Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Θερινό Σχολείο Νάξου 2013

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
sfiga
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες και η αξιολόγηση του Θερινού Σχολείου Νάξου με τίτλο: Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Τοπική Ανάπτυξη που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ενεργό υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Το θερινό σχολείο έλαβε χώρα στη Χώρα Νάξου στις εγκαταστάσεις του Σχολείου Ουρσουλινών, διήρκησε 2 εβδομάδες (15.07.2013 έως 27.07.2013) και είχε διεθνή συμμετοχή.
Στόχος του προγράμματος ήταν η συστηματική μελέτη των θεμάτων επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, ολοκληρωμένης περιφερειακής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στο...
πλαίσιο της νησιωτικότητας και στο σύγχρονο περιβάλλον της κρίσης, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, και των συνακόλουθων κοινωνικο-πολιτικών και πολιτιστικών μεταβολών. Εκτός από τις καθημερινές διαλέξεις, οι φοιτητές που παρακολούθησαν το θερινό σχολείο είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ερευνητικές εργασίες και σε επιτόπιες έρευνες πεδίου, δίνοντας ένα έντονα βιωματικό χαρακτήρα.
Οι διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου φιλοξενήθηκαν στο Σχολείο Ουρσουλινών που ευγενικά παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ενώ καθοριστική για την επιτυχία των εργασιών του υπήρξε η ενεργός συμβολή του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού-Αθλητισμού-Περιβάλλοντος-Παιδείας-Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α). Οι διαλέξεις συνδυάσθηκαν με σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το εν λόγω Νομικό Πρόσωπο (ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α).
Στο θερινό σχολείο Νάξου συμμετείχαν 15 φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορα ΑΕΙ της Χώρας αλλά και από την τοπική κοινωνία. Οι 22 διδάσκοντες καθηγητές και ερευνητές προερχόταν από 12 ΑΕΙ (της Ελλάδας και του εξωτερικού):

·                     Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
·                     Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνείο Κρήτης
·                     Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
·                     Τμήμα Οικονομικών, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
·                     Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
·                     Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
·                     Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
·                     Τμήμα Παιδαγωγικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
·                     Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
·                     Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.), Πάντειο Πανεπιστήμιο
·                     Nicosia University, Λευκωσία, Κύπρος
·                     Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πάτρας
·                     Department of Information Systems & Technology Management, School of Business, George Washington University

Οι διδάσκοντες ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες με μεγάλη ακαδημαϊκή, διδακτική και ερευνητική εμπειρία που προσέφεραν έναν κύκλο σπουδών συνολικής διάρκειας 76 ωρών. Η παρακολούθηση και επιτυχής περάτωση του σχολείου προσφέρει στον κάθε φοιτητή 4 ευρωπαϊκές διδακτικές μονάδες (ECTS credits).
Οι συμμετέχοντες φοιτητές συνεργάστηκαν σε ομάδες ώστε να εκπονήσουν μια επιτόπια έρευνα σε θεματικές κατηγορίες όπως οι ακόλουθες:
ΑΑ
Τίτλος
1
Αγροτική Ανάπτυξη και Εξέλιξη
2
Τουριστική Ανάπτυξη στην Νάξο
3
Ορυκτός Πλούτος και Ανάπτυξη στη Νάξο
4
Ευρωπαϊκή Ένωση και Νησιωτική Πολιτική
5
Οικιστικό Δίκτυο και Μεταφορές στη Νάξο
6
Οικονομική Ανάπτυξη της Νάξου μέσα από τη «Δια Βίου Μάθηση»

Οι ερευνητικές δράσεις που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια των παραπάνω εργασιών παρουσιάσθηκαν την τελευταία ημέρα των εργασιών του Θερινού Σχολείου, στις 27.07.2013, σε panel εξεταστών αποτελούμενο από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Αποφασίσθηκε η δημοσίευση των κειμένων των εισηγήσεων, καθώς και των  ερευνητικών εργασιών σε ένα βιβλίο-τόμο Πρακτικών (στα Ελληνικά), και επίσης η δημοσίευση  παράλληλων κειμένων (στα Αγγλικά) ως Ειδική Έκδοση (Special Issues) σε ένα από τα ακόλουθα διεθνή έντυπα:

ACADEMIC PUBLICATIONS:
·                     SPRINGER TECHNOLOGY, INNOVATION AND KNOWLEDGE MANAGEMENT BOOK
SERIES:
·                     SPRINGER ENCYCLOPEDIA ON CREATIVE, INVENTION, INNOVATION AND
ENTREPRENEURSHIP:
·                     SPRINGER JOURNAL OF INNOVATION AND ENTREPRENEURSHIP: A SYSTEMS
VIEW ACROSS TIME AND SPACE:
·                     SPRINGER JOURNAL OF THE KNOWLEDGE ECONOMY:
·                     IGI JOURNAL OF SOCIAL ECOLOGY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT:
·                     JOURNAL OF REGIONAL SOCIO-ECONOMIC ISSUES
·                     JOURNAL OF URBAN AND REGIONAL ECONOMICS
·                     EDWARD ELGAR SCIENCE, INNOVATION, TECHNOLOGY AND ENTREPRENEURSHIP:


Το Θερινό Σχολείο Νάξου 2013 κατάφερε να φέρει σε εποικοδομητική επαφή τοπικούς παράγοντες, διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές από ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού και φοιτητές από διαφορετικές γνωστικές περιοχές, να τους ενώσει σε διεπιστημονικές δημιουργικές και ερευνητικές ομάδες με στόχο την ολοκληρωμένη διερεύνηση των θεμάτων της Επιχειρηματικότητας, της Καινοτομίας, της Νησιωτικότητας και της Τοπικής Ανάπτυξης και περαιτέρω να τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς οι απλές θεωρητικές ιδέες μπορούν με τα κατάλληλα εργαλεία και την ευρηματικότητα να οδηγήσουν σε πρακτικές λύσεις για τα σχετικά προβλήματα τοπικής ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου. H ιδιαίτερη επιτυχία του Θερινού Σχολείου Νάξου παρέχει τα εχέγγυα για την διοργάνωσή του και την επόμενη χρονιά.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο έχει αναρτηθεί σχετικό υλικό από το Θερινό Σχολείο:


Οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του Θ.Σ. Νάξου


Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κορρες & Καθηγητής Ηλίας Κουρλιούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: