Μεγάλα προβλήματα μαστίζουν την Ελληνική κοινωνία και ουδείς συγκινείται...
Είναι δυστυχώς σε όλους μας γνωστό, ότι ζούμε σε μια χώρα «απέραντο φρενοκομείο». Σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας, οι κυβερνώντες φροντίζουν να επαληθεύουν την ρήση του αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή, με τις αλλοπρόσαλλες κάθε τόσο αποφάσεις τους, που επηρεάζουν και δυσκολεύουν την ζωή μας. Όμως δυστυχώς έρχονται τώρα και οι ιατρικές μελέτες, τα ιατρικά συμπεράσματα, να επιβεβαιώσουν την δύσκολη ψυχολογική κατάσταση που ...
έχουν περιέλθει οι κάτοικοι αυτής της χώρας.
Αυτές τις ημέρες (26-28 Μαρτίου) πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Δημόσια Υγεία, κατά την διάρκεια του οποίου, παρουσιάσθηκαν στοιχεία (από τον κοσμήτορα της ΕΣΔΥ, Ιωάννη Κυριόπουλο) που δείχνουν ότι στην Ελλάδα του Μνημονίου οι αυτοκτονίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με το κ. Κυριόπουλο, το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια, χαμηλό εισόδημα και χρέη, ενώ επίσης μεγάλο ποσοστό ανέργων παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τα παρουσιαζόμενα λοιπόν στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι αυτοκτονίες είχαν άνοδο 45% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.
Όπως εύλογα γίνεται κατανοητό, την χρόνια που όλοι νιώσαμε στη τσέπη μας την οικονομική κρίση και την ανεργία, λόγω Μνημονίων και δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων, έχουμε και την έξαρση του αριθμού των συνανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλλαγούν με λάθος τρόπο απ’ τα προβλήματά τους.
Πέραν όμως αυτών των δυσάρεστων ιατρικών διαπιστώσεων, από πλευράς στατιστικών αριθμών, όλα δείχνουν ότι η Δημόσια Υγεία στη χώρα μας, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» στην αυγή της τρίτης χιλιετίας. Οι ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που συντελούνται έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι έφηβοι και τα παιδιά, στα οποία όσο βελτιώνονται οι δείκτες σωματικής υγείας τόσο μεγαλώνουν και επιδεινώνονται τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ένα στα δέκα Ελληνόπουλα υφίσταται συστηματικά κάποια μορφή αποκλεισμού μέσα στο σχολείο του, είτε με την άσκηση ψυχολογικής (λεκτικός εκφοβισμός), είτε με την άσκηση σωματικής βίας (ξυλοδαρμός)! Αντίστοιχα, οι διαρκώς αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια φέρνουν στην επιφάνεια λοιμώδη νοσήματα που έτειναν να ξεχαστούν, ενώ και «επιδημίες» όπως το AIDS, με πορεία 30 ετών και πλέον, αποκτούν νέες τάσεις: το 2011 τα νέα κρούσματα HIV λοίμωξης που καταγράφηκαν στη χώρα μας έφτασαν τα 954, αριθμός αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2010! Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο που αναδεικνύεται από την αύξηση αυτή είναι η πρωτοφανής για τα Ελληνικά χρονικά «επιδημία» στους χρήστες ενδοφλέβιων ψυχοδραστικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, κατά την περσινή χρονιά δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 241 HIV μολύνσεις, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 1500%!!! Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο του παραπάνω συνεδρίου, αποτελεί η αναφορά του μέλους της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, της κ. Αναστασίας Μπαρμπούνη, η οποία αναφερόμενη στη σημερινή μεταβατική πορεία της υγείας των παιδιών και των εφήβων, υπογράμμισε ότι ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αποτελεί η αντανάκλαση των ανταγωνιστικών σχέσεων των ενηλίκων μεταξύ τους στη δική τους κοινότητα, που είναι η σχολική.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο εκφοβισμός (bullying) μαθητών από συμμαθητές τους, μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται, κυρίως, στο σχολείο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και τη διαδικασία μάθησης (ΕΨΥΠΕ). Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού-θυματοποίησης από συμμαθητές τους.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα εμφανίζεται συστηματικά σε 1 στα 10 παιδιά με μορφή αποκλεισμού (κοινωνικός εκφοβισμός), διάδοση φημών (λεκτικός εκφοβισμός) και χτυπήματα (σωματικός εκφοβισμός). Ως γνωστόν, κατά την εφηβεία συντελείται η βιολογική ωρίμανση των εφήβων, η οποία, με τη σειρά της, ανοίγει το δρόμο για τη σωματική αφύπνισή τους. Σε πανελλήνια μελέτη του Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής, το 61,5 % των παιδιών δήλωσαν ότι είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, με μέση ηλικία πρώτης επαφής τα 15,5 έτη και με μέσο αριθμό ερωτικών συντρόφων 1,9. Οι πηγές ενημέρωσης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι το σχολείο (23,3%) και η τηλεόραση (22,8%).
Η συμπεριφορά πειραματισμού των εφήβων, αλλά και η ανατομική τους ευαισθησία τους καθιστούν ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα για την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων. Δυστυχώς, πέραν των όποιων οικονομικών προβλημάτων που μας οδηγούν σε αδιέξοδα, οι αξιότιμοι πολιτευτές μας, φροντίζουν να μας κατευθύνουν σε ιατρικά προβλήματα, άγνωστα πριν μερικά χρόνια.
aegeantimes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου