Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Σε χέρια ξένων η εξοχική κατοικία

Στα χέρια Ρώσων, Αμερικανών, Βρετανών, Αράβων και Βορειο-ευρωπαίων περνά σιγά σιγά η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα. Τρομοκρατημένοι από τα οικονομικά μέτρα και την υπέρμετρη φορολόγηση στα ακίνητα, οι Ελληνες πουλάνε πολλές φορές όσο όσο, ενώ οι ξένοι καραδοκούν προκειμένου να αγοράσουν σε ακόμη φθηνότερες τιμές.
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται μαζικό κύμα αγοραστών για distress ακίνητα όλων των ειδών στις τουριστικές περιοχές της χώρας

«Περιμένοντας ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή».
Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εξοχικής...
κατοικίας, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στην Κτηματαγορά.
Οι αγοραπωλησίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε παραθεριστικά ακίνητα ήταν ελάχιστες αφού οι Ελληνες σταμάτησαν να αγοράζουν και οι ξένοι τηρούν στάση αναμονής για δύο λόγους:
1 Περιμένουν πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε θεσμικό καθώς προσδοκούν αλλαγές που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις τους.

2 Αναμένουν μεγάλη πτώση των τιμών, είτε η Ελλάδα μείνει στη ζώνη του ευρώ είτε φύγει με το δεύτερο να είναι η? καλύτερη προοπτική για τους ξένους. Σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης, οι υποψήφιοι επενδυτές περιμένουν ότι θα καταρρεύουν και τα ακίνητα και θα αγοράσουν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Πωλήσεις
Φυσικά, οι «καλοί» και διορατικοί επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για μικρά διαμερίσματα κοντά στη θάλασσα που κοστίζουν 80-100 χιλ. ευρώ. Βλέπουν ότι βίλες σε νησιά του Αιγαίου, μονοκατοικίες στη Ρόδο και την Κρήτη, εξαιρετικά σπίτια στα παράλια της Αττικής, της Χαλκιδικής κ.λπ. θα πωλούνται σύντομα με discount άνω του 50%.

Γι’ αυτό περιμένουν, βάζουν στο… μικροσκόπιο ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και προσλαμβάνουν «κυνηγούς» για την αναζήτηση των καλύτερων «φιλέτων» της αγοράς. Σύμφωνα με το δίκτυο κτηματομεσιτικών γραφείων Quintessentially Estates, «προνομιούχοι Ευρωπαίοι αγοραστές, κυρίως από τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτούν το προβάδισμα στην αγορά ανεύρεσης δεύτερης κατοικίας στις αναπτυγμένες παγκόσμιες αγορές.
Κατ’ επέκταση το ευρωπαϊκό αγοραστικό μερίδιο διπλασιάστηκε συγκριτικά με πέρυσι, παρόλο που το αγοραστικό κοινό και οι επενδυτές από Μέση Ανατολή και Ασία κατά κύριο λόγο κυριαρχούν στην αγορά. Ενώ η Γαλλία παραμένει μια σταθερή αξία στις προτιμήσεις των πελατών του Quintes-sentially Estates, σημειώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για άλλες χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, όπου οι ασταθείς οικονομικές συγκυρίες δημιουργούν ακόμη πιο γόνιμες ευκαιρίες».
Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, μέσα στο 2011 εμφανίστηκαν δειλά δειλά επενδυτές για εξοχική κατοικία στα νησιά, μια τάση που φαίνεται να αυξάνεται όσο πλησιάζει το Καλοκαίρι. Το ενδιαφέρον είναι αποκλειστικά από ξένους ενώ μόνο ελάχιστοι από την Ελλάδα σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις εκατοντάδες ευκαιρίες για ακίνητα-«φιλέτα». Τα «τσουχτερά» τεκμήρια διαβίωσης και οι συνεχείς φόροι και χαράτσια έχουν πανικοβάλλει τους ιδιοκτήτες των θερινών ακινήτων που «ξεφορτώνονται» ό,τι δεν χρειάζονται. Ετσι, έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα εξοχικών σπιτιών το οποίο αυξάνεται συνεχώς. Κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα στοκ 30-40 χιλιάδων νεόδμητων εξοχικών σε όλη την Ελλάδα ενώ πολλές χιλιάδες είναι τα παλαιά που έχουν βγει στο… σφυρί.
Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων που πωλούνται είναι από Ελληνες που έχουν πληγεί από την κρίση και δεν μπορούν να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι ή φοβούνται τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις στο μέλλον. Υπάρχει και μια μικρή μερίδα ξένων που αγόρασαν την προηγούμενη δεκαετία και τώρα θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 3.000-3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα αφού πωλητήριο έχουν βάλει περί τα 800-1.500 εξοχικά ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.000-1.500. Στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα μόνο τα ακριβά παραθεριστικά που πωλούνται φτάνουν τα 100-200 ενώ μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 1.500 ? 2.000.

Χαλκιδική και Κρήτη
Χάος επικρατεί στις αγορές της Χαλκιδικής και της Κρήτης. Στη μεν πρώτη συνολικά πρώτη και εξοχική κατοικία που πωλείται υπολογίζεται σε 30.000 κι από αυτά τα αμιγώς παραθεριστικά μπορεί να είναι γύρω στα 5.000. Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000. Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει κατά 50%-70% την τελευταία διετία, ανάλογα με την περιοχή και ως βασική αιτία εκτιμούν ότι είναι οι «τάσεις φυγής» των Ελλήνων από το δεύτερο σπίτι.

Το ελληνικό «καλάθι» με εξοχικά έχει για όλα τα βαλάντια, από μικρά σπίτια αξίας 40-50 χιλιάδων ευρώ μέχρι βίλες 8 εκατ. ευρώ στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, κατά μέσο όρο η πτώση φέτος κυμαίνεται γύρω στο 20% σε σχέση με πέρυσι και πάνω από 40% σωρευτικά τα τελευταία χρόνια. Βίλες και μεζονέτες ακόμη και στα πιο κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά δίνονται σε εξαιρετικά καλές τιμές. Για παράδειγμα, κατασκευαστής που πέρυσι πωλούσε μεζονέτα 250 τ.μ. στη Μύκονο αντί 1,3 εκατ. σήμερα πουλάει στο 1 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: