Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Εξεταστική για το Μνημόνιο στην Ιρλανδία

Εξεταστική Επιτροπή για το πώς έφτασε η Ιρλανδία στο Μνημόνιο στις αρχές του 2011 -περίπου ένα χρόνο μετά την Ελλάδα- θα συστήσει το φθινόπωρο η Βουλή του Δουβλίνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούμαν. Στο επίκεντρο της έρευνας, που απειλεί να βάλει φωτιά στις σχέσεις Δουβλίνου-Ε.Ε., θα βρεθεί η επιστολή-τελεσίγραφο του πρώην διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ στον τότε υπουργό Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγο καιρό.
Στην τελευταία του συνέντευξη, τον Απρίλιο, ο Λένιχαν αποκάλυψε στο ΒΒC πως η Ιρλανδία υποτάχθηκε στην Τρόικα κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο! Ο τότε επικεφαλής της...
ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε επιστολή του τον Νοέμβριο του 2010 απείλησε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση στις προβληματικές ιρλανδικές τράπεζες (κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της εθνικής οικονομίας) αν η κυβέρνηση του Δουβλίνου δεν αποδεχόταν αμέσως πακέτο σωτηρίας, με τους όρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Η ιρλανδική κυβέρνηση βρισκόταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, αλλά το απειλητικό ύφος της επιστολής Τρισέ «δεν της άφηνε κανένα περιθώριο αντίδρασης», όπως τόνισε ο Νούναν, ομολογώντας ότι έχει διαβάσει την επιστολή. Εξάλλου και ο αείμνηστος προκάτοχός του είπε πως «η ΕΚΤ πρόδωσε την Ιρλανδία».
Τελικά, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού Μπράιαν Κάουεν υπέκυψε στον εκβιασμό, η Ιρλανδία συνομολόγησε Μνημόνιο δανειακής στήριξης ύψους 85 δισ. ευρώ, με τις συνακόλουθες κοινωνικές παρενέργειες, και το κόμμα του πρωθυπουργού, Φιάνα Φέιλ, υπέστη ιστορικών διαστάσεων συντριβή τον Μάρτιο του 2011, πέφτοντας από το 42% στο 17,4%!
Την περίφημη επιστολή Τρισέ εξακολουθεί να καλύπτει μυστήριο, καθώς ο Λένιχαν είπε ότι την παρέλαβε στις 12 Νοεμβρίου 2010, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι την απέστειλε στις 19 Νοεμβρίου. Από την πρώτη στιγμή το ίδρυμα της Φρανκφούρτης αρνήθηκε να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενό της, χαρακτηρίζοντάς την «εμπιστευτική» και επικαλούμενη λόγους «δημόσιας ασφάλειας για την ακεραιότητα της ευρωζώνης και τη σταθερότητα του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα».
Ομως, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας τόνισε πως δεν τον πτοούν οι απαγορεύσεις και ότι εναπόκειται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να τα βγάλει όλα στο φως. Σε ερώτηση των «Irish Times» «γιατί δεν το κάνει ο ίδιος», απάντησε πως η προηγούμενη κυβέρνηση του Φιάνα Φέιλ είχε πολλές ευκαιρίες να τη δώσει στη δημοσιότητα.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η επιστολή Τρισέ μπορεί ανά πάσα στιγμή να δυναμιτίσει τις σχέσεις Δουβλίνου-Ε.Ε., βγάζοντας στους δρόμους τους εξοργισμένους από τη λιτότητα και τα χαράτσια Ιρλανδούς.
Προσώρας η οργή του κόσμου στρέφεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή του σκανδάλου της φούσκας των ιρλανδικών τραπεζών, που φόρτωσαν τις αμαρτίες τους στους φορολογουμένους. Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής της -εθνικοποιημένης πλέον- Anglo Ιrish Bank, Σον Φιτζπάτρικ, ο οποίος συνελήφθη στο τέλος Ιουλίου για ατασθαλίες ύψους 30 δισ. ευρώ και αντιμετωπίζει 16 κατηγορίες, οι περισσότερες σε βαθμό κακουργήματος. Ο Ιρλανδός μεγαλοτραπεζίτης και δύο συνεργάτες του αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και θα εμφανιστούν στο δικαστήριο στις 8 Οκτωβρίου.

antinews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: