Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου - Τήνου Νικόλαος: «Η Κυριακή ημέρα του Κυρίου όχι του εμπορίου»!

Ακολουθεί ανακοίνωση του ΡΚαθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου Νικολάου για την απόφαση της Κυβέρνησης να λειτουργούν και τις Κυριακές τα καταστήματα:
Ο άνθρωπος στην εποχή μας θεωρείται από πολλούς ένας απλός αριθμός, ένα αντικείμενο εμπορεύσιμο και μάλιστα πολλές φορές σε χαμηλή τιμή. Έπαψε από πολλούς άρχοντες αυτού του κόσμου να θεωρείται πρόσωπο και προσωπικότητα.
Τι εννοώ; Εννοώ πως οι αποφάσεις τους δεν ξεκινούν από το νου και την καρδιά τους, αλλά από το στείρο και ψυχρό συναίσθημά τους και χωρίς την απαραίτητη περίσκεψη μιμούνται ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες...

Κάποιοι προσπαθούν να απαλλαγούν και να απαλλάξουν από τις πανανθρώπινες αξίες και τις όσιες και τις ιερές αλήθειες του Ευαγγελίου. Προτείνουν μια και μόνη «αξία» που είναι η ύλη, το χρήμα, το δολάριο ή το ευρώ ή και κάποιο άλλο νόμισμα αρκετά δυνατό.
Κάποιες Κυβερνήσεις Κρατών επινόησαν τον «πολιτικό γάμο», στη συνέχεια την «πολιτική κηδεία», το «πολιτικό μνημόσυνο» το «γάμο μεταξύ δύο γυναικών» και το «γάμο μεταξύ δύο ανδρών», αφαίρεσαν από τους δημόσιους χώρους τα χριστιανικά σύμβολα της θυσίας και της αγάπης, για να μην τους ελέγχουν!
Τώρα άρχισε η συζήτηση στη Χώρα μας για την κατάργηση της αρ-γίας της Κυριακής. Το «να ενθυμείσαι να αγιάζεις την ημέρα του Κυρίου» οι σοφοί νομοθέτες της γης θέλουν να το μετατρέψουν στο: «να ενθυμείσαι, ότι όλες οι ημέρες είναι ημέρες εμπορίου».
Αγαπητοί Κυβερνώντες την Πατρίδα μας, εσείς μην κοιτάτε τι γίνεται στις άλλες Χώρες. Η δική μας Πατρίδα έδωσε σ’ αυτές τόσα πολλά καλά. Ας μην παίρνει τώρα από εκείνες όλα τα κακά. Εμείς δε χρειάζεται να καταστρέφουμε τον εαυτό μας, την παράδοσή μας, την πίστη μας και τον πολιτισμό μας. Ας συνεχίσουμε να δίνουμε ό,τι καλό έχουμε κι ας επιλέγουμε με προσοχή το τι θα παίρνουμε.
Κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, σεβαστείτε την ημέρα του Κυρίου!
Μη σκέπτεστε μόνο το κέρδος, αλλά να σκέπτεστε πριν από όλα τον άνθρωπο που δεν είναι ένα εργαλείο παραγωγής αλλά ένα πρόσωπο, μία προσωπικότητα. Δείξτε θάρρος. Πάρετε μια ολότελα Ελληνική απόφαση. Σεβαστείτε το νόμο του Κυρίου και την πλειονότητα των Χριστιανών πολιτών αυτής της Χώρας. Δε σας ζητάμε να αγνοήσετε τους άλλους, πρέπει κι αυτούς να τους σέβεστε και να τους προστατεύετε, απλώς επιθυμούμε η διακυβέρνηση της Πατρίδας μας να γίνεται από εκείνους τους Έλληνες που εκλέγει ο Ελληνικός λαός και σέβονται αυτά που υπόσχονται και μάλιστα ορκίζονται ότι θα τα τηρήσουν.
Κύριοι Βουλευτές και Υπουργοί, μην ξεχνάτε πού ορκίζεστε οι περισσότεροι, πριν αναλάβετε τα καθήκοντά σας. Δεν «ομνύετε» στο όνομα κάποιου ανθρώπου, αλλά κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο ορκίζεστε «στο όνομα της Ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος».
Βοηθήστε τους αξιοπρεπείς μικρομεσαίους εμπόρους και τους τίμιους και ταλαίπωρους εργάτες να ξεκουραστούν την Κυριακή στο σώμα και στην ψυχή. Βοηθήστε τους να αναζητήσουν τρόπους να αγιάσουν την ημέρα του Κυρίου.
Κι εσείς αξιότιμοι κι αγαπητοί μεροκαματιάρηδες κλείστε την Κυριακή τα καταστήματά σας κι ανοίξτε την καρδιά σας. Η Κυριακή είναι η ημέρα του Κυρίου και όχι των «κυρίων»! Είναι ημέρα αργίας, εκκλησιασμού κι έμπρακτης αγάπης προς τον πλησίον. Είναι ημέρα της οικογένειας, της Εκκλησίας, της Κοινωνίας με το Θεό και τον συνάνθρωπο.
Αν τα διατηρήσουμε με σεβασμό και ειλικρίνεια όλα αυτά, τότε μπορεί να στερηθούμε κάποιο παραπάνω κέρδος, αλλά θα κερδίσουμε ένα μεγαλύτερο και ανεκτίμητο αγαθό που λέγεται Πίστη και Πολιτισμός αγάπης. Ας μην ξεχνάμε πως αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της Πατρίδας μας.

+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου



Δεν υπάρχουν σχόλια: