Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Με αφορμή το χάλι στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, ένα ενδιαφέρον άρθρο για το τι συμβαίνει στο Ισραηλινό...

Οι Άραβες του Ισραήλ...
Κοιτώντας κάτι άσχετα πράγματα για χαμένους ποδοσφαιρικούς ήρωες, το μάτι έπεσε στην είδηση ότι ο Γιαννάκης (ο) Παπαδόπουλος παίζει πια σε μια ομάδα του Ισραήλ που λέγεται Μπνέι Σακχνίν. Η μεγάλη εκείνη ελπίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου που στο τελευταίο του πέρασμα από τον Άρη ίδρωνε πριν περάσει το δεκάλεπτο, πήγε σε μια ποδοσφαιρική εσχατιά. Όμως ο συγκεκριμένος Ισραηλινός σύλλογος είναι ελαφρώς διαφορετικός από τους υπόλοιπους του πρωταθλήματος του Ισραήλ. Η βασική του διαφορά είναι ότι ο σύλλογος είναι Παλαιστινιακός. Μάλιστα αποτελεί τη μοναδική Αραβική ομάδα που... έχει πάρει τίτλο στο Ισραήλ.
Η πόλη Σακχνίν βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από την Άκρα, έχει περίπου 25.000 κατοίκους πληθυσμό και είναι όλοι τους οπαδοί της Μπνέι, από τις ελάχιστες παλαιστινιακές ομάδες που έχουν κερδίσει το δικαίωμα να παίζουν στο ισραηλινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Μπορεί ο τωρινός προπονητής της να είναι Εβραϊκής καταγωγής, όμως πλην των 5 ξένων που έχει στο ρόστερ της, όλοι οι υπόλοιποι είναι Άραβες, μουσουλμάνοι και παλαιστίνιοι. Από το 2003 που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία είναι η ομάδα που λατρεύουν να μισούν οι υπόλοιπες 13 ομάδες του πρωταθλήματος. Ειδικά στην Ιερουσαλήμ κάθε φορά που παίζουν αντιμετωπίζουν συνθήκες κανονικού πολέμου, κυρίως κόντρα στην ακροδεξιά ομάδα της Μπεϊτάρ.
Η Μπεϊτάρ είναι ένα κλαμπ που αν βρισκόταν σε Ευρωπαϊκή χώρα δύσκολα θα είχε γεμάτες κερκίδες σε 2 ματς συνεχόμενα. Οι ρατσιστικές επιθέσεις όταν παίζουν κόντρα στην Μπνέι φτάνουν σε επίπεδα που θα έκαναν και τους οπαδούς της Λάτσιο να ντραπούν. Οι οπαδοί έχουν περάσει στο καταστατικό απαγόρευση ώστε ο σύλλογος να μην μπορεί να υπογράψει μαύρο, Άραβα ή μουσουλμάνο παίχτη. Στα παιχνίδια με τη Μπνέι η καφρίλα ξεπερνάει τα επίπεδα Σούπερ Λιγκ με πανό που γράφουν «Θάνατος στους Άραβες», «Θα εποικίσουμε το Γήπεδό σας» και «Οι Βόμβες μας να μη σας Αφήσουν να Φτιάξετε Ενδεκάδα». Οπαδοί της Μπεϊτάρ επίσης περνάνε από δίκη για τη δολοφονία δεκαεξάχρονου Άραβα οπαδού της Μπνέι πριν από μεταξύ τους ματς το 2014. Η Μπνέι όταν κέρδισε το κύπελλο του Ισραήλ το 2004 πέρασε στην πορεία του θριάμβου της έξω από το γήπεδο της Μπεϊτάρ, το Τέντι (!!) Στέντιουμ, επιδεικτικά.

Το μένος των εβραϊκών ομάδων κόντρα στην Μπνέι φτάνει σε τέτοιο σημείο που όταν ο παίχτης της Μπνέι, Αμπάς Σουάν, σκόραρε το 2006 στο 90’ κόντρα στην Ιρλανδία στα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας, οι Ισραηλίτες σε όλα τα υπόλοιπα γήπεδα σήκωναν πανό «Μη φοράς τη φανέλα της εθνικής. Δεν είσαι ένας από εμάς». Η Μπνέι αποτελεί κόκκινο πανί στο Ισραήλ διότι είναι η διέξοδος των Παλαιστινίων στο Εβραϊκό κατεστημένο. Τον Αύγουστο του 2014 δύο ποδοσφαιριστές από την ακαδημία της, Άραβες προφανώς, δολοφονήθηκαν με 10 σφαίρες από Ισραηλινούς στρατιώτες σε συνοριακό σταθμό, όπως πήγαιναν στην προπόνηση. Η δολοφονία συνέβη μόλις μία βδομάδα μετά από εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στην Μπεϊτάρ όπου οι οπαδοί της Μπνεί ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες. Η αντίδραση του Εβραϊκού κοινοβουλίου στα γεγονότα ήταν να καταδικάσει τη δολοφονία και να προτείνει την αποπομπή της Μπνέι από το πρωτάθλημα, επειδή σήκωσαν οι οπαδοί της παλαιστινιακές σημαίες.
Η Μπνέι προσπαθεί να κερδίσει το δικαίωμα στην ισονομία κάνοντας συνεχώς αναφορές και στέλνοντας επιστολές στην ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ. Η απάντηση που παίρνουν είναι ότι «τα προβλήματα στην περιοχή υπάρχουν εδώ και 60 χρόνια και δεν μπορούμε να τα λύσουμε εμείς». Η ΟΥΕΦΑ με τις καμπάνιες του «Νόου του Ρέισισμ», του «Κικ Ρέισισμ Άουτ οβ Φούτμπολ». Η Μπνέι, που καταφέρνει και κρατιέται στην πρώτη κατηγορία του Ισραήλ, τερματίζοντας συχνά στην πρώτη πεντάδα, έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη όλων των Παλαιστινίων διότι προσπαθεί να αγωνιστεί με άνισους όρους σε ένα πρωτάθλημα που όλοι οι άλλοι τη θεωρούν εχθρό και όχι αντίπαλο. Όσο υπερβολικό και αν είναι να μετρούν ως απώλεια του Παλαιστινιακού ποδοσφαίρου θανάτους πρώην παραγόντων, προπονητών και ποδοσφαιριστών από βομβαρδισμούς στη Γάζα οι Παλαιστίνιοι, τόσο λογικό είναι να ζητούν να παίζουν τα παιχνίδια ως ποδοσφαιριστές και να μην αντιμετωπίζονται σε όλη τη χώρα ως τρομοκράτες.



El Sombrero

Δεν υπάρχουν σχόλια: