Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Διαβούλευση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρέλαβε υπόμνημα σχετικά με τη Β΄ φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) και Σχεδίου Οικιστικής Ανάπτυξης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου. Το σχετικό υπόμνημα κατατέθηκε κατόπιν επεξεργασίας των παρατηρήσεων, τις οποίες είχαν επισημάνει οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, καθώς και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου, μετά τη δημόσια διαβούλευση που είχε προηγηθεί.

    Στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της μακροχρόνιας προσπάθειας για τη σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ο Δήμος θα προγραμματίσει νέα συνάντηση με τους Μηχανικούς το προσεχές διάστημα, προκειμένου να γίνει ενημέρωση επί των νέων επισημάνσεων του μελετητή Γ. Τσεκούρα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει μάτια βλέπει, οι "τυφλοί" μόνο κάνουν πως ούτε βλέπουν ούτε ακούν.
Τις καυτές πατάτες η παρούσα Δημοτική Αρχή τις ακούμπησε μία στην αρχή της θητείας (Φλεβάρης 2011) και μία στο τέλος (Απρίλης 2014).
Κατά τη διάρκεια ουδέν, μη και σπάσουμε κανένα αυγό, όπως και σε τόσα και τόσα άλλα (σαφώς μικρότερης σημασίας) θέματα.
Ανάπτυξη χωρίς μακρόπνοο και σαφή σχεδιασμό χρήσεων γης μην περιμένετε, ένα γιουσουρούμ θα είμαστε.
Και υπάρχει ένας συνδυασμός που το θέμα το ανέδειξε εγκαίρως αναπτύσσοντας τις προγραμματικές του θέσεις και δεσμεύτηκε για αυτό.
Ο κόσμος ας κρίνει.

Ανώνυμος είπε...

ΠΛΗΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΣΕ ΟΛO ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΤΣΟΥΓΚΛΕΡΗΣ,ΧΥΤΑ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΑΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΣΕ ΤΕΥΤΕΡΙΑ, ΣΒΗΝΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΗΣΕΙΣ, ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ,ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ, ΤΑΞΙΜΑΤΑ ΘΕΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ, ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ, ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΣ, ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ, ΥΔΡΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΙ...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Λευτέρης Βερύκοκκος είπε...



5) τι κάνουμε εμείς:
Αναγνωρίζοντας ως αξίωμα την αναγκαιότητα ύπαρξης χωροταξικού σχεδιασμού, θέτουμε άμεσες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες δράσεις.
Συμμετέχουμε ενεργά με προτάσεις και παρεμβάσεις στην αναθεώρηση του χωροταξικού του Ν. Αιγαίου, που είναι σε εξέλιξη και η δημοτική αρχή δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον.
Ολοκληρώνουμε άμεσα τα σε εξέλιξη επιμέρους (Νάξου 2 και μ. Κυκλάδων) χωροταξικά Σχέδια σε επίπεδο καλλικρατικού Δήμου, εντάσσοντας σε αυτόν το σχεδιασμό έργα και δραστηριότητες για:
τον 1γενή τομέα με καθορισμό λατομικών ζωνών, με ταυτοποίηση γεωργικών γαιών υψηλής μέσης και απλής προτεραιότητας, με καθορισμό αλιευτικών ζωνών και κατασκευές ιχθυοσκάλων, με μεταποίηση προϊόντων κάθε τομέα.
τον 2γενή τομέα καθορίζοντας βιομηχανικές - βιοτεχνικές ζώνες με χωρικό εντοπισμό ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες και τις ανάγκες μεταφορών.
τον 3γενή τομέα οργανώνοντας υπηρεσίες για την πόλη, τα χωριά, την ύπαιθρο, τον τουρισμό με τις ειδικές μορφές του, και με τη συσχέτιση δράσεων όλων των παραπάνω.
Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού θα τακτοποιηθούν ζητήματα και θα προγραμματιστούν έργα για την ενέργεια, τις μεταφορές (λιμάνι – αεροδρόμιο), τις επικοινωνίες, τις ακτοπλοϊκές γραμμές στις Κυκλάδες και στο κεντρικό Αιγαίο, καθώς και δράσεις για την ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Η πολεοδόμηση όλων των οικισμών του δήμου μετά τις οριοθετήσεις των στα πλαίσια του ΣΧΟΟΑΠ, και η ανάδειξη του κυκλαδίτικου χαρακτήρα τους, θα ακολουθήσει άμεσα την ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού, δεν θα παραπεμφθεί στο μέλλον. Οικιστικές ανάγκες έχουν αναγνωριστεί από τους μελετητές "Τσεκούρας και συνεργάτες" στην α' και β' φάση της μελέτης τους (ΣΧΟΟΑΠ) ότι υπάρχουν, όμως ο κυκλαδίτικος χαρακτήρας των οικιστικών μας συνόλων συμμετέχει σημαντικά στην διαμόρφωση της συνολικής εμπειρίας του επισκέπτη, στη διαμόρφωση δλδ του λεγόμενου τουριστικού προϊόντος.
Στα πλαίσια αυτής της μελέτης τέλος θα καθοριστούν και θα θεσμοθετηθούν στη συνέχεια οι φορείς διαχείρισης όλων των φυσικών, οικιστικών και πολιτισμικών πόρων του δήμου, όπως και οι τρόποι χρηματοδότησης όλων δράσεων.

6) πως χρησιμοποιούμε τη χωροταξία ως μοχλό ανάπτυξης:
Από τη στιγμή που το σχέδιο είναι έτοιμο-δεδομένο με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών, έχει γίνει κατανοητό αυτό και η αναγκαιότητα εφαρμογής του από το σύνολο της κοινωνίας των νησιών μας, η εφαρμογή του γίνεται υποχρεωτική από όλους στα πλαίσια σύνταξης των λεγόμενων συμμετοχικών προϋπολογισμών. Αυτή η εφαρμογή θα ελέγχεται ή θα αναθεωρείται από την ίδια την κοινωνία με τους φορείς της. Η πολιτική παρέμβαση θα έχει αποκλειστεί και θα αναφέρεται μόνο στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων από το κέντρο. Σε αυτό το πεδίο θα δοκιμαστούμε ως δημοτική αρχή, με το κατά πόσο θα ανταποκριθούμε δλδ στις καταγραμμένες ανάγκες του τόπου μας. Η χρηματοδότηση της υλοποίησης θα εξασφαλιστεί από τον εξορθολογισμό των δαπανών σε τοπικό επίπεδο, από τις πάγιες χρηματοδοτήσεις της κεντρικής διοίκησης, από τομεακά προγράμματα των υπουργείων, από την επιχειρηματική δραστηριότητα φορέων διαχείρισης των τοπικών φυσικών και πολιτισμικών μας πόρων. Σε έναν Δήμο που οι δημότες θα ευημερούν, ο ίδιος θα είναι σε θέση να διασφαλίζει μια αέναη αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας1.
Νάξος, ΜΑΡΤ 2014