Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Κωμιακή 2015... πίσω ολοταχώς

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την επανεκλογή της δημοτικής αρχής... Τα προβλήματα στην Τ.Κ. Κορωνίδας αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται. Η αδιαφορία, η ανευθυνότητα και η περιφρόνηση που δείχνει η Δημοτική Αρχή, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Δείχνει ότι έχει εγκαταλείψει το χωριό στην τύχη του... Δεν σκέπτονται οι διοικούντες (διοικητικό και τεχνικό επιτελείο) ότι στην Κορωνίδα έχουν επιλέξει να μείνουν κάποιοι άνθρωποι και ότι αυτοί τους στερούν, συνειδητά, βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωσή τους. Καθαριότητα και συγκοινωνία ανύπαρκτα, παραλίες, σε κακό χάλι, Τιμή ζώνης ακινήτων, τιμή νερού, ύδρευση οικισμών, τίποτα.. Όσο για τους αγροτικούς δρόμους ; Μετά από τρία χρόνια ο Δήμος διάθεσε 8 μεροκάματα για στρώσιμο αγροτικών δρόμων, για τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα που καλύπτει όλη την περιφέρεια της Κωμιακής. 8 μεροκάματα κοροϊδίας όπως τα λένε οι συγχωριανοί μου. Γιατί 600 άτομα δυστυχώς αδυνατούν να πάνε στα χωράφια τους για τις σπορές και τα ζώα τους. Κάποιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αμπέλια τους επειδή δεν μπορούσαν να τα καλλιεργήσουν. Ενώ όσοι χρησιμοποιούν το αγροτικό δίκτυο στην κατάσταση που βρίσκεται δεν γνωρίζουν σε τι κατάσταση θα γυρίσουν πίσω το αυτοκίνητο τους, αλλά… Φέτος μάλιστα οι Κωμιακίτες είχαμε την χαρά μας γιατί έβρεξε και θα κάναμε σπορές. Αλλά η δημοτική αρχή φρόντισε να μην έχουμε αυτή την δυνατότητα δίνοντας μας ακόμη μία οικονομική σφαλιάρα μέσα στην κρίση. Στην αδιαφορία και στην περιφρόνηση που εφαρμόζεται στην Κωμιακή προστίθεται και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής να ανταπεξέλθει σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα αν και έχουν περάσει 5 μήνες. Καιρικά φαινόμενα που στάθηκαν αιτία να κηρυχτεί η τοπική κοινότητα της Κορωνίδας σε έκτακτη ανάγκη. Ούτε αυτό όμως συγκίνησε την δημοτική αρχή. Η περιφέρεια έκανε ότι έπρεπε για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για της ζημιές που προκλήθηκαν στον Απόλλωνα για να γίνει ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση. Ο δήμος αδιαφόρησε πάλι και δεν έκανε τίποτα για την ασφάλεια των κατοίκων του Απόλλωνα και των υποδομών που βρίσκονται στην Λιμενική ζώνη. Για να δικαιολογήσουν την απραξία τους έλεγαν ότι θα έκαναν παράνομο έργο και φοβόταν ότι θα γίνει προσφυγή στην δικαιοσύνη και ότι θα έκαναν αδικήματα. Η περιφέρεια όμως αφού πέρασε η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για την αποκατάσταση ζημιών από έκτακτη ανάγκη , ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να κάνει τα απαραίτητα έργα και για τον λόγο αυτό είχε εγκρίνει και ανάλογη χρηματοδότηση. Τώρα να κάνει τα έργα που έπρεπε με χρηματοδότηση του Λιμενικού ταμείου. Μάλιστα τονίζει ότι έχει χρήματα το Λιμενικό Ταμείο και να κάνει έργο με δική του χρηματοδότηση. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Δημοτική αρχή και μέσα σε μία μόλις μέρα, με διαδικασίες και εργασίες εξπρές να κάνουν ένα έργο που για 5 μήνες το παρουσίαζαν βουνό. Άραγε έγινε τουλάχιστον σωστή δουλειά; ή έγινε ένα έργο, πρόχειρο, για τα μάτια του κόσμου;.
Στην Κωμιακή έγινε το Δεκέμβριο του 2014 μία κατολίσθηση σε κεντρικό δημοτικό πεζόδρομο, έχουν σταλεί από την κοινότητα κατ’ επανάληψη έγγραφα και αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου που αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει άμεσα έργο, για αποκατάσταση των ζημιών. Δυστυχώς όμως τίποτα. Μόνο ένα έγγραφο από την τεχνική υπηρεσία που μας αναφέρει ότι περιμένουν να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να γίνει ανάθεση του έργου. Σε εμένα είχε πει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος το Μάρτιο ότι η μελέτη είναι έτοιμη και το έργο θα γίνει άμεσα. Είναι ένας δρόμο με αρκετή κίνηση ατόμων και ζώων. Σε περίπτωση ατυχήματος τι θα λένε οι αρμόδιοι;;
Για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας ποιος θα ενδιαφερθεί; Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή δείχνει αδιαφορία για την Κωμιακή επειδή: ‘είναι από τα χωριά που δεν τους τιμούν και ιδιαίτερα με την ψήφο τους’, όπως έλεγαν κάποια στελέχη της .
Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Νάξου και μικρών Κυκλάδων τουλάχιστον να πάρει το θάρρος και να δηλώσει ανικανότητα στη λύση προβλημάτων ζωτικής σημασίας για την Τοπική Κοινότητα Κορωνίδας, ή που να απευθυνθούμε για ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματά μας;. Παράλληλα παραίτηση από τις οικονομικές απαιτήσεις των λογαριασμών. Έτσι μόνοι μας πλέον να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αξιοπρεπή επιβίωση στο χωριό που επιλέξαμε να ζήσουμε.

Κορωνίδα 24 Ιουνίου 2015
Αντώνης Χωριανόπουλος
Τοπικός Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: