Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στα νησιά

Ο Νίκος Συρμαλένιος συμμετείχε την Παρασκευή 24/10 σε Ημερίδα που οργάνωσε το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) με θέμα τους υδατικούς πόρους των νησιών και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης για τη διαχείριση τους.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι, παρά τα τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα τεράστια κονδύλια που εισέρευσαν, σε πολλά νησιά της χώρας μας, το πρόβλημα της λειψυδρίας και της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων παραμένει. Τόνισε επίσης ότι αποτελεί σκάνδαλο η συνέχιση της μεταφοράς του νερού σε κάποια νησιά με υδροφόρα πλοία και μέ κόστος από 12 έως 18 ευρώ το κυβικό ή και η συνέχιση των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων που εξαντλούν το υδάτινο δυναμικό...

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινου δυναμικού, απαιτεί σύνθετη και όχι μονομερή αντιμετώπιση, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε νησιού. Μιλάμε για την κατασκευή μικρών ανασχετικών φραγμάτων που εμπλουτίζουν ταυτόχρονα και τον υδροφόρο ορίζοντα, για λιμνοδεξαμενές, για την υποχρεωτική κατασκευή ομβροδεξαμενών στις νέες κατοικίες αλλά και τη συντήρηση τους στις υφιστάμενες, για κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης με αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Θα πρέπει επίσης να θυμίσω ότι υπάρχουν έργα που έγιναν ή ξεκίνησαν να γίνονται στο παρελθόν και στην πορεία εγκαταλείφθηκαν. Παράδειγμα η λιμνοδεξαμενή της Σερίφου, μια λιμνοδεξαμενή στην οποία λιμνάζουν 600.000 κυβικά χωρίς να υπάρχει καν δίκτυο σύνδεσης για υδροδότηση των οικισμών ή για άρδευση των αγροτεμαχίων. Άλλο παράδειγμα η πλωτή μονάδα αφαλάτωσης στην Ηρακλειά, η ονομαζόμενη Υδριάδα, μια μονάδα μέσα στη θάλασσα που λειτούργησε για δύο χρόνια με χρήση μικρής ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού και η οποία εγκαταλείφθηκε και τώρα σαπίζει μέσα στο νερό.
Τέλος, τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και γι αυτό η διαχείριση του είναι ευθύνη του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι των ιδιωτών.



25/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: