Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Κίνημα υπέρ του τουριστικού μποϊκοτάζ σε Νάξο και Ίο μέχρι να βρεθούν οι ένοχοι

Μαθαίνω πως στην Νάξο και την Ίο σκοτώνουν θαλάσσιες χελώνες και φώκιες, φαντάζομαι πως τίποτα ζημιές σε δίχτυα θα έκαναν και είπαν να θανατώσουν 7 ζώα εκ των οποίων κάποια δι' αποκεφαλισμού. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν κάποιος πληρώνεται για να θανατώσει κάποιο ζώο, για να εισπράξει την πληρωμή με το κομμάτι. Δεν ξέρω και δε με νοιάζει αν δε φταίνε τα νησιά και οι κάτοικοι. Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις βρωμάει συγκάλυψη. Ακριβώς επειδή τα ζώα κάνουν ζημιές σε δίχτυα, κάποιοι τα βγάζουν σε επικήρυξη. Ε, λοιπόν εγώ προσωπικά θα επικηρύξω τα κτήνη που σκότωσαν μέλη προστατευόμενου είδους και μέχρι να βρεθούν θα τρέξω καμπάνια στα σόσιαλ μήντια με σκοπό το τουριστικό μποϋκοτάζ στα συγκεκριμένα νησιά. Όταν βρεθούν δικαστούν και καταδικαστούν θα την κατεβάσω...

Αυτά."


Τι λέει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί από το 1994, συμβάλλοντας κάθε χρόνο στην προστασία των θαλασσίων χελωνών. Συγκεκριμένα περισσότερες από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες ετησίως περιθάλπονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, με τις ανάγκες για περίθαλψη συνεχώς να αυξάνονται! Επιπλέον, περίπου 600 εκθαλασσώσεις χελωνών καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Οι χελώνες που χρήζουν περίθαλψης έχουν συχνά τραυματιστεί από την εμπλοκή τους με αλιευτικά εργαλεία – αγκίστρια, πετονιές, κλπ. Δυστυχώς η δεύτερη συχνότερη αιτία τραυματισμού ή θανάτωσης των προστατευόμενων αυτών ζώων είναι η σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια! Δηλαδή κάποιοι συνάνθρωποί μας ηθελημένα τραυματίζουν ή σκοτώνουν αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε το θαλάσσιο περιβάλλον. Από τις περιπτώσεις σκόπιμων θανατώσεων ή τραυματισμών, όχι μόνο θαλάσσιων χελωνών αλλά και άλλων ζώων, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αλλά κυρίως η έλλειψη οικολογικής συνείδησης ορισμένων συνανθρώπων μας.
Δυστυχώς, τους τελευταίους δύο μήνες, όπως μας έχουν ενημερώσει τόσο το Λιμεναρχείο όσο και ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, έχουν εντοπιστεί δέκα νεκρές αποκεφαλισμένες θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή της Νάξου. Πιστεύουμε πως το ποσοστό των νεκρών χελωνών χωρίς κεφάλι στην ίδια περιοχή (παραλία Πλάκας) είναι αρκετά μεγάλο για να είναι σύμπτωση. Ακόμη, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που στάλθηκαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ (συνημμένο αρχείο) δεν φαίνεται να υπάρχει προχωρημένη σήψη στις περισσότερες των περιπτώσεων, που να δικαιολογεί την έλλειψη κεφαλιού. Επομένως, σε συνέχεια του θλιβερού περιστατικού που έγινε την θερινή περίοδο 2016, όπου εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα δεμένη με τσιμέντο ώστε να μην μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει, η σκόπιμη θανάτωση θαλασσίων χελωνών δείχνει να έχει εξελιχθεί στον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό των ζώων.
Για την εξάλειψη αυτών των πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον. Ζητούμε λοιπόν την βοήθειά σας! Οποιαδήποτε πληροφορία έχετε, θα βοηθήσει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας και τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου που εντόπισαν τα ζώα καθώς και το Λιμεναρχείο Νάξου. Αν γνωρίζετε κάτι για τα περιστατικά, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Νάξου (τηλ.:2285022300) ή με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.:2108944444, 6941511511)

Πληροφορίες: Παύλος Τσάρος, Υπεύθυνος Περίθαλψης και Δικτύου Διάσωσης – τηλ.: 2108944444
Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης – τηλ.: 6944929622




Δεν υπάρχουν σχόλια: