Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Επανάσταση στην Αίγυπτο


Πρωτοφανή επεισόδια σημειώνονται συνεχώς στην Αίγυπτο με την κατάσταση να έχει ξεφύγει εντελώς, απόρροια της οργής του λαού απέναντι στην κυβέρνηση. Πλέον μπορούμε να μιλάμε ξεκάθαρα για επανάσταση. Δεκάδες εκτιμάται πως είναι οι νεκροί από τα βίαια επεισόδια που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο. Πυρά ακούγονται και το Σάββατο στο κέντρο του Καΐρου, καθώς εκατοντάδες Αιγύπτιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στην αδιάλλακτη στάση του Χόσνι Μουμπάρακ να μην παραιτηθεί αλλά απλώς να ανασχηματιστεί.
Ο Χ.Μουμπάρακ αποφάσισε μάλιστα, για πρώτη φορά στις τρεις δεκαετίες που είναι στην προεδρία, να ορίσει αντιπρόεδρο. Τη θέση θα αναλάβει ο στενός συνεργάτης του και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποιός ορκίστηκε αυθημερόν.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο, αν και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης.

Ο λαός όπως ήταν αναμενόμενο δεν μόρεσε να ικανοποιηθεί με αυτές τις εξαγγελίες και η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.Το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με τον Αλ Τζαζίρα, πλήθος διαδηλωτών προσπάθησε να μπει στο υπουργείο Εσωτερικών και η Αστυνομία, που είχε περικυκλώσει το κτίριο, άνοιξε πυρ. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στο περιστατικό έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.
Το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο τους ανταποκριτές του, μεταδίδει ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα. Το κανάλι αναφέρει ότι επίσημες πηγές επιβεβαιώνουν το θάνατο 27 ανθρώπων στο Σουέζ, ενώ 23 σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια.
Σύμφωνα με υπάλληλο του νοσοκομείου Ελ Νταμαρντάς στο Κάιρο, την Παρασκευή μεταφέρθηκαν εκεί οι σωροί 30 ανθρώπων και ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και δύο παιδιά ηλικίας τεσσάρων και επτά ετών.
Απαγόρευση κυκλοφορίας που «έσπασε»
Το απόγευμα του Σαββάτου στις 16.00, ώρα Ελλάδας, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους πολίτες να μην συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Όμως, όπως μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες Αιγύπτιοι, αψηφώντας την παρουσία του στρατού, ξεχύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πλατεία Ταχίρ κέντρο του Καΐρου, αλλά και στην Αλεξάνδρεια, διαδηλώνοντας κατά του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα επί 30 χρόνια.
Για άλλη μία ημέρα, η αιγυπτιακή αστυνομία απάντησε με σφαίρες και δακρυγόνα, ενώ τεθωρακισμένα του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας. «Φύγε, φύγε» και «ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς» είναι τα συνθήματα που ακούγονται.
Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο Κοινοβούλιο και σε κυβερνητικά κτήρια, ενώ σύννεφα καπνού εξακολουθούν να καλύπτουν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος που πυρπολήθηκαν την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές επιτέθηκαν και στο κτίριο του υπουργείου Πληροφόρησης ενώ προσπάθησαν να επιτεθούν και σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Aιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι διαδηλωτές εισήλθαν και στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, το κτίριο του οποίου βρίσκεται κοντά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με τον Ζαχί Αουάς, προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, oι διαδηλωτές κατέστρεψαν δύο μούμιες.
Παρέμβαση Ομπάμα και απειλές
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον οποίο κάλεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό της χώρας. Επίσης, ζήτησε από τον Χ.Μουμπάρακ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές «ευκαιρίες» για το λαό του.
«Σίγουρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού και να συνεργάζονται με την κυβέρνησή του, επιδιώκοντας ένα μέλλον πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο και πιο ελπιδοφόρο», τόνισε ο Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: