Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ελλιπής αστυνόμευση, φουλ εγκληματικότητα στα νησιά

Το θέμα της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στα ελληνικά νησιά φέρνει στο προσκήνιο η άγρια επίθεση που δέχθηκε στην Πάρο η 15χρονη Μυρτώ, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Στην Πάρο, όπου η τοπική κοινωνία είναι αναστατωμένη, υπηρετούν μόλις 25 αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται από την παρουσία περίπου 100.000 επισκεπτών στο νησί.
Κάτοικοι και τοπικοί φορείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς, όπως λένε, ύστερα από το πρωτοφανές για τον τόπο τους περιστατικό αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από έναν ή περισσότερους αδίστακτους εγκληματίες που...
στοχεύουν ανήλικα.
Η τοπική αστυνομική δύναμη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση και έτσι οι ελπίδες για την εξιχνίασή της έχουν εναποτεθεί στην Ασφάλεια Αττικής.
«Δεν είναι δυνατόν ένας τόπος που φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να φυλάσσεται μόνο από 25 αστυνομικούς και δέκα δόκιμους. Εχουμε ανάγκη από ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα. Διαθέτουμε μόλις τρία περιπολικά», λέει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης.
Ιδια είναι η εικόνα στη Μύκονο των 90.000 επισκεπτών, όπου υπηρετούν 22 αστυνομικοί, οι οποίοι τα καλοκαίρια ενισχύονται από 40 δόκιμους. «Ολα τα επίσημα αιτήματα που έχουμε κάνει στο αρμόδιο υπουργείο για επιπλέον στελέχωση έχουν πέσει στο κενό. Χρειαζόμαστε έμπειρους ένστολους για να αισθανθεί ο κόσμος ασφάλεια. Το περιστατικό με τη 15χρονη κοπέλα δεν έχει θορυβήσει τους τουρίστες. Μας δείχνει, όμως, τη σημασία της πρόληψης. Δεν είναι ανάγκη να γίνει και εδώ κάτι παρόμοιο για να πάρουμε μέτρα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», δηλώνει ο δήμαρχος Μυκόνου, Θανάσης Κουσαθανάς.
Στον Λαγανά της Ζακύνθου μόλις 15 αστυνομικοί, κάποιοι εκ των οποίων είναι επιφορτισμένοι με γραφειοκρατική δουλειά, προσπαθούν να τα βγάλουν κάθε βράδυ πέρα με τους χιλιάδες τουρίστες που γεμίζουν τα κλαμπ της περιοχής.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε δεκάδες άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Νάξος.
Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, καταγγέλλει στον «Ε.Τ.» ότι οι 22 αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις ανάγκες του αεροδρομίου. «Εχουμε πολλά κρούσματα κλοπών σε παραλίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Λογικό είναι, αφού φιλοξενούμε 120.000 τουρίστες», επισημαίνει ο κ. Ζώρζος.
Στην Κεφαλονιά, όπου πριν από μία εβδομάδα ήρθε στο φως κύκλωμα που διακινούσε 800 κιλά κοκαΐνης, 9 αστυνομικοί προσπαθούν να αστυνομεύσουν το 4ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας σε έκταση. Οπως λέει ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης, αυτό είναι αδύνατον σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα αυξάνεται.
Οι αποσπάσεις αστυνομικών στα νησιά, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», έχουν μειωθεί από το 2009 μέχρι σήμερα κατά 25%. Και αυτό παρά την παρατηρούμενη αύξηση της εγκληματικότητας στους τουριστικούς προορισμούς. Ηδη, φέτος έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά κλοπών και ληστειών. Κάποιες από τις εγκληματικές ενέργειες αποδίδονται από αστυνομικές πηγές σε συμμορίες κακοποιών που έχουν μετακομίσει από την Αττική για… διακοπές.
Κλιμάκια της Ασφάλειας Αττικής έχουν αναλάβει την εξάρθρωση αυτών των οργανωμένων και οπλισμένων ομάδων και για το λόγο αυτό αναμένεται να κάνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες εξορμήσεις σε Αιγαίο και Ιόνιο.

antinews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: