Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ο ΧΥΤΑ ή ο ΧΥΤΥ δεν είναι η λύση για τη Νάξο

Δεν ελήφθησαν αποφάσεις τελικά στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όσον αφορά την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην κορυφή Ξύδη.  Σε μια συνεδρίαση που δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, ακούστηκαν διάφορες απόψεις και προτάσεις, αλλά ... αποτέλεσμα μηδέν. Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως τοποθέτηση, έγινε απ' την καθ' ύλην αρμόδια καθηγήτρια πολυτεχνείου κα Λοϊζίδου (υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού γραφείου περιβάλλοντος), η οποία υποστήριξε πως ούτε ο ΧΥΤΑ, αλλά ούτε και ο ΧΥΤΥ αποτελούν λύσεις. Επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι της Νάξου αλλά Πανελλήνιο και όσον αφορά την κορυφή Ξύδη ... ότι δεν επελέγη με τον επιστημονικό τρόπο που συνήθως ακολουθείτε σε αυτές τις περιπτώσεις. Αντίθετα πρότεινε την δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου, όπου θα γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων, με τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον, οικονομικά βιώσιμο και χωρίς μεγάλο βάρος τελών προς τους δημότες.  Το συγκεκριμένο πάρκο μάλιστα θα είναι επισκεψιμο ! από ντόπιους και τουρίστες, όπως ακριβώς γίνεται σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, το οποίο θα είναι πρότυπο για όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

Παράλληλα, αμετακίνητοι στις θέσεις τους για την μη κατασκευή ΧΥΤΑ στην συγκεκριμένη περιοχή (Ξύδη) παραμένουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Γαλήνης - Εγγαρών, οι οποίοι κατηγόρησαν την νέα δημοτική αρχή για εμπαιγμό, και δήλωσαν έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις.
Εκτός όλων των παραπάνω βέβαια, η δημοτική αρχή έχει να διαχειριστεί πλέον και το θέμα του χρόνου ... καθώς οι μέρες ως την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου λιγοστεύουν επικίνδυνα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: