Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Κατάδυση στο ναυάγιο του φορτηγού πλοίου ''Μαριάννα'' στην Νάξο

Κατασκευασμένο σε Ολλανδικά ναυπηγεία το 1961 αγοράστηκε το 1980 από Έλληνες εφοπλιστές και μετονομάστηκε σε ''Μαριάννα''. Φορτηγό πλοίο μήκους 91 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων...

Στις 24 Ιουλίου 1981 το ''Μαριάννα'' απέπλευσε από Ερυθρά θάλασσα προς Πειραιά φορτωμένο εμπορεύματα. Στο στενό μεταξύ Πάρου και Νάξου προσέκρουσε στον ύφαλο που ονομάζεται Αμαρας, όπου και παρέμεινε μισοβυθισμένο με την πλώρη έξω από το νερό.
Για αρκετό καιρό παρέμεινε σε αυτήν την κατάσταση ,μέχρι που αποφασίστηκε η ολική του βύθιση με ελεγχόμενη έκρηξη της πλώρης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας .
Το βαθύτερο σημείο βρίσκεται στα 24 μέτρα και είναι το σημείο της πρύμνης που ακουμπά στον βυθό με το εντυπωσιακό πέρασμα από το πηδάλιο του πλοίου και την απουσία της προπέλας του.
Το ρηχότερο σημείο είναι ο γερανός του πλοίου που βρίσκεται περίπου μισό μέτρο πάνω
από την επιφάνεια της θάλασσας ,απ όπου και μπορούμε να ξεκινήσουμε την κάθοδο μας προς το βυθό
Το πλοίο αποτελεί πλέον έναν τεχνητό ύφαλο συνέχεια του φυσικού που υπάρχει εκεί και έχει καλυφτεί όλο από θαλάσσιους οργανισμούς, κοπάδια από μαγιάτικα κάνουν συχνές επισκέψεις ,ενώ δεν αποκλείεται να συναντήσετε και λουτσους να περιφέρονται του πλοίου.
Μόνιμοι κάτοικοι του οι τεράστιοι σκάροι ,οι σαργοί ,πληθώρα γυμνοβραγχιων με εντυπωσιακούς χρωματισμούς ,ενώ εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από το εσωτερικό του ναυαγίου με τα φωτισμένα μπλε από το εξωτερικό φυσικό φως φινιστρίνια που μπορούμε να τις απολαύσουμε απλά κοιτώντας από τις πόρτες που είναι ορθάνοιχτες.
Εκπληκτικά και τα περάσματα από τους πλαϊνούς διαδρόμους του πλοίου ,κάνοντας τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν να ταξιδεύει με το πλοίο, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο.
Όρθια και επιβλητική η γέφυρα του πλοίου ,προσελκύει το μάτι του υποβρύχιου επισκέπτη και πυροδοτεί τα φλας των φωτογράφων για λήψεις με φόντο την επιφάνεια.
Εντυπωσιακές είναι και οι δυο κολώνες από τον γερανό του πλοίου που στέκονται όρθιες σαν γίγαντες που προστατεύουν το κουφάρι του πλοίου.
Η κατάδυση πραγματοποιήθηκε με το καταδυτικό κέντρο http://www.bluefindivers.gr/


 
 Με φόντο το μπλέ διαφορα τμήματα του ναυαγισμένου πλοίου ''Μαριάννα''








Λούτσος Sphyraena sphyraena




Λούτσος Sphyraena sphyraena ,περιεργαζεται τα παράξενα ''όντα '' που εισεβαλαν στον χώρο του


Γυμνοβραγχια flabellina βρισκονται σχεδόν σε ολα τα σημεία του ναυαγίου, ειδικότερα εκεί που το ρεύμα ειναι δυνατό


Απο τα πιό εντυπωσιακά σημεία του ναυαγίου ,τα πλαινά περασματα σους εξωτερικούς του διαδρομους



















Κάθε αεραγωγός του πλοίου κρύβει εκπλήξεις για τον αυτοδύτη επισκέπτη με καθε άναμα του φακού στο εσωτερικό του















Σκάρος,ενας απο τους πολλούς μόνιμους κατοίκους του ναυαγίου ''Μαριάννα''
























Kostas Ladas

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΕΥΓΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΒΟΥΤΙΑ.....ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΠΙΘΑΝΟΙ......!!!!