Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Κάτι ιστορικό γεννιέται...

Πολλοί αναγνώστες θα έχουν ενδεχομένως ακούσει για μια κίνηση πολιτών με τον τίτλο «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή». Η κίνηση αυτή έχει ιδρυθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο και μέχρι στιγμής έχει κάνει σημαντική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Κυρίως έκανε αίσθηση με την...
ριζοσπαστική πρότασή της για ριζική αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον Σύνταγμα και στην ουσία αυτό σημαίνει ειρηνική επανάσταση. Στην κίνηση αυτή δεν υπάρχει αρχηγός, ούτε κάποια πυραμίδα εσωτερικής εξουσίας, παρά μόνο ομάδες εθελοντικής προσφοράς, λειτουργώντας με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Προχθές όμως, η πιο πάνω κίνηση έκανε κάτι εκπληκτικό που ίσως αποδειχτεί ιστορικό βήμα...
Έκανε την πρώτη πανηγυρική της ολομέλεια στον πολυχώρο των εκδόσεων «ΑΓΚΥΡΑ» στην Αθήνα, αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι ότι στην ολομέλεια συμμετείχαν ταυτόχρονα όλα τα μέλη της απανταχού της γης. Δηλαδή, όχι μόνο τα μέλη που ήταν παρόντα στον πιο πάνω πολυχώρο, αλλά και εκείνα που ήταν στο σπίτι τους οπουδήποτε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και όταν λέμε συμμετοχή εννοούμε πραγματική live συμμετοχή, με δυνατότητα παρέμβασης με εικόνα και ήχο και με δυνατότητα ψηφοφορίας.
Πως έγινε αυτό; Με τη χρήση της απλής διαδικτυακής τεχνολογίας και με κόστος «ΜΗΔΕΝ» από δωρεάν προγράμματα που διατίθενται στο διαδίκτυο. Ας φανταστούμε επομένως τι θα μπορούσε να γίνει με πιο εξελιγμένα μέσα που θα είχαν κάποιο κόστος.
Εδώ ακριβώς έγκειται και το ιστορικό του πράγματος. Η κίνηση αυτή απέδειξε ότι η δημοκρατία με την πραγματική της έννοια, μπορεί να λειτουργήσει άνετα με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Αυτό θα συνεχιστεί και όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα μπορούν να έλθουν σε επαφή με τους ανθρώπους της κίνησης στη διεύθυνση http://www.neosyntagma.net/.  



χασάπης-peter 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: