Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ευχαριστήρια επιστολή προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ

Θα ήθελα να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τον Δήμαρχο κ. Μανόλη Μαργαρίτη και τον Πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κ. Γιάννη Τσολάκη,για την πολύτιμη υποστήριξη και συμβολή τους στη διοργάνωση και την επιτυχία του Θερινού Σχολείου Ιστορικής Γλωσσολογίας (“2016 Old and Middle English Summer School”, 18-29 Ιουλίου 2016),τόσο προσωπικά όσο και...
εκ μέρους όλων των συνδιοργανωτών, της Καθηγήτριας Elly van Gelderen (Arizona State University, ΗΠΑ) και του Καθηγητή Alexander Bergs (University of Osnabrück, Γερμανία), των υπόλοιπων διδασκόντων (της Καθηγήτριας Donka Minkova (UCLA, ΗΠΑ) και της Καθηγήτριας Olga Fischer (University of Amsterdam, Ολλανδία), και όλων των φοιτητών. Θα θέλαμε, επίσης,να ευχαριστήσουμε εγκάρδια όλο το προσωπικό του Δήμου και του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, την κοινότητα των Τριπόδων, όπου διέμεναν οι περισσότεροι φοιτητές, καθώς και όλους τους κατοίκους του νησιού για τη ζεστή φιλοξενία. 
Είχαμε τη μεγάλη χαρά να μας παραχωρήσει ο Δήμος και το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ τη Σχολή των Ουρσουλινών, που αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή των μαθημάτων του Θερινού Σχολείου και του Θεματικού Εργαστηρίου Ιστορικής Γλωσσολογίας,όπως επεσήμαναν οι καθηγητές και οι 40 φοιτητές από 10 διαφορετικές χώρες (από ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια) που συμμετείχαν στις επιστημονικές και διδακτικές δραστηριότητες. Εξίσου σημαντική για την επιτυχία του Θερινού Σχολείου ήταν η φιλοξενία μας στον Ξενώνα των Τριπόδων, όπου διέμειναν οι περισσότεροι φοιτητές. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο και το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ για την παραχώρηση των δύο υπέροχων αυτών χώρων, χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση του Θερινού Σχολείου. Οφείλουμε πολλές ευχαριστίες ιδιαίτερα στον κ. Γιάννη Τσολάκη, πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, ο οποίος στάθηκε πολύτιμος αρωγός σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου αλλά και κατά τη διάρκεια της πολύμηνης προετοιμασίας του, έδειξε ένθερμο ενδιαφέρον και συμμετείχε προσωπικά στην επιτυχία του σχολείου. Ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, σε όλους τους εργαζόμενους στον Ξενώνα των Τριπόδων και στη Σχολή των Ουρσουλινών, και ιδιαίτερα στον κ. Κώστα Παγώνη.
Με τη βοήθεια του Δήμου και του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ οργανώθηκαν ξεναγήσειςστο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Κάστρο της Χώρας, οι οποίες έφεραν τους συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο κοντά στην ιστορία του νησιού και τον κυκλαδικό πολιτισμό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι καθηγητές και οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων του σχολείου, να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου, με εκδρομές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους που οργανώσαμε στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου. Εξερεύνησαν το νησί και ενθουσιάστηκαν με τα παραδοσιακά εδέσματακαι τις παραλίες, τα ορεινά χωριά και τα μονοπάτια, την ποικιλία στην διασκέδαση. Έγραψαν τις εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας «τον παράδεισο της Νάξου», και εξέφρασαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν. Η επιτυχία και η αποδοχή του Θερινού Σχολείου από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα μάς κάνει να ευελπιστούμε ότι το Θερινό Σχολείο του 2016 αποτελεί μόνο την αρχή ενός θεσμού που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Ευχόμαστε το όμορφο νησί της Νάξου να μας φιλοξενήσει ξανά και να μας δοθεί η ευκαιρία να φέρουμε τη γλωσσολογία πιο κοντά στην τοπική κοινωνία, διευρύνοντας τις δραστηριότητές μας.



Δρ. Νικόλαος Λαβίδας,
Επίκουρος Καθηγητής
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: