησία που να μυρίζει λιβάνι.

Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο μόλις 20 μέτρα από  τη θάλασσα: το δικό σας ξενοδοχείο, με μόνο ήχο τα κύματα και μόνη θέα το απέραντο γαλάζιο, για να γεμίζετε μπαταρίες κάθε πρωί και κάθε βράδυ.

Φανταστείτε ένα ευχάριστο και  πλούσιο δείπνο, κάθε βράδυ σε άλλη ταβέρνα, με υπέροχη οικογενειακή κουζίνα, και στη συνέχεια γλέντι με τους μουσικούς του χωριού και χορό, χορό, χορό…

Φανταστείτε αυτές τις 12 ημέρες και 13 υπέροχες και μαγικές νύχτες: κάτι περισσότερο από ένα stage, από ένα σεμινάριο, από ένα φεστιβάλ, από απλές διακοπές: μια αξέχαστη εμπειρία, μια εξαιρετική γνωριμία με τους νησιώτες, τους χωριανούς, με όλους τους Έλληνες του νησιού…

Γιατί αυτό το νησί υπάρχει, και ο Καζαντζάκης, ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφές όλων των εποχών (Αλέξης Ζορμπάς, Αναφορά στον Γκρέκο, κτλ), είπε και έγραψε για αυτό το νησί όπου και έζησε ότι ήταν ένας επίγειος παράδεισος,  ο ένας και μοναδικός επίγειος παράδεισος.

Το νησί όπου μεγάλωσε ο Δίας πριν πάει στον Όλυμπο.
Το νησί όπου έζησε ο Διόνυσος, ο θεός του έρωτα, της γιορτής, της μέθης της ζωής, της αγάπης του κρασιού…

Αυτό το ευλογημένο από τους θεούς νησί σας περιμένει, σας υποδέχεται, σας ανοίγει την αγκαλιά του και την καρδιά του με ένα ποτήρι στο χέρι: η Νάξος.  Στην υγειά σας !

Από τις 19 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου ελάτε να γευτείτε τον παράδεισο: ο πολιτιστικός σύλλογος « Νησιώτης » σας προτείνει ένα μοναδικό stage-φεστιβάλ, με την ενεργή συμμετοχή όλων των Ναξιωτών φίλων μας, που θα γίνουν και δικοί σας φίλοι: για ένα κρασί, ένα χορό, για ένα γεύμα, για μια βόλτα ή για όλη τη ζωή.

Γιατί το νησί των ονείρων σας, το νησί των καθημερινών θησαυρών υπάρχει: αρκεί να έρθετε να το γνωρίσετε, να το ζήσετε και να το μοιραστείτε με τους κατοίκους τους που είναι τόσο απλοί και τόσο ζεστοί άνθρωποι.


Μια ολόκληρη κοινότητα κινητοποιείται για να ετοιμάσει, να οργανώσει και να δώσει ζωή σε αυτό το stage, για  να σας υποδεχτεί: χορευτές, δάσκαλοι, μουσικοί, ξενοδόχοι, κτλ. Αλλά και ο φίλος μας ο Αντώνης, ο Αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Και η Κατερίνα, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου των χωριών του νησιού. Αλλά και ο Αποστόλης, που έκανε μια έρευνα άνευ προηγουμένου για τη μουσική των 30 Κυκλάδων. Και δεν ξεχνάμε το Χρήστο, το Δημήτρη, το Γαυρίλη, το Γιώργο, τον Κώστα, το Μανόλη, τη Μαρίνα, το Μιχάλη, την Παναγιώτα, το Σταμάτη, το Στέφανο, το Βαγγέλη τη Ζωή και όλους τους υπόλοιπους.

Το πρόγραμμά μας, το δικό σας πρόγραμμα, κάθε ημέρα:

- Πλούσιο πρωινό γεύμα, με τοπικά προϊόντα σε μορφή μπουφέ: γιαούρτι, μέλι από τους γύρω λόφους, ολόφρεσκο σπιτικό κέικ, φέτα, φρούτα από τον κήπο, ροφήματα από διάφορα βότανα του νησιού, κτλ.
- Μαθήματα χορού το πρωί με δροσιστικά διαλείμματα.
- Ελεύθερη ώρα από τις 1μμ έως τις 4μμ: μπάνιο στη θάλασσα, ξεκούραση, βόλτες, ψάρι στα κάρβουνα στο μόλο, κτλ: χρόνος ξεκούρασης.
-Το απόγευμα, επίσκεψη με ξεναγό στα χωριά, ένα κάθε ημέρα και μάθημα χορού σε κάθε χωριό.
- Δείπνο με όλη την ομάδα, με πλούσια γαστρονομικά εδέσματα του νησιού κάθε βράδυ: γεμιστά λαχανικά, ροδοκόκκινα φαγητά φούρνου, κατσικίσια και αρνίσια κρέατα στα κάρβουνα, μαγειρευτά κατσαρόλας που μοσχομυρίζουν μπαχαρικά, σουβλάκια στα κάρβουνα…
-Και μετά, γλέντι με χορό και μουσική.

Ελάτε και αφεθείτε στη μαγεία ενός εκ των νησιών με τις περισσότερες μουσικές και χορούς της Ελλάδας !

Λίγα είναι τα νησιά στην Ελλάδα που επιτρέπουν με τον πλούτο τους και τη φιλοξενία τους ένα τέτοιο stage.
Το stage-φεστιβάλ αυτό οργανώνεται μαζί με τους Ναξιώτες και σας προτείνει την απόλυτη εμβύθιση στην ναξιώτικη παράδοση: γιατί αυτός είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς και να αγαπήσει ένα νησί ή μια περιοχή και τον πολιτισμό τους.

Ένα ταξίδι που θα σας μαγέψει και θα σας κάνει να γνωρίσετε και να ζήσετε έντονα μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα αυθεντική και μαγική, που θα αγγίξει την καρδιά σας.

Μια αόρατη  και απρόσιτη Ελλάδα για τον περαστικό εκδρομέα, για τον απλό τουρίστα. Γιατί το να περάσει ή να μείνει κάποιος σε ένα μέρος δε σημαίνει αυτόματα ότι θα ζήσει αυτά που του προτείνουμε: ο περαστικός, εξ ορισμού, προσπερνάει αυτά τα  μικρά θαύματα. Εσείς, θα τα ζήσετε έντονα, σε βάθος. Αρκεί να ανοίξετε την καρδιά σας στη Νάξο, και η Νάξος θα κάνει τα υπόλοιπα. Θα γίνετε λοιπόν, λίγο πιο πολύ Έλληνες, λίγο πιο πολύ Ναξιώτες. Και κυρίως θα ζήσετε το χορό εκ των έσω.

Ο χορός: η ομορφιά και η μαγεία της παρούσας στιγμής, της μόνης που μετράει κάθε στιγμή…

Ελάτε να μάθετε να χορεύετε το συρτό της Νάξου, να μάθετε μπάλλο, να μάθετε βλάχα, βιτζηλαιαδίστικο, κοτσάκια και τόσους άλλους ωραίους χορούς: πάνω από 30 χοροί της Νάξου και των Κυκλάδων !

Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός είναι πράγματι η ζωντανή και πολύπλευρη έκφραση ενός λαού. Μιας έκφρασης ταυτόχρονα παμπάλαιας και σύγχρονης.
Έκφραση ενός πολιτισμού, μιας ταυτότητας, μιας ιστορίας, ενός δεσμού.

Όταν ένας Έλληνας χορεύει, εκφράζεται. Λέει τη χαρά  του ή τη λύπη του, τον έρωτά του, την ελπίδα του, τη μελαγχολία του, την πίστη του.  Λέει ακόμα τη ζωή του, την ιστορία του, τις σχέσεις του. Λέει πολλά, και χορεύοντας τα μοιράζεται με την οικογένειά του, τους φίλους του, και γνωστούς του.

Ο χορός είναι μια πυκνή, βαθιά, πλούσια γλώσσα που λέει πολλά πράγματα για έναν άντρα ή μια γυναίκα, για μια οικογένεια, ένα χωριό, ένα νησί…

Το σώμα που κινείται εκφράζει αυτά που λένε η καρδιά και η ψυχή.
Η μουσική και ο ρυθμός οδηγούν και επιδρούν σε αυτήν την έκφραση.

Και επειδή η μουσική επιτρέπει στον άνθρωπο να γίνει μέρος της ιστορίας, να βρει τη θέση του, να ξαναδεθεί με τις ρίζες του, την κοινότητά του ή την ταυτότητά του, για αυτό και η νεολαία της Ελλάδας, που ψάχνει νέα σημεία αναφοράς σε αυτή την περίοδο όπου η χώρα τους διανύει μια κρίση, παθιάζεται με τους παραδοσιακούς χορούς και ξαναβρίσκει την ενέργειά της μέσα από το χορό και την παράδοση.

Συνεπώς, ο χορός δεν είναι σε καμία περίπτωση, μια τυφλή ακολουθία βημάτων, ούτε μια μηχανική κίνηση των ποδιών, ούτε γυμναστική μετά μουσικής που γράφουμε σε ένα τετράδιο. Ούτε ένα τυποποιημένο φοκλόρ που συνοψίζεται σε μερικές φωτογραφίες, μουσικές και βίντεο που παρουσιάζονται βιαστικά  σε μια αίθουσα ξενοδοχείου…

Ο χορός είναι πάνω από όλα ένα νόημα, μια έννοια, μια έκφραση, μια γλώσσα.
Ο χορός είναι μια εσωτερική δόνηση, μια έκφραση συναισθημάτων και αισθημάτων, που αποτυπώνονται πάνω σε ένα σώμα εν κινήσει.

Αυτός είναι ο λόγος που για να μάθει και να δαμάσει κανείς τους ελληνικούς χορούς στην Ελλάδα, πρέπει να πάει εκεί που χορεύονται, να είναι δίπλα στους Έλληνες, στον τόπο τους. Η απόλυτη εμβύθιση.

Στον τόπο τους και μαζί τους. Περνώντας χρόνο, πολύ χρόνο, στα χωριά, στα πανηγύρια, στα γλέντια… παρατηρώντας, ακούγοντας, μυρίζοντας. Είναι ο μόνος τρόπος να εμποτιστεί κανείς με μια κουλτούρα και να την οικειοποιηθεί σιγά σιγά: βλέποντας τα βήματα και το ύφος ενός παππού, καταλαβαίνοντας το παιχνίδι με τους μουσικούς, κτλ. Θα μπορέσετε, λοιπόν, κι εσείς να μπείτε στο παιχνίδι, να κοινωνήσετε, να μοιραστείτε, να συμμετάσχετε, να γευτείτε.

Για να μάθετε, να καταλάβετε και να ζήσετε τους χορούς της Νάξου και των Κυκλάδων, πρέπει να έρθετε στη Νάξο, στις Κυκλάδες.

Το να προσπαθήσετε να τους μάθετε αλλού, με « μη » Ναξιώτες, δεν έχει νόημα, είναι παράλογο: θα πηγαίνατε ποτέ στην Ιταλία να μάθετε Ισπανικά; Ή το αντίστροφο; Σίγουρα όχι. Είναι το ίδιο πράγμα και με το χορό που είναι και αυτός μια γλώσσα, ένας γλωσσικός κώδικας: η γλώσσα του σώματος, της καρδιάς και της ψυχής.

Και βέβαια οι χοροί δε μαθαίνονται σε ξενοδοχεία, αποκομμένα από την ανθρώπινη και κοινωνική πραγματικότητα. Τα μαθήματα χορού, οι χοροί μιας περιοχής, δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα εμπορικό πακέτο « όλα σε ένα », με 3, 6, ή 9 δασκάλους που έρχονται από την Ελλάδα και παίρνουν τη σκυτάλη ο ένας μετά τον άλλο (τις περισσότερες φορές μάλιστα με αδιαφορία και πλήξη) για λεγόμενα « εντατικά μαθήματα » (α, ναι;) Είναι αντιθέτως το να ταξιδεύεις, να πηγαίνεις ελεύθερα προς τους ανθρώπους, για μια πραγματική επαφή, μια πραγματική σχέση. Είναι το να πηγαίνεις εκεί όπου ζει ο χορός, εκεί όπου εκφράζεται, εκεί όπου συνεχίζεται. Αλλιώς, μένετε απ΄έξω, στην επιφάνεια. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και τα πακέτα διακοπών είναι δύο διαφορετικές αξίες που δε συμβαδίζουν. Εσείς θα πρέπει να διαλέξετε εάν προτιμάτε την τοπική παραδοσιακή και παμπάλαια έκφραση ή το φολκλορικό στυλ των ξενόφερτων ξεναγών. Και τα δυο υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Ο χορός δεν είναι πακέτο διακοπών, κάτι τέτοιο θα ήταν προσβολή για το χορό και τους χορευτές.

Νάξος 2011: Σας προτείνουμε λοιπόν ένα γιορτινό, μουσικό, πολιτιστικό stage στη Νάξο, στην καρδιά των Κυκλάδων, στο κέντρο της μουσικής και χορευτικής ζωής αυτού του μοναδικού αρχιπελάγους, που αποτελείται από 30 αιώνια νησιά.

Κάτι περισσότερο από ένα απλό σεμινάριο χορών… ένα ταξίδι στην ιστορία, στην παράδοση, στον πολιτισμό και στην ψυχή των νησιών, των Κυκλάδων, του Αιγαίου Πελάγους… με τους Ναξιώτες !

Ένα stage στην καρδιά και την πηγή της παράδοσης: 12 εξαιρετικές ημέρες, στην καρδιά των νησιώτικων χορών, του βιολιού, του λαούτου, της κυματιστής μουσικής των ελληνικών νησιών. 12 ημέρες σε μια Ελλάδα παραδοσιακή, αρχαϊκή, ξεχασμένη μαγική, για να μοιραστείτε μοναδικές, χαρούμενες, ζεστές στιγμές με τους νησιώτες. Θα  συναντήσετε Ναξιώτες, εκεί όπου γεννήθηκε η παράδοση, εκεί από όπου πηγάζει, εκεί όπου ζει, εκεί όπου μοιράζεται και μεταδίδεται, με δύναμη, με πάθος, με αυθεντικότητα.

Το stage είναι ανοιχτό για όλους, ακόμα και για αρχάριους στο χορό ! Ακόμα και οι συνοδοί, μη χορευτές, είναι ευπρόσδεχτοι.
Ακολουθεί πληρέστερη περιγραφή καθώς και φόρμα εγγραφής.
Είμαστε, ασφαλώς στη διάθεσή σας και κάθε επιπρόσθετη πληροφορία και για να απαντήσουμε στις πιθανές σας ερωτήσεις.
Ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας να βρεθούμε στη Νάξο για 12 υπέροχες και αξέχαστες ημέρες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ελεος πια με τους ΈΜΠΟΡΟΥΣ του πολιτισμού μας που δήθεν προβάλλουν το νησί μα νοιάζονται για τη κονίμα τους και μόνο. ΟΧΙ ρε δεν πουλάμε. Μείνετε μακριά μας. ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ !!!