Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Ένας Ναξιώτης στην κορυφή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (video)

Ο Χρύσανθος Δελλαρόκας, η Chris Dellarocas όπως είναι γνωστός στην Αμερική, είναι καθηγητής του τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων και διευθυντής των πρωτοβουλιών Ψηφιακής Μάθησης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Κατάγεται από τη Νάξο, μεγάλωσε στην Αθήνα και μετακόμισε στις ΗΠΑ στα 22 του χρόνια. Έχει διδακτορικό δίπλωμα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στην επιστήμη των υπολογιστών.
Ο Χρύσανθος Δελλαρόκας είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο...
έγκριτους μελετητές στους τομείς της διαδικτυακής φήμης, τις διασπαστικές επιδράσεις των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τη συλλογική νοημοσύνη και των social media. Είναι μέλος της αρχισυντακτικής ομάδας του Management Science και του Information Systems Research, τα οποία θεωρούνται κορυφαίες επιστημονικές εκδόσεις στον τομέα των Πληροφοριακών Συστημάτων. Κατέχει 9 πατέντες, ενώ είναι συνιδρυτής και σύμβουλος σε εταιρείες του τεχνολογικού τομέα.
Τον Οκτώβριο του 2013, ο Χρύσανθος Δελλαρόκας ήρθε στην Αθήνα για να μιλήσει στο TEDxAcademy με θέμα: "Reinventing the University" (Επανεφευρίσκοντας το Πανεπιστήμιο).
Δείτε ΕΔΩ το video με δηλώσεις του Χρύσανθου Δελλαρόκα στο HuffPost Greece (με Ελληνικούς υπότιτλους)
Στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων ο Ναξιώτης επιστήμονας αναφέρθηκε στη δική του σχέση με την τεχνολογία, το "δυσκολότερο βήμα" αλλά και σε αυτό που περισσότερο του αρέσει στη δουλειά του...

Η σχέση του με την τεχνολογία
Η τεχνολογία με ενδιέφερε από παιδί. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του '80, ανήκα στις πρώτες γενιές που γνώρισαν τους υπολογιστές. Έβγαλα τα πρώτα μου χρήματα πουλώντας μια έκδοση Pac-Man που είχα φτιάξει για υπολογιστή. Σπούδασα Πληροφορική στο Πολυτεχνείο και μετά ήρθα στην Αμερική. Δεν περίμενα ότι καθώς μεγάλωνα, δεν θα με ενδιέφερε τόσο η ίδια η τεχνολογία αλλά ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία αλλάζει τους οργανισμούς και την κοινωνία.

Η σχέση τεχνολογίας-εκπαίδευσης
Η ανώτατη εκπαίδευση έχει εισέλθει σε μια περίοδο μεταμόρφωσης και πειραματισμού. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες τα δίδακτρα αυξάνονται πάνω από όσο μπορούν να αντέξουν οι περισσότερες οικογένειες και όλο και περισσότερο, ο τρόπος εκπαίδευσης δεν είναι συμβατός με τις ανάγκες της εποχής μας. Τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι ακόμη στην εποχή της βιομηχανίας, ενώ ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο
Το δυσκολότερο βήμα είναι να πείσεις έναν παραδοσιακό και συντηρητικό οργανισμό όπως το πανεπιστήμιο να αλλάξει. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν αλλάξει εδώ και χρόνια και οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν αισθάνονται ότι πρέπει να αλλάξουν τουλάχιστον μέχρι να είναι πολύ αργά.

Αυτός που αγαπάει στη δουλειά του
Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη δουλειά μου είναι η διαδικασία της δημιουργίας νέων ιδεών ή της ανάπτυξης μιας προϋπάρχουσας ιδέας. Το επάγγελμα του καθηγητή σε 10 ή 20 χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Θα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά, ευγενή και αξιόλογα επαγγέλματα αλλά θα είναι διαφορετικό. Αν θέλεις να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή πορεία σήμερα, πρέπει να είσαι έτοιμος για την αλλαγή.
Δημοσίευση σχολίου