Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Ομοιώματα παραδοσιακών τύπων πλοίων

(Πολύ καλή η ανανεωμένη σελίδα του Μάρκου Παντελιά, σύγχρονη και λειτουργική του ευχόμαστε καλοτάξιδη)!
Η παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη και η ναυσιπλοϊα, που για αιώνες ως ισχυροί πυλώνες στήριζαν την εθνική οικονομία, σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς του λαϊκού μας πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτός ο τεράστιος πλούτος, με το πέρασμα του χρόνου, ξεθωριάζει και χάνεται. Ολη η γνώση και οι εμπειρίες των παραδοσιακών καραβομαραγκών, που τις μετέφεραν ως επτασφράγιστα μυστικά από πατέρα σε γιό, σχεδόν έχει ξεχαστεί...


Η Ανατολική Μεσόγειος με τις ατέλειωτες ακτογραμμές, νησιά και βραχονησίδες, είναι ο χώρος όπου ευδοκίμησε και μεγαλούργησε η παραδοσιακή ξυλοναυπηγική. Σ΄ αυτό συνέβαλε το ήπιο κλίμα, χάρη στη διαύγεια που επικρατεί τις περισσότρες μέρες του χρόνου και που πολλές φορές τα νησιά είναι ορατά μεταξύ τους. Συνέβαλε επίσης η αλματώδης ανάπτυξη του εμπορίου και η στενή συνεργασία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, με την παράλληλη άνθιση των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Ετσι οι καραβομαραγκοί βελτιώνουν τις τεχνικές τους και τα εργαλεία, που πολλές φορές έφτιαχναν οι ίδιοι, κατακτώντας υψηλότερα επίπεδα ναυπηγικής τεχνολογίας, κατασκεύασαν μοναδικά ναυπηγήματα, που ακόμη και σήμερα προκαλούν ενδιαφέρον και θαυμασμό. Είναι αυτονόητο πως οποιαδήποτε διάκριση της ναυπηγικής τέχνης , εθνοτική, φυλετική ή οποιαδήποτε άλλη είναι εκτός πραγματικότητας, δεδομένου ότι έναν τύπο πλοίου μιάς περιοχής, τον συναντάμε με τα ίδια τεχνικά και αισθητικά χαρακτηριστικά σε άλλη περιοχή τς Ανατολικής Μεσογείου.

Σε μιά προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης, ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να γίνει βήμα και πλατφόρμα συζήτησης, όπου σταδιακά θα προβληθούν μελέτες,έρευνες κλπ σε θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο αυτό. Ακόμη θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι σχεδιασμού και κατσκευής των παραδοσιακών καραβομαραγκών, οι μέθοδοι υπολογισμού του εξαρτισμού των παραδοσιακών αρμδούρων, καθώς και οι μέθοδοι σχεδιασμού και κατασκευής ομοίωμάτων πλοίων.


Καραβόσκαρο (με στευρώσεις)


Γκάγκαλης

Δημοσίευση σχολίου