Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Αγία Αικατερίνη, η εκκλησία ενός γιατρού της Απειράνθου

Ο γιατρός Μιχάλης Μαντζουράνης ήταν γιατρός στην Απείρανθο για πάνω από 55 χρόνια, ήταν γιατρός των σμυριδεργατών αλλά και γιατρός στην περίοδο της Κατοχής βοηθώντας πολύ κόσμο τόσο στην Απείρανθο όσο και στην Κόρωνο. Στη μνήμη της γυναίκας του Αικατερίνης έχτισε το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης στην Απείρανθο στη θέση παλαιότερης εκκλησίας κατεστραμμένης από το 1850.
Διαβάζουμε σχετικά στο Ναξιακό μέλλον το Δεκέμβριο του 1970:
‘’ Τι πρέπει να πούμε για τον γιατρό Μιχάλη Μαντζουράνη, ο οποίος έχτισε πράγματι μια εκκλησία; Εκτός φυσικά από τα πολλαπλά και ποικίλα καλά, τα οποία προσέφερε στους συγχωριανούς του, στο διάστημα των 55 και πλέον χρόνων που τους υπηρέτησε πιστά και ειλικρινά.
Και τώρα στα ογδόντα τρία χρόνια του, ύστερα από τον Ταξιάρχη του Αβρυλά, δημιούργησε μια νέα εκκλησία από τα θεμέλια. Ανοικοδόμησε εξ ολοκλήρου με δικές του πάλι δαπάνες, την ολοσχερώς κατεστραμμένη από...

100 και πλέον χρόνων, εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, δίπλα ακριβώς στη Θεοσκέπαστη. Έφτιαξε εικόνες από αγιογράφο του Αγίου όρους, πολυτελέστατα καντήλια, μαρμάρινα σκαλοπάτια, υψηλό και επιβλητικό καμπαναριό.


Και το συγκινητικότερο; Την Αγία Αικατερίνη την έχτισε ο γιατρός στη μνήμη της συζύγου του Κατερίνας. Η Αγία Αικατερίνη ανακαινίστηκε στις 2 Νοεμβρίου 1970 από τον μητροπολίτη Παροναξίας και τον εφημέριο της Απειράνθου παπα Γιάννη.
Όταν θα χτυπά η καμπάνα της Αγίας Αικατερίνης το χωριό θα γεμίζει από τη θύμηση του γιατρού και της γυναίκας του Κατερίνας. ‘’




επιμέλεια φωτογραφίες Ελένη Ι. Σοϊλέ

Δεν υπάρχουν σχόλια: