Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Νάξου οργανώνει την παράσταση του θεατρικού έργου «Βρωμιά» την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 8.30 μμ στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό-πολιτικό χώρο «Αντιμάμαλο», κοντά στην πλατεία Πρωτοδικείου, στην οδό Κωμιακής

Πρόκειται για ένα αντιρατσιστικό έργο που αντλεί την επικαιρότητά του στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, από τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών τα οποία καταφθάνουν συνεχώς, δημιουργώντας νέες συνθήκες και αντιμετωπίζοντας άλλοτε την κοινωνική αλληλεγγύη και άλλοτε τον απροκάλυπτο ρατσισμό και τον αποκλεισμό.
Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα για τη δεύτερη περίπτωση είναι η απάνθρωπη φασιστική στάση λίγων κατοίκων ορισμένων περιοχών που αντέδρασαν με σκαιό τρόπο στην προσέλευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Η απροκάλυπτα αυτή ρατσιστική και μισάνθρωπη στάση επιδιώκει να στερήσει από μικρά παιδιά και εφήβους την πρόσβαση στη γνώση και την κοινωνικοποίηση –έπειτα μάλιστα από την οδύνη του ξεριζωμού και των απωλειών που έχουν βιώσει λόγω των πολέμων και της φτώχειας.
Από την άλλη πλευρά, μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας έχουν...

εκδηλώσει τη στήριξη στους κατατρεγμένους έμπρακτα, προσφέροντας από το υστέρημά τους τρόφιμα, ρουχισμό και φάρμακα, ενώ πολλές δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες -μετανάστες στήθηκαν από τον κόσμο του αγώνα. Δομές που έχουν δεχτεί τόσο τις κατασταλτικές επιχειρήσεις του κράτους (καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη) όσο και τις φασιστικές επιθέσεις των θρασύδειλων αποβρασμάτων που πρεσβεύουν το μίσος και την ανελευθερία.
Καλούμαστε λοιπόν, σαν κοινωνία να αποφασίσουμε σήμερα αν στεκόμαστε στην πλευρά των καταπιεσμένων και των κατατρεγμένων ή με την πλευρά των ισχυρών που μας εκμεταλλεύονται και μας καταπιέζουν, που επιβάλλουν σε όλους μας τις πολιτικές της φτώχειας, της αναξιοπρέπειας και , όταν τους εξυπηρετεί, των πολέμων.
Η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Νάξου σαν συνέχεια στις δράσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που είχε πραγματοποιήσει την προηγούμενη περίοδο με εκδηλώσεις, συζητήσεις και συλλογές τροφίμων σας καλεί στην αντιρατσιστική – αντιφασιστική παράσταση την Παρασκευή.

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου

Περισσότερα για το έργο και τους συντελεστές του παραθέτουμε στο παρακάτω απόσπασμα που έχει εκδοθεί από τη Θεατρική Ομάδα 231.
……

«Η Βρωμιά»
Το Έργο
Το έργο γράφτηκε από τον Robert Schneider τo 1991 στην Αυστρία. Ρατσιστικές επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών, βρίσκονταν σε έξαρση εκεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η «Βρομιά» εκτός από ένα συγκλονιστικό αντιρατσιστικό κείμενο, αποτελεί μια αποκαλυπτική εξομολόγηση, για τη μοναξιά, το θυμό, το φόβο και το οδυνηρό αίσθημα ματαίωσης κάθε ανθρώπου που βιώνει το περιθώριο και τον αποκλεισμό
Ο Σαντ είναι από το Ιράκ. Λιποτάκτησε από τον πόλεμο και βρέθηκε στην Ευρώπη που ονειρευόταν. Μικρός πίστευε πως μπορούσε να αγγίξει τα αστέρια, όμως στην Ευρώπη του 1991 όπου και γράφτηκε το έργο, βιώνει το περιθώριο και τον αποκλεισμό. Ο Σαντ διηγείται μια ιστορία που έχει γραφτεί και θα συνεχίζει να γράφεται όσο κοινωνικές ανισότητες και πόλεμοι δημιουργούν περιθώρια όπου μετά βίας ζουν και αναπνέουν οι άνθρωποι.
Ο Σαντ δεν είναι ο μόνος και δεν είναι μόνο μετανάστης και μια θεατρική παράσταση δεν μπορεί, παρά να είναι μόνο η αρχή ενός διαλόγου. Κοινοί αγώνες, αλληλεγγύη, αγάπη, μας οδηγούν στο ξέφωτο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γιατί μόνο εκεί αναπνέουν οι άνθρωποι.

Η παράσταση
Η παράσταση, ξεκίνησε το ταξίδι της τον Μάρτιο του 2015 στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, συνέχισε στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ για δέκα παραστάσεις και μετά πήρε τους δρόμους...Παρουσιάστηκε σε κοινωνικούς ανεξάρτητους χώρους, κινήσεις αλληλεγγύης, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και φεστιβαλ, στήριξε και θα στηρίζει ανεξάρτητες δράσεις αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες, κινήσεις πολιτών, συνεργατικά καφενεία κ.α. Η Είσοδος είναι ελεύθερη και η οικονομική συνεισφορά προαιρετική και καλοδεχούμενη.

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Ερμηνεία: Γιώργος Μοσκιού . Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Βίβιαν Κραββαρίτη. Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια/παραγωγή Oμάδα σελίδα 231 . Διάρκεια: 60 λεπτά

Η ομάδα
Η ομάδα θεάτρου σελίδα 231 είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ανεξάρτητη θεατρική ομάδα. Ιδρύθηκε το 2011. Eμπνεύστηκε από την αγάπη και την ανάγκη για καλλιτεχνική πράξη, έκφραση και δημιουργική συνδιαλλαγή. Μακριά από κάθε λογική "αυθεντίας", η ομάδα διαρκώς αναζητάει τρόπους επικοινωνίας - δημιουργίας - συνεργασίας - διαλόγου τόσο του ίδιου του έργου με την κοινωνία, όσο και του τρόπου αυτοοργάνωσης διαχείρισης και λειτουργίας της θεατρικής ομάδας ως μέρος του κοινωνικού συνόλου. Είμαστε ακόμη στην αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: