Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Τράπεζα ψυχής» στη Νάξο

Ας ταράξουμε τα νερά της αδράνειας και ας κινητοποιηθούμε! Η  καλή διάθεση και ο ενθουσιασμός θα είναι τα όπλα μας!
  Ξεκινήσαμε πριν μερικά χρόνια, ως παρέα, να συλλέγουμε σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, δέντρων και αμπελιών για να μην χαθεί ο τοπικός μας πλούτος, στον τομέα αυτό, και για να απολαμβάνουμε νόστιμα και υγιεινά φρούτα και λαχανικά.  
 Η μεγάλη ζήτηση μας οδήγησε στην πιο οργανωμένη συλλογή και στην πραγματοποίηση, κάθε Άνοιξη, «Ημέρας ανταλλαγής σπόρων».
  Αξιοσημείωτο είναι ...
το μοίρασμα περισσότερων από 550 φακέλων με σπόρους στην περσινή εκδήλωση.
  Και έπεται συνέχεια…
  Παράλληλα δοκιμάσαμε τη διοργάνωση του «Παζαριού Ανακύκλωσης». Ένα διαφορετικό παζάρι, όπου δίνονται δωρεάν ρούχα, βιβλία, CD, DVD, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, κ.ά., σε άριστη κατάσταση. Είναι όλα αυτά που γεμίζουν τα ράφια, τα συρτάρια και τις ντουλάπες μας, δεν μας χρησιμεύουν πια αλλά μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιους άλλους.
 Το «Παζάρι Ανακύκλωσης» γινόταν, έως τώρα, ευκαιριακά, ως συμπλήρωμα άλλης εκδήλωσης (Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στο Χαλκί για τρία συνεχόμενα χρόνια, «Γιορτή Πατάτας» στο Φιλώτι, κ.ά.) με μεγάλη ανταπόκριση.
 Ετοιμάζεται η μόνιμη λειτουργία του μια και η προσφορά καθώς και η ζήτηση έχουν κατά πολύ αυξηθεί.
 Ο εθελοντισμός με τη μορφή της αλληλοδιδακτικής διδασκαλίας έχει συνδράμει αρκετές φορές στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών (για τέσσερα χρόνια στο Χαλκί), κατασκευής κοσμημάτων (δύο χρόνια) και άλλων χειροτεχνημάτων, στη διδασκαλία παραδοσιακών τεχνικών (μπόλιασμα, καλλιέργειας λαχανικών, επεξεργασίας μαλλιού, κ.ά.), μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, ραπτικής, κ.λ.π.
 Δυάδες ή και περισσότεροι συνεργάζονται στην καλλιέργεια, την φροντίδα και τη συλλογή ελαιοδέντρων, φρουτόδεντρων, αμπελώνων, λαχανικών και μοιράζονται τους καρπούς, εκμεταλλευόμενοι τις γεωργικές εκτάσεις κάποιου από αυτούς.
   Όλα τα παραπάνω, και αρκετά ακόμη, γίνονται στο πλαίσιο της αντίληψης ότι τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να μένει στάσιμο. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες είναι πιο ωφέλιμες όταν μοιράζονται. Τα ρούχα, τα βιβλία, τα DVD, τα αντικείμενα, κ.λ.π. είναι άχρηστα αν δεν χρησιμοποιούνται. Τα κτήματα «αγριεύουν» όταν δεν καλλιεργούνται.
 Η αντίληψη αυτή είναι τρόπος ζωής, δεν έχει σχέση με την κάθε είδους κρίση – παροδική ή μόνιμη - που μας έχει επιβληθεί.
  Η σημερινή κατάσταση, απλώς, μας οδηγεί να δούμε από διαφορετικό πρίσμα τη ζωή. Μας οξύνει την ανάγκη για συνεργασία. Μας ενεργοποιεί περισσότερο προκειμένου, να ανταπεξέρθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα σε κάθε δυσκολία, μικρή ή μεγάλη, που εμφανίζεται αναπάντεχα στο δύσκολο δρόμο της καθημερινότητά μας.
 Μέσα από αυτό το χώρο (blog) επιδιώκουμε την αλληλεγγύη, όχι με τη μορφή της λύπησης, της κατάντιας, της ανάγκης αλλά της υποστήριξης και της ενίσχυσης  της δράσης.
  Οι αναπάντεχες και γρήγορες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας,  απαιτούν ετοιμότητα, θέληση, οργάνωση, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.
  Ας προσφέρουμε ό,τι διαθέτουμε: υλικά αγαθά, χρόνο εργασίας, γνώση και ας επωφεληθούμε από αυτά που διαθέτουν οι γύρω μας.
  Στείλτε με μήνυμα στο: drymalianaxos@gmail.com τι επιθυμείτε να προσφέρετε (τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, κ.λ.π.), ρούχα, αντικείμενα (ποδήλατα, εργαλεία, βιβλία, κ.λ.π.), κτήματα για φροντίδα, χρόνο εργασίας, κ.ά.) και τι χρειάζεστε.
  Οι προσφορές και οι επιθυμίες θα αναρτώνται στη σελίδα μας (χωρίς προσωπικά στοιχεία) και θα φέρνουμε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
 Ας «καταθέσουμε» και ας «εισπράξουμε» από την «Τράπεζα Ψυχής»


                                            Ομάδα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ενότητας Δρυμαλίας Νάξου

Δούναι και Λαβείν Ομάδας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ενότητας  Δρυμαλίας  ΝάξουΣελίδα προσφοράς, ανταλλαγής, δραστηριοποίησης

επισκεφθείτε την  εδώ, ή απ' την μπάρα αριστερά του naxos 365.

Δεν υπάρχουν σχόλια: