Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

“O Γιάννης από την Αμαλιάδα και ο Χανς από το Ντίσελντορφ”

Πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Ροδιακή», Γάλλοι τουρίστες προσπάθησαν να μπουν στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου χωρίς να πληρώσουν, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το αντίτιμο εφόσον η χώρα τους δίνει φράγκα με το τσουβάλι στην Ελλάδα και ως εκ τούτου μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και λογαριασμό δεν δίνουν. Πάλι καλά δηλαδή που δεν απαίτησαν να πάρουν και το ναό της Αθηνάς που βρίσκεται στην Ακρόπολη της Λίνδου και να το βάλουν στο Λούβρο πρώτη μούρη στο Καβούρι. Προς το παρόν δηλαδή…
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, τουριστάκια, Γερμανοί καλτσωμένοι με παντούφλα, ενίσχυσαν τη ‘’βαριά βιομηχανία’’ της χώρας-τον τουρισμό- αρνούμενοι να πληρώσουν το λογαριασμό σε ταβέρνα του νησιού (δηλαδή μια χωριάτικη δια του 12 και μια μερίδα τζατζίκι και πολύ ψωμί για παπάρα μπας και στουμπώσουν. Καθότι, όπως πολύ σωστά μαντεύετε, η καλή τους Γερμανία μας δίνει λεφτά για τη ψυχή της μάνας της Μέρκελ, οπότε αφού φάνε και πιούνε μέχρι σκασμού, μπορούν να...

μας ρίξουν και ένα γαμησάκι για να χωνέψουν. Και οπωσδήποτε να έχουμε και τσιγάρα για τράκα).
Χτες εν τω μεταξύ, Βέλγος τουρίστας, εκεί που απολάμβανε τη θάλασσα, το κρασί και το κορίτσι του, σκέφτηκε να ψωνίσει στα Χανιά που διέμενε, προκειμένου να ενισχύσει την τοπική αγορά της πόλης. Μόνο που και αυτός με την σειρά του αποφάσισε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσειαφού η χώρα του δανείζει χρήματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς για εκείνον αλλά κυρίως για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, συνελήφθη και δεν μπόρεσε να χαρεί τις ντόπιες λιχουδιές της λεβεντογέννας Κρήτης, τα γκρίκ σούβλακος και τα τσολιαδάκια που απαλλοτρίωσε.
Αν βέβαια πήγαινε κανάς μαλάκας Ελληναράς να κλέψει πρέτσελ και λουκάνικα από τη Φρανκφούρτη, ουρλιάζοντας για τις απλήρωτες γερμανικές αποζημιώσεις, θα λύσσαγαν όλοι για τον μπουρτζόβλαχο που δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Αλλά αν το κάνει Βέλγος τσόγλανος από την Αμβέρσα, είναι διαφορετικό γιατί έχει περάσει και έναν Διαφωτισμό αν μη τι άλλο.
Γερμανός ψεκασμένος γοτθοτουρίστας τις προάλλες, καμάρωνε σαν σκερπάνι της Βεστφαλίας δίπλα από τους Εύζωνες στο Σύνταγμα, έχοντας κρεμάσει ταμπέλα στην μπλούζα του, παρακαλώντας να μην τον σκοτώσουμε επειδή είναι Γερμανός. (Περιττό να πω τι θα γραφόταν εντός της Ελληνικής επικράτειας αν Έλληνας τουρίστας έκανε το αντίστοιχο έξω από το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.)
Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Δεν είναι στο DNA του κλασσικού μαλάκα Έλληνα που για την κρίση, μετά από ώριμη σκέψη, που του μπόλιασε ο Πρετεντέρης στο υποσυνείδητο του, αποφάσισε ότι ένοχοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι τυροπιτάδες που δεν έκοβαν αποδείξεις. Είναι η παγκόσμια πρακτική ενός συστήματος που βρίσκει πλασματικούς ενόχους προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τους πραγματικούς.
Έξι χρόνια τώρα καλλιεργείται στο εξωτερικό, από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, η εικόνα του τεμπέλη, χαραμοφάη και σπάταλου Έλληνα που το μόνο που τον ένοιαζε τόσα χρόνια ήταν να χορεύει συρτάκι στην ακροθαλασσιά και να τρώει χταποδάκι με ουζάκι πληρωμένα από τον ιδρώτα του μέσου Ευρωπαίου φορολογούμενου, ο οποίος για άλλη μια φορά πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη για να σώσει το ηλιόλουστο αυτό ακρωτήρι. Και στην τελική μήπως και ο ήλιος είναι ένα προνόμιο των Ελλήνων που οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξανασκεφτούν αν θα μας επιτρέψουν να το απολαμβάνουμε;
Την εικόνα αυτή βέβαια την ενίσχυσαν οι ισχυρισμοί Παπανδρέου το 2010 διατρανώνοντας ότι είναι πρωθυπουργός μιας διεφθαρμένης χώρας και ακόμα πιο πριν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες του Αλογοσκούφη ότι κοροϊδέψαμε τους εταίρους μας προκειμένου να μπούμε στο ευρώ.
Πόσο αθώοι είναι τελικά αυτοί οι Ευρωπαίοι; Τους έπιασε μαλάκες ο Σημίτης.
Το ότι βέβαια αυτοί οι ίδιοι πρότειναν στον τότε πρωθυπουργό να απευθυνθεί στην περιβόητη Goldman Sachs προκειμένου να μαγειρέψουν τα στοιχεία μαζί και να φτιάξουν swaps με αποπληρωμή στο διηνεκές, είναι κάτι που δεν θα δώσουμε σημασία γιατί θα μας χαλάσει το όμορφο στερεότυπο του λαμόγιου Έλληνα που μας βοηθάει τόσο, προκειμένου να κατηγορήσουμε συλλήβδην έναν ολόκληρο λαό με μια εξοργιστική συλλογική ευθύνη ενοχής.
Πού πήγαν τα λεφτά που δάνεισαν οι καλοί Ευρωπαίοι στους Έλληνεςπου είναι βουτηγμένοι στη ρεμούλα και την απατεωνιά, είναι γνωστό πια (λεπτομέρειες εδώ) και δεν θα αναλωθούμε άλλο να εξηγούμε πώς μέσω της Ελλάδος επαναχρηματοδοτήθηκαν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες μετά το κράχ του 2008.
Το να είσαι μαλάκας και γραφικός δεν έχει σχέση με την εθνικότητα.
Το ίδιο μπετόστοκος μπορεί να είναι αυτός που αρνείται να πληρώσει στην Ακρόπολη γιατί τα μάρμαρα του ανήκουν, είτε έχει γεννηθεί στην Καρδίτσα είτε στο Ρότερνταμ.
Όσο απόγονος του Αριστοτέλη είναι ο Γιάννης από την Αμαλιάδα, άλλο τόσο απόγονος του Γκαίτε είναι ο Χάνς από τo Ντίσελντορφ.
Σημασία έχει τι πιστεύεις από αυτά που ακούς και αν η κριτική σου ικανότητα λειτουργεί ή έχει μαραζώσει σαν ολλανδική τουλίπα στον ελληνικό αυγουστιάτικο ήλιο.
Τα στερεότυπα πάντα λειτουργούν αμφίδρομα.
Όσο ο μέσος γερμανός είναι ναζί, ο μέσος άγγλος gay, o μέσος Σουηδός καταθλιπτικός και ούτω καθεξής, άλλο τόσο ο μέσος Έλληνας είναι τεμπέλης και κλέφτης.
Τα στερεότυπα είναι αστεία στα ανέκδοτα αλλά όχι στη ζωή.
Γιατί ξεκινάει με στερεότυπα και συνεχίζει με μια φασιστική θεώρηση για λαούς ανίκανους και πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Καλό καλοκαίρι Χανς.
Καλό χειμώνα Γιάννη.


Νόστιμον ήμαρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: