Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Octoberfest ...

17 Σεπτεμβρίου 2011 -  3 Οκτωβρίου 2011
Η λήξη του περσινού Μunchen Oktoberfest σηματοδοτούσε τα 200 χρόνια ζωής του πιο φημισμένου Φεστιβάλ Μπύρας στον κόσμο !! 2 ολόκληροι αιώνες και .. πάμε και για τον τρίτο ... !!
Επί 16 ημέρες κάθε χρόνο η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το πανέμορφο Μόναχο, προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό τουριστών- και όχι μόνο- με αποτέλεσμα να καθίσταται αυτόματα ως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος παγκοσμίως - γενικότερα σαν event στο σύνολό του.
Φέτος, οι μέρες διάρκειας θα είναι 17 και να γιατί :
Με βάση την αυστηρώς προβλεπόμενη λήξη του Φεστιβάλ, ορίζεται κάθε χρόνο και η ακριβής ημερομηνία έναρξής του, καθώς επίσης και η ακριβής διάρκειά του. Κατά βάση προβλέπεται να διαρκεί 16 ημέρες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι και τις 18 ημέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί ορίζεται αυστηρά πως το Φεστιβάλ θα πρέπει να τελειώνει πάντοτε την πρώτη Κυριακή του μήνα Οκτώβρη. Έτσι με βάση αυτήν την ημερομηνία ανακοινώνεται και η ημέρα της έναρξης του και συνεπακόλουθα η διάρκεια του που είναι 16 ημέρες.
Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή πέφτει στις 2 του Οκτώβρη , τότε διαρκεί 17 ημέρες. Αν ...
 πάλι τυγχάνει η πρώτη Κυριακή να πέσει στην 1η του Οκτώβρη, τότε διαρκεί για 18 ημέρες. Σε κάθε μια από τις δυο τελευταίες περιπτώσεις το Φεστιβάλ του Μονάχου «οφείλει» να λήξει στις 3 Οκτώβρη και αυτό γιατί η ημέρα αυτή είναι Εθνική επέτειος και αργία για τους Γερμανούς , καθώς γιορτάζουν την Επανένωση της Γερμανίας (Δυτικής και Ανατολικής) και την Επαναδημιουργία του σύγχρονου ενωμένου γερμανικού κράτους στις 3 Οκτωβρίου το 1990, μετά την πτώση του τείχους στο Βερολίνο το Νοέμβριο του 1989 (9 Νοεμβρίου για την ακρίβεια).


Αυτή η αλλαγή επήλθε με απόφαση της κυβέρνησης το 1994 που ισχύει μέχρι σήμερα και από τότε οι μέρες διάρκειας του Oktoberfest δεν είναι πάντοτε 16, αλλά μεταβάλλονται ανάλογα με την περίσταση που περιγράψαμε.
Επομένως, πολύ απλά ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει τις ημερομηνίες έναρξης των επόμενων Oktoberfests, αρκεί να συμβουλευτεί το ημερολόγιο, να βρει την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη και να αφαιρέσει 16 ημέρες προσέχοντας ασφαλώς τις «ιδιάζουσες» περιπτώσεις της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.



Είναι εύκολα αντιληπτό πως το μεγαλύτερο κομμάτι του Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα μέσα στο Σεπτέμβρη. Για να δικαιολογήσουμε την ονομασία του θα πρέπει να ανατρέξουμε 200 χρόνια πίσω περίπου και συγκεκριμένα στις 18 Οκτώβρη του 1810 όπου επισήμως προσδιορίζεται και η χρονολογία της απαρχής του Oktoberfest. Με αφορμή και προς τιμήν του αρραβώνα του Πρίγκηπα Λουδοβίκου (διάδοχος τότε του Βαυαρικού θρόνου και ο μετέπειτα γνωστός Konig Ludwig I ) και της Πριγκίπισσας Θηρεσίας , οι κάτοικοι του Μονάχου διοργάνωσαν ιπποδρομίες στο πλαίσιο μιας γιορτής λίγες μέρες μετά τον αρραβώνα ( 12 Οκτωβρίου). Οι γραπτές μαρτυρίες και πηγές διαφέρουν ως προς την επίσημη έναρξή του. Άλλες αναφέρουν ως αρχή την 12η Οκτωβρίου.


Το σίγουρο πάντως είναι ότι τον Οκτώβριο του 1810 ξεκίνησε το Φεστιβάλ αυτό και με το πέρασμα των χρόνων κατέληξε να πάρει σιγά σιγά και σταδιακά τη μορφή που έχει τις τελευταίες δεκαετίες. Επειδή κατά το μήνα Οκτώβρη οι θερμοκρασίες για τα δεδομένα των Βαυαρών ήταν ακόμα υψηλές και προσφέρονταν για κατανάλωση μπύρας, αναπόφευκτα το όλο αυτό σκηνικό μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε μια Γιορτή με διάφορα παραδοσιακά δρώμενα και εκδηλώσεις που όμως η μπύρα ήταν αυτή που είχε τελικά τον πρώτο λόγο. Οι κάτοικοι του Μονάχου αναλάμβαναν εξολοκλήρου την διοργάνωση αυτής της Γιορτής και μετά τις πρώτες επιτυχημένες επαναλήψεις συνειδητοποίησαν πως το Oktoberfest θα πρέπει να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Κάπου μετά το 1820 μάλιστα διεύρυναν τη χρονική του διάρκεια «κλέβοντας» μέρες και από το μήνα Σεπτέμβριο, όπου ο καιρός ήταν ακόμη πιο ζεστός.


Το 1850 μάλιστα ξεκίνησε και η πρώτη επίσημη παρέλαση των κατοίκων στο κέντρο του Μονάχου πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ. Στην παρέλαση άντρες και γυναίκες έπαιρναν μέρος φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές της ευρύτερης περιοχής της Βαυαρίας. Οι φορεσιές αυτές ( Dirndl για τις γυναίκες και Lederhosen για τους άντρες) έχουν γίνει πλέον ατραξιόν στις μέρες μας για τους τουρίστες που επισκέπτονται το Μόναχο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Στην παρέλαση ηγείτο πάντα το "Münchner Kindl" , δηλαδή "το παιδί του Μονάχου" που είναι ντυμένο με την παραδοσιακή ενδυμασία της πόλης. Στις μέρες μας η παρέλαση έχει ως αφετηρία την Maximiliansstraße και καταλήγει στην Oktoberfestplatz, αφού περάσει από το κέντρο του Μονάχου.


Από το 1810 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι με το Oktoberfest να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να αποτελεί θεσμό. Ακυρώσεις του Φεστιβαλ βέβαια υπήρξαν κατά τη διάρκεια των 200 αυτών ετών , εξαιτίας ανωτέρας βίας όπως πόλεμοι και επιδημίες χολέρας. ( 1812, 1854,1866,1870, 1914-1920, 1923-1924, 1939-1948).
To 1887 έλαβαν πρώτη φορά μέρος οι Ζυθοποιίες με τις γνωστές τέντες τους, το 1881 έκαναν την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ τέντες που πουλούσαν τα γνωστά μας bratwurst και το 1892 καθιερώθηκε να σερβίρεται η μπύρα στο μεγάλο Mug ποτήρι του ενός λίτρου.

Mετά το οριστικό τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και για την ακρίβεια το 1950 καθιερώθηκε η παράδοση που κρατάει μέχρι τις μέρες και που θέλει τον "πρώτο άντρα" της πόλης του Μονάχου, τον Δήμαρχο της πόλης, να ανοίγει το πρώτο βαρέλι και με τη "σήμα κατατεθέν" πλέον φράση του Oktoberfest “O`zapft is” ( it’s tapped ) να σηματοδοτεί την έναρξη του φημισμένου Φεστιβάλ.


Ο χώρος που πραγματοποιείται το Oktoberfest είναι η γνωστή πια περιοχή Theresienwiese του Μονάχου (το λιβάδι της Θηρεσίας) όπου εκεί έγινε και το πρώτο Oktoberfest το 1810 και πήρε το όνομά της από την Πριγκίπισσα Θηρεσία που όπως είπαμε αρραβωνιάστηκε τότε τον Πρίγκηπα Λουδοβίκο. Πρόκειται για ένα ανοικτό μέρος έκτασης 420.000 τετραγωνικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή-συνοικία του Μονάχου που ονομάζεται Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt.


Οι 6 ζυθοποιίες του Μονάχου είναι αυτές που κάθε χρόνο προσφέρουν στον κόσμο τα μονόλιτρα mug που έχουν πάντοτε και μόνο την επετειακή-εποχιακή μπύρα Oktoberfest bier (Marzen).

O`zapft is
λοιπόν και φέτος στις 12 το μεσημέρι της 17ης Σεπτεμβρίου !!

Prost ... !!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: