Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η Ναξιακή παροικία στη Κωνσταντινούπολη το 1953 και η προσφορά της στην Απείρανθο

Είναι γνωστή η μετανάστευση πολλών Ναξίων και κυρίως γυναικών προς τη Κωνσταντινούπολή κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Οι περισσότερες πήγαν ως παραμάνες στην Κωνσταντινούπολη, πολλές γύρισαν πίσω, αρκετές όμως...
παντρεύτηκαν εκεί έκαναν οικογένεια και κάποιες τράβηξαν εκεί και τα αδέρφια τους με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια αξιόλογη Ναξιακή παροικία στη Πόλη. Το 1953 η εφημερίδα Ναξιακό Μέλλον προσπαθώντας τόσο να ενημερώνεται από την Κωνσταντινούπολη όσο και να ενημερώνει τους εκεί Ναξιώτες βρήκε μόνιμο ανταποκριτή εκεί. Αυτός ήταν ο Βασίλειος Τσάνης του οποίου η μητέρα ήταν η Διαλεχτή Κατσουρού του Νικολάου από την Απείρανθο.
Μερικοί από τους Ναξίους παροίκους που κατέγραψε η εφημερίδα ήταν:
Ιωάννης Γ. Σκευοφύλαξ, εγκατεστημένος στην Πόλη από το 1908. Το 1913 σε επίσκεψή του στην Αθήνα γνώρισε και παντρεύτηκε την επίσης Απεραθίτισσα Μαρίκα Δημ. Γλέζου με την οποία εγκαταστάθηκαν στο Πέρα της Πόλης. Ο κ. Σκευοφύλακας είναι τμηματάρχης της Οθωμανικής Τράπεζας.

Βασίλειος Τσανής

Μαρία Πετρίδου , εγκαταστάθηκε στην Πόλη το 1918 μαζί με την αδελφή της Ιουλία. Η μητέρα τους ήταν το γένος Χάλκου από τον Δανακό. Η κ. Πετρίδου είναι οδοντίατρος.
Μιχάλης Αναματερός, από την Απείρανθο, είναι διευθυντής του ξενοδοχείου PARK OTEL. Γεννήθηκε στην Πόλη το 1903 και έχει όνειρο να επισκεφθεί τη Νάξο.
Μαρίκα Αποστολίδου, το γένος Γεωργίου Βουγιούκα από την Απείρανθο.
Κώστας Αναματερός, γεννήθηκε στην Πόλη το 1909 και διατηρεί κατάστημα υποδημάτων στο Πέρα με τον αδερφό του Μιχάλη Αναματερό επίσης γεννημένο στην Πόλη το 1908.
Απόστολος Βελισσαρίου, κατάγεται από την Σύρο αλλά είναι παντρεμένος με τη Μαρίκα Μαζακοπούλου το γένος Δέτση από την Απείρανθο. Ο κ. Βελισσαρίου διατηρεί κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Γαλατά.
Σ. Δανουλάκη, το γένος Χατζηπέτρου από την Απείρανθο, είναι μεγάλη σε ηλικία, ήρθε στην Πόλη το 1893 όπου γνώρισε τον σύζυγό της καταγόμενο από την Χίο.
Κούλα Σιγούρα, το γένος Βασιλείου Δούκη από το Φιλότι. Ήρθε στην Πόλη το 1912 όπου και παντρεύτηκε τον Δημητρό από την Ήπειρο και απέκτησαν δύο γιους τον Γιώργο και τον Χριστόφορο. Ο σύζυγος της είναι ιδιοκτήτες του μεγάλου εμπορικού ατμοπλίου ΤΑΞΙΜ.
Μαρίκα Βρέστα, το γένος Λιαούρη από το Φιλότι, ήρθε στην Πόλη το 1908 και το 1928 παντρεύτηκε τον Ματθαίο Βρέστα από την Ήπειρο.
Διαλεχτή Παπαδοπούλου, το γένος Φλώρου Γλέζου από την Απείρανθο, ήρθε στη Πόλη το 1923 όπου και παντρεύτηκε τον Γρηγόριο Παπαδόπουλο ο οποίος διατηρεί παντοπωλείο, έχουν αποκτήσει δύο γιούς τον Νίκο και τον Βασίλη.

Παναγία Απεραθίτισσα 1954

ΕΙΣΦΟΡΑΙ ΝΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ
Με την ευγενή φροντίδα της κ. Μαρίνας Ιω. Σκευοφύλακος , το γένος Δ. Γλέζου , συγκεντρώθηκαν και απεστάλησαν στην Απείρανθο οι κάτωθι εισφορές Ναξίων της Πόλεως για την επισκευή του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Ελληνικό Προξενείο 50 λίρες
Οικ. Ιω. Σκευοφύλακος 27,5 λίρες
Σοφία Τούρκ, το γένος Δ. Καραπάτη 10 λίρες
Διαλεχτή Πρωτονοταρίου , Μαρίκα Ζηταλή το γένος Γ. Ζαφείρη 5 λίρες
Μαρίκα Βελισσαρίου 10 λίρες
Ευγενία Στρ. Ηλιάδου 10 λίρες
Ουρανία Σπανοπούλου 5 λίρες
Στυλιανή Τόμπρου, το γένος Καραπάτη 5 λίρες
Σουζάνα Τσαφοπούλου, κόρη Σοφίας Μαμίδη 10 λίρες
Κώστας Αναματερός 15 λίρες
Καλλιόπη Παπαϊωάννου το γένος Σκευοφύλακος 10 λίρες
Επιτροπή Αγ. Ιωάννου Χίων 30 λίρες
Κα Κονταξή 10 λίρες
Κα Βασιλειάδου 2,5 λίρες
Κα Καστελάνου (μητέρα κ. Βασιλειάδου) 5 λίρες
Διαλεκτή Τσάνη το γένος Ν. Κατσουρού 5 λίρες
Καλλιόπη Παππά 5 λίρες
Ειρήνη Διαμαντοπούλου το γένος Νικ. Νανούρη 10 λίρες
Νικόλαος Δέτσης 3 λίρες
Όλγα Καναγκίνη το γένος Ναυπλιώτου 2,5 λίρες
Αλεξάνδρα Χατζοπούλου 2,5 λίρες
Μιχάλης Αναματερός 20 λίρες
Δημ. Αναστ. Πρωτοπαπαδάκης 20 λίρες
Γεώργιος Ρούσσος 10 λίρες
Νικόλαος Λιαγούρης 2 λίρες
Μαρίκα Ιω. Αποστολίδου, το γένος Γ. Μπουγιούκα 5 λίρες

Σύνολο 300 λίρες Τουρκίας = 1500 δραχμές περίπου.




Οι πληροφορίες είναι από την εφημερίδα Ναξιακό Μέλλον.
Επιμέλεια – αντιγραφή Ελένη Ι. Σοϊλέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: